7. Novembar 2017

Sulejman Ugljanin, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, već na sljedećim izborima za novo rukovodstvo ovog vijeća mogao bi da ode sa funkcije.

Prema riječima lidera BDZ Muamera Zukorlića, to bi moglo da se desi ukoliko Ugljanina ne podrži lider SDPS Rasim Ljajić i ukoliko ne pokrade glasove.

Lider SDPS Rasim Ljajić kaže za Kurir da su oni građanska stranka, da za njih glasaju i Srbi i Bošnjaci, zato i nisu učestvovali na prošlim izborima za nacionalno vijeće.

“Da li ćemo nekog podržati na sjledećim izborima, zavisi od programa koji se bude predlagao od strane lista koje učestvuju. Još je rano za tu odluku”, kaže on.

Zukorlić smatra da će Ugljaninu već na sljedećim izborima izmaći fotelja predsjednika BNV.

“I ovaj mandat je dobio krađom glasova. Ako želite, daćemo vam snimak krađe glasova njegovih aktivista u Tutinu. On zapravo nema stvarni legitimitet. Ako naredni izbori budu zaštićeni od krađe i ako ga ne podrži Rasim Ljajić, uvjeren sam da neće imati većinu”, kaže Zukorlić i dodaje da će BDZ preventivno delovati kako ne bi došlo do krađe glasova.

“Mi ćemo sve učiniti, ali ključ je u rukama izborne komisije”, kaže on.

Inače, BNV čini 35 vijećnika, od kojih je 19 sa Ugljaninove liste “Za bošnjačko jedinstvo”, dok je 16 sa liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, koju je na izborima predvodio Zukorlić. Ugljanin tako, zasad, ima tijesnu većinu.

Inače, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema mehanizam smjenjivanja u nacionalnim vijećima i do promjena u njima može doći ili na izborima ili odlukom većine u samim većima.

(Kurir)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone



Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles