30. Januar 2018

NOVO JUTRO - Zukorlić: Turska je preuzela ulogu pomiritelja na Balkanu, ali najveća odgovornost ipak ostaje na Srbiji i Bosni i Hercegovini (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jučer u Istanbulu sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, nakon čega su dvojica državnika održala zajednički sastanak sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. U fokusu ovog sastanka bila je regionalna saradnja – da li će nakon ovog razgovora doći do poboljšanja odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine i kakva je uloga Turske?

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić istakao je, gostujući u “Novom jutru” televizije Pink da je sastanak Vučića, Erdogana i Izetbegovića početak ostvarenja njegovog sna o srpsko-bošnjačkom pomirenju, a kojem svakako treba da prethodi dijalog na vrhu.

– Susret je veoma važan korak ka, nadam se, konačnom i uspješnom dijalogu i pomirenju između dva naroda koja zauzimaju važnu geostratešku poziciju na Balkanu, a koji imaju breme loših odnosa iz prošlosti i negativnih tačaka kroz razne sukobe. Situacija danas napokon sazrijeva i postaje jasno da prošlost treba da bude iza nas – kaže Zukorlić.

On dodaje da je sastanak sa Erdoganom bitan i zbog srpsko-turskih odnosa, budući da je historija ostavila “izvjesne anomalije prema Turcima kao trajnim neprijateljima u psihološkom i kulturološkom smislu”.

– Sve intenzivnija saradnja sa Turskom i preuzimanje turske uloge pomiritelja na Balkanu vraća povjerenje. Ne treba ići u patetiku i smatrati da će se promjena desiti brzo, ali je ovaj sastanak bio hrabar. Zato čestitam i Vučiću i Erdoganu i Izetbegoviću, koji su pokazali naznake državničkog kapaciteta – kaže Zukorlić.

Autor: TV Pink

Govoreći o reakciji Čovića na sastanak u Istanbulu, Zukorlić podsjeća da nijedan član Predsjedništva BiH ne smije biti zapostavljen, ali da treba smatrati da je Izetbegović otišao u Istanbul u ime bošnjačkog naroda.

– Ne treba smatrati da Bošnjaci rade Srbima iza leđa. Cijela posjeta je protekla transparentno i nema razloga za nervozu. Ne smiju se lični ili partijski interesi stavljati ispred drugih – kaže Zukorlić, dodajući da se nigdje, pa ni na Balkanu ne sme praviti politika koja je za jednu stranu dobra, a za drugu loša.

Turska, kako ističe, neće riješiti sve probleme u regionu, već na Srbiji i BiH ostaje veća odgovornost.

– Mi smo ti koji treba da držimo bijele figure i povlačimo poteze koji će ozdraviti rane iz prošlosti. Političari su ključni faktor, ali tu su i intelektualci, vjerske zajednice, crkve i svi zajedno mogu mnogo doprinijeti – kaže Zukorlić.

Govoreći o auto-putu, on ističe da je on neophodan i da bi podigao ovaj dio Balkana u ekonomskom smislu.

izvor: Pink.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles