22. Mart 2018

Zukorlić za NOVO JUTRO: Pitanje rektora Univerziteta u Kragujevcu Arsenijevića je pitanje budućnosti obrazovanja (VIDEO)

Rektor Univerziteta u Kragujevc Nebojša Arsenijević je u žižu javnosti došao kada su objavljeni snimci na kojima se čuju psovke, pretnje. Njega optužuju i za brojne mahinacije, od koje su neke: rođačko zapošljavanje i to što je sinu omogućio da doktorira prije nego što je završio studije.

Iako je Agencija za borbu protiv korupcije dala preporuku da se Arsenijević razriješi javne funkcije, Savjet Univerziteta u Kragujevcu je tu preporuku odbio.

Muamer Zukorlić, predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo rekao je za “Novo jutro” Televizije Pink da je Odbor odlučio da se ne miješa u ovu temu dok je mislio da će se to riješiti u okviru Univerziteta u Kragujevcu.

– Mi smo se uključili onog trenutka kada stvar više nije bila samo pravne i obrazovne prirode, već je ovo pitanje urušavanja ugleda cjelokupnog visokog obrazovanja, ovo nije problem sam za sebe. Ovo dolazi nakon promjene zakona, kada je stavljena pod kontrolu jedna akademska oligarhija koja drži Visoko obrazovanje u kandžama preko 30 godina – istakao je Zukorlić.

Kako kaže ovo je pitanje za ministra koji mora hitno da reaguje i obustavi ovu bruku.

– Ovdje su tako očigledne pojave kršenja zakona. Pitanje Kragujevca je pitanje budućnosti obrazovanja i toga da li će hobotnica akademske oligarhije koja drži Visoko obrazovanje kao taoca 30 godina biti stavljena pod kontrolu – naglasio je Zukorlić.

Profesor dr Milovan Stanišić, predsednik Univerziteta Singidunum rekao je da je realnost to da se nagomilalo mnogo negativnosti i da postoji mnogo zloupotreba u Visokom obrazovanju.

– Autonomija Univerziteta znači da je akademska zajednica autonomna u određivanju nastavnih planova, kao i u slobodi govora. Što se tiče upravljanja i poslovođenja, za to osnivači treba da daju saglasnost. Ja sam bio u radnoj komisiji za izradu novog zakona i tražio sam da se unese da rektor ili dekan može imati više mandata, uz saglasnost osnivača – kazao je Stanišić.

On dodaje da je u slučaju Arsenijevića postojala ta odredba, onda bi država bila zainteresovana da kaže da li neko može treći put da bude rektor.

– Onaj ko finansira treba da odlučuje o određenim stvarima. Država daje novac i neko njoj treba da polaže račune. Tri rektora su izabrana, a da im je to treći mandat – naglasio je Stanišić.

Više o pomenutim temama pogledajte u videu koji sledi: 

izvor: Pink

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles