3. Februar 2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Evropska unija ne poštuje ništa što je dogovoreno, a da Priština i ne želi nikakav dogovor, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, Priština optužuje Srbe i vrijeđa ih, a tokom pregovora gazi ono što je dogovoreno već poslije 15 minuta. 

“Ovi drugi neće nikakav dogovor. Kažu sve je srpska propaganda. Kada damo ono što traže, oni kažu ‘puj pike ne važi’. Samo neka kažu šta sam slagao i neću biti ono što sam danas. Nisam lud, ovo Srbiji najmanje odgovara, ekonomija ide na bolje, ali nekom očigledno odgovara”, rekao je Vučić na press konfernciji sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem. 

Kako je rekao, niko ne postoji u EU ko može da kaže da nije tako, te upitao: “Šta više hoćete od Srbije?”. 

Vučić je rekao da “su u Brisel otišli sa dobijenim temama od kojih su na stolu ostale samo dvije i okrenuli se razgovoru o njima a da je jasno rečeno da nema razgovora o Zajednici sprskih opština”.

“Tišina, nema razgovora o ZSO”, rečeno je u Briselu, ponovio je Vučić, navodeći da se niko ne uzbuđuje oko te teme koja je suština Brisleskog sporazuma i suština za Srbe, ali pravi se problem od zida od 80 centimetara. 

“Onda je rečeno da se razgovara o mostu, iako je to pitanje dogovoreno još ranije, i stvarni razgovor se ticao mosta i pored svega što smo mi u konsultacijama sa ljudima iz severnog dela Kosovske Mitrovice dogovorili i prihvatili ispostavilo se kao da kao da ništa nismo ni razgovarali. Mi smo održali opet reč, a oni nisu, ali nisu zato ni opomenuti.  I jedva čekam da li će da kažu svi smo isti – nije istina da smo isti.”

Za njih postoji samo jedno pitanje a to je ograda u Mitrovici i u tome imaju značajnu podršku međunarodne zajednice, naznačio je Vučić.

“Niko iz EU ne može da kaže da sam slagao ijedno slovo. Sve od A do Š, a nešto sam i ublažio”, dodao je premijer Srbije i naveo da kada bi sve rekao šta se dešavalo tamo, “da bi ga Srbi psovali a ko zna šta bi sve rekli o drugima”.

‘Ponavljaju kao papagaji’

Kako je objasnio ne govori sve, ne zato što se plaši nekoga, ni “najmoćnijih ambasadora”, već sve radi jer razumije da “smo mala zemlja u odnosu na njih i da ponekad mora da se igra po tuđim pravilima”.

Opisujući atmosferu u kojoj su vođeni razgovori u Briselu, Vučić je to uporedio s košarakaškom utakmicom u kojoj u jednoj trećini važi pravilo tri sekunde, u drugoj ni koraci, u trećoj nema faula. Kako je naveo, Hashima Thacija je vidio 60 puta i tačno zna kada može, a kada ne da ga u oči pogleda.

Tok razgovora se u Briselu uglavnom “vrti u krug”, primijetio je Vučić i dodao: “Ponavljaju kao papagaji, na svakih pet minuta. Toma (Tomislav Nikolić) onda kaže da je Kosovo Srbija, oni da je Kosovo nezavisno, mi opet kažemo da je Kosovo Srbija… a razgovor se vrti oko mosta i njihove panike, iako je sve bilo dogovoreno 8. decembra.”

Zatim je poručio da će sada premještati policijske i vojne snage svuda po Srbiji, “pa neka se nerviraju”, te upozorio ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da to ima u vidu i da organizuje. 

Upitan da komentariše poruku Maje Kocijančić o smirivanju tenzija, Vučić je glasnogovornici visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini poručio da se “EU bar 15 minuta drži onoga što predlože”. 

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles