31. August 2017

 Radivoje Bujišić i pripadnik VS Goran Obradović  Foto A. Rovčanin

Zbog posledica dugotrajne suše, na teritoriji opštine Nova Varoš pre tri dana proglašena je vanredna situacija. Do najugroženijih sela na padinama Javora i Zlatara, Vojska Srbije, tri puta dnevno, sa dve cisterne doprema 30 kubika vode za piće. Za žitelje mesne zajednice Božetići, inače najveće prozvođače mleka i zlatarskog sira u poznatom stočarskom kraju, problem je kako obezbediti vodu za polovinu od gotovo 7.000 grla krupne stoke na teritoriji novovaroške opštine.

U potrazi za najbližim, još aktivnim izvorom ili rečicom, žedna stada prelaze i do deset kilometara ili stočari spas traže na nekom od jezera gde svoje cisterne svakodnevno pune tehničkom vodom.

Milivoje Stamatović iz Bukovika kaže da tera stoku po tri-četiri kilometra da ih napoji do jezera, da vode nema nimalo, Vrševina da je presušila i da im jedino vojska donosi malo vode.

Branko Zorić iz Božetića ističe da ima 20 grla goveda, da svaka krava popije po 100 litara.

“Dovozimo, imamo traktor i cisternu, četiri-pet kilometra dovozimo cisternama sa neke lokve”, kaže Vukoman Paunović iz Bukovika.

Sve što tokom dana stigne, a za protekla tri dana pripadnici Vojske Srbije u novovaroška sela dopremili su više od 100 kubika vode za piće, ovde se meri kapima, pre svega u ovdašnjim mini-mlekarama i pogonima odakle godišnje izađe oko 400 tona sira.

“Treba mi minimalno 10.000 litara vode dnevno da bih oprao sudove, kante, mrežu i cisterne i kombi, uvek kad se tovari roba mora da se opere vrućom vodom, da se izvrši dezinfekcija. Ja imam vode kao suza kad kane u more”, kaže Vule Paunović, vlasnik mlekare “Viskom” u Božetićima.

I mada su ova, skoro svakog leta najugroženija sela i pedesetak kilometara teritorije opštine, opasani sa Zlatarskim i Uvačkim jezerom, Novovarošani ne uspevaju da reše problem vodosnabdevanja, za koji postoji i projekat.

“Očekujemo pomoć Vlade, odnosno pomoć države. Ako nam oni ne pomognu, mi taj problem, a taj projekat košta tri miliona dinara, ne možemo nikada rešiti”, kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Zato se ovde nadaju da će uz racionalnu potrošnju vode iz cisterni koja će stizati sve do obilnijih kiša uspeti da prebrode trenutnu situaciju, a onda, uz pomoć države, i trajno reše problem vodosnabdevanja i na seoskom području.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles