20. Novembar 2017

Najveći pad kvaliteta života zabilježen je u Južnom Sudanu; porast broja smrtnih slučajeva zabilježen je u sedam zemalja.

Vjerovatnoća da približno 180 miliona djece iz 37 zemalja svijeta živi u ekstremnom siromaštvu, ne pohađa školu ili umire od posljedica nasilne smrti veća je u današnje doba nego prije 20 godina, podaci su UNICEF-a objavljeni u ponedjeljak.

Nemiri, sukobi, ratovi i loše upravljanje državama među glavnim su uzrocima pada kvaliteta življenja svakog dvanaestog djeteta, a u svijetu ih je, po podacima ove UN-ove organizacije, 2,2 milijarde.

Najveći pad kvaliteta života zabilježen je u Južnom Sudanu, zemlji u kojoj vlada krvavi građanski rat, a djeci je daleko gore nego onoj iz ranijih generacija u sve tri kategorije, prenosi agencija Hina.

“I dok je veći broj djece iz posljednje generacije osjetio poboljšanje standarda življenja bez presedana, postoji i zaboravljena manjina koju je to zaobišlo, ne njihovom krivicom ili zbog nesposobnosti njihovih roditelja, a to je čista lakrdija”, izjavio je direktor UNICEF-a za istraživanje, prikupljanje podataka i politiku Laurence Chandy.

U više od 14 zemalja, među kojima su Kamerun, Zambija i Zimbabve, povećan je broj stanovnika koji dnevno žive s manje od 1,90 dolara.

Međunarodni dan djeteta

Manji broj upisa djece u osnovne škole evidentiran je u 21 zemlji svijeta. Među njima su Sirija i Tanzanija.

Porast broja smrtnih slučajeva djece mlađe od 19 godina zabilježen je u sedam zemalja: Srednjoafričkoj Republici, Iraku, Libiji, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu. Sve nabrojane države prolaze kroz tragične i krvave sukobe, podsjetio je Chandy.

Objava UNICEF-ovog izvještaja poklopila se s Međunarodnim danom djeteta, koji se obilježava 20. novembra. Cilj mu je podsjetiti javnost na potrebu zaštite djece i maloljetnika od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. Svrha njegovog obilježavanja jest bolje razumijevanje, prihvatanje i dobrobit sve djece.

Generalna skupština UN-a 20. novembra 1959. usvojila je Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine Konvenciju o pravima djeteta.

Od 20. novembra 1989. Međunarodni dan djeteta, koji su potaknuli Organizacija Ujedinjenih nacija i njene specijalizirane ustanove, obilježava se u cijelom svijetu.

Izvor: Agencije


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

U ekstremnom siromaštvu živi 180 miliona djece

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles