20. Novembar 2017

Od početka godine, u Sjenici i Priboju nije prodat nijedan stan, a slična situacija je u Tutinu, gdje su prodata dva stana i jedna kuća.

S druge strane, na Zlatiboru od početka godine notari su overili čak 2.400 kupoprodajnih ugovora, a veća tražnja je i za nekretninama u Pirotu.

Sjenica, Tutin, Priboj – sve je zamrlo

Na teritoriji Sjenice nije prodat niti jedna kuća ili stan, pokazuju zvanični podaci Republičkog geodetskog zavoda objavljeni u Registru o prometu nepokretnosti. Kako u ovoj varoši na Pešterskoj visoravni nema licenciranih agenata za promet nekretnina, teško je bilo saznati zbog čega svi izbjegavaju kupovinu kuća i stanova u Sjenici. Građani uglavnom kažu da ljudi ne vide perspektivu u ovoj opštini.

– Oni koji imaju novca kupuju stanove i kuće u Novom Pazaru, Kragujevcu, Beogradu i Sarajevu. Ne vide ovdje perspektivu za svoju djecu, pa im kupuju nekretnine u većim gradovima gdje imaju veće mogućnosti za školovanje, zaposlenje i bolji život – pričaju Sjeničani.

Slična situacija je i Tutinu gdje su od početka godina prodata dva stana i jedna kuća, dok je prema podacima Registra o prometu nepokretnosti u prvih devet mjeseci u Novom Pazaru prodato 18 stanova ukupne površine 927 kvadrata i to za nešto manje od 544.000 eura.

Prometa nekretninama u Priboju uopšte nema. Opštinsko vijeće prošle sedmice konstatovalo je da se prosječna cijena kvadratnog metra, na osnovu koje će se zaračunavati porez na imovinu za 2018. godinu, neće mjenjati u odnosu na tekuću, jer za godinu dana nije prodata nijedna nekretnina. Prosječna cijena kvadrata za obračun poreza ostaće ista i u Prijepolju. Mada se ovdje koliko – toliko trguje nekretninama, osnova za promjenu prosječne cijene nema jer ni u jednoj zoni nije prodato više od tri istovrsne nekretnine.

Užice i Valjevo – zatišje

U odnosu na predhodne godine prodaja nekretnina u Užicu, ne varira u odnosu na prethodne godine.

– Jesen – zima je period u kome se Užičani, vjerovatno zbog trošova koji iziskuje ovo doba godine, mnogo manje odlučuju da kupe nekretninu, a to su uglavnom stanovi. Cijene po kvadratu se kreću između 400 i 600 eura u staroj gradnji, dok novi stan u centru grada, zavisno od lokacije i načina plaćanja košta od 900 do 1.000 eura – kažu agencijama.

Na tržištu nekretnina u Valjevu trenutno je zatišje ali, kako objašnjavaju trgovci nekretninama, to je uobičajeno u ovom dijelu godine.

Činjenica je, međutim, da je ove godine promet nekretninama u padu za oko 10 odsto, iako je tražnja veća od ponude. Naime, u Valjevu je već izvjesno vrijeme manjak jednosobnih, najtraženijih stanova, jer zbog propisa da svaki stan mora da ima svoje parking mjesto, investitori novogradnje zbog manjka prostora zidaju zgrade praktično bez jednosobnih stanova.

– Zbog svega toga, jednosobnih stanova praktično ima samo u starogradnji i njihova cijena je od 500 do 600 eura kvadrat i ona se “drži” već nekoliko godina. To, na žalost, ne pokazuje da je došlo do povećanja kupovne moći, već je u pitanju deficit tih stanova – objašnjava Dragan Drobnjaković iz agencije “Bonafides nekretnine”.

Čajetina zbog Zlatibora – cvjeta

A u opštini Čajetina, zbog Zlatibora trgovina nekretninama prosto cvjeta. Od početka godine u ovoj opštini je, prema podacima koji su dostavili notari, je sklopoljeno oko 3.000 kupoprodajnih ugovora, od kojih se 80 odsto odnosi na sam Zlatibor, a ostalo na Čajetinu i okolna sela. Najviše se kupuju apartmani čija prosječna cijena je oko 1.200 eura, zavisno od lokacije, i poslovni prostor koji u turističkom centru planine košta 2.500 za jedan kvadrat. Traženi su i zemljište i kuće, naročito stare, koje investitori uglavnom sruše da bi na njihovom mjestu, uz postojeću građevinsku dozvolu, digli apartmansku kuću ili zgradu. Vlasnik kuće od kupca ili dobije novac ili građevinu trampi za apartmane.

(N.Kocovic – Blic)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles