17. August 2017

Iako postoje jasni dokazi, pa čak i sudske presude u kojima je potvrđena veza između vakcinacije djece vakcinom MMR (protiv malih boginja, zauški i rubeola) i oboljevanja od autizma, nadležne institucije i ljekari koji su zaduženi za sprovođenje obavezne imunizacije u našoj zemlji o tome uporno ćute, tvrdi za „Alo!“ naš eminentni virusolog i imunolog Todor Jovanović. On navodi da su mnogo veće šanse da vakcinisano dijete oboli od autizma, nego da se nevakcinisano dijete zarazi malim boginjama, zauškama ili rubeolama.

– Veliki broj evropskih zemalja, Engleska, Irska, Njemačka, Austrija, Švicarska, Holandija i Španija, odbacile su zakon o obaveznoj vakcinaciji, pa vlade ne primoravaju roditelje da vakcinišu djecu. Ona jeste poželjna, ali samo kada dođe do izbijanja epidemije, a vakcina o kojoj pričamo stvara samo vremenski ograničen imunitet i to protiv gotovo iskorijenjenih bolesti koje pritom i nisu pretjerano ozbiljne. Primjera radi, kada dijete dobije rubeole, rezultat je blaga bolest sa malo problema. Međutim, ako trudnica oboli tokom prva tri mjeseca trudnoće, može roditi dijete sa urođenim manama. S toga je očigledno opasno vakcinisati djevojčicu protiv rubeole. Imunitet nestane kasnije kada je ona već odrasla osoba i može na koži da dobije rubeolu. Sa druge strane, vakcinacija povećava šanse da trudna žena dobije rubeolu od djeteta koje je nedavno vakcinisano – navodi Jovanović.

On dodaje da je upravo sredstvo protiv rubeole posebno opasna komponenta MMR, jer može da izazove autizam.
– Još je davne 1988. godine britanski medicinski časopis „Lancet“ objavio je istraživanje gdje je otkriveno da MMR vakcina može da predstavlja uzrok autizma. Naime, pri reakciji na MMR vakcinu, tijelo djeteta proizvodi antitijela koja napadaju mozak i razlažu mijelin. Mijelin oblaže nervna vlakna i služi kao izolacija, pa zahvaljujući tome nervni signali mogu da prolaze kroz tijelo. Nijedno od djece koja nisu oboljela autizma nije ispoljilo proizvodnju antitijela, koja predstavljaju znak neobične reakcije na vakcinu protiv malih boginja – navodi Jovanović.
S njim se slaže i doktor Branislav Nestorović sa Univerzitetske dječje klinike, koji kaže da je pitanje veze autizma i MMR vakcine decenijska debata.
– Ona se u Engleskoj završila tako što roditelji sami biraju koje će vakcine dijete primiti, jer je komisija Ministarstva zdravlja utvrdila da postoji veza vakcine i autizma, ali nije mogla da ustanovi kakva je ta veza. Također, autizam je prije obavezne vakcinacije bio nepoznata bolest, odnosno javljao se u odnosu jedan naspram 10.000 djece. Interesantno je da djeca Amiša u SAD, koja se ne vakcinišu, ne oboljevaju od autizma – ističe Nestorović i dodaje da MMR i ne štiti od bolesti, jer imunitet traje oko sedam godina, a Amerika je prošle godine imala veliku epidemiju morbila, iako sprovodi obaveznu vakcinaciju.
Roditeljima prijete oduzimanjem djece?

U Srbiji roditelji koji ne žele da svoju djecu vakcinišu MMR-om, suočeni su sa kaznama i sudskim sporovima, a mnogima se prijeti i Centima za socijalni rad. Jedna od njih je i Jelena N. sa Zvezdare, majka trogodišnje djevojčice, kojoj je doktorka prijetila oduzimanjem djeteta.

– Puno sam čitala o štetnosti MMR vakcine i pošto sam jedva uspjela da zatrudnim i rodim dijete, imala sam strašan strah od vakcinacije. Rekla sam doktorki da ne želim da moja beba primi vakcinu, a ona mi je vrlo oštrim tonom rekla da je to zakonska obaveza i da ako to ne uradim, ona mora da obavijesti nadležne, te da će mi Centar za socijani rad oduzeti dijete – navodi naša sagovornica koja dodaje da je na kraju pristala na vakcinaciju, ali da se zbog toga užasno kaje.

Batut: Nijedna prijava

U Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ ističu da ne postoje zvanični podaci o broju autistične djece u Srbiji te da ova institucija kroz nadzor nad neželjenim reakcijama nakon vakcinacije nije dobila nijednu prijavu registrovanog autizma nakon primjene MMR vakcine.

– Brojne epidemiološke studije sprovedene u svijetu u posljednje dvije decenije, opovrgle su hipotezu da je MMR vakcina povezana sa rizikom od nastanka autizma. U kalendar imunizacije naše zemlje uvedena je od 1994, davanjem dvije doze. Prva doza se daje u uzrastu od 12-15 mjeseci života, a druga u 7. godini života, pred polazak u školu. Dvije date doze daju doživotan imunitet protiv malih boginja, rubeole i zauški. Na osnovu podataka o broju datih doza MMR vakcine u Srbiji, u periodu 2008-2012. godina aplikovano je oko 900.000 doza, od čega 127.000 doza tokom 2012. – ističe Goranka Lončarević, šef odsjeka za imunizaciju i dodaje da je u istom periodu prijavljeno 176 neželjenih reakcija, od kojih su u 60 odsto takozvana mala bolest (osipa ili blaga forma zauški), a ostatak su reakcije lokalnog ili opšteg tipa (povišena temperatura, alergijske reakcije, crvenilo i otok na mjestu uboda).

izvor: Alo

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles