19. Maj 2017

Kompleks koji treba da primi 990 siročadi iz rata u Siriji otvoren je danas na jugu Turske, saopštila je turska fondacija za humanitarnu pomoć IHH i dodala da je to najveći kompleks na svetu izgradjen za ratnu siročad.

Projekat pokrenut u julu 2015. realizovali su zajedno turska humanitarna fondacija i katarska fondacija RAF. Centar se nalazi u Rejhanliju kod sirijske granice i vodiće ga 400 zaposlenih.

Kompleks se sastoji od 55 kuća od po 350 kvadratnih metara, tri škole, jedne džamije, jedne klinike, površine za rekreaciju, kulturnog centra, kao i parcela za obrađivanje, naveo je IHH.

“Jedna od najvažnijih jedinica kompleksa je centar za reedukaciju napravljen za djecu koja su doživjela traume od rata”, navodi se u tekstu.
U Turskoj je registrovano oko 2,9 miliona sirijskih izbjeglica, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova objavljenim u martu, a njih oko 1,3 miliona su mlađi od 18 godina.

Po izvještaju Unicefa u martu, više od 2,3 miliona nalazi se u izbjeglištvu u Turskoj, Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu.

(Beta/AFP)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

SPAS ZA RATNE SIROČIĆE: U Turskoj otvoren najveći kompleks na svetu za djecu migrante

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles