14. Novembar 2017

nikola selakovic04 RAS foto oliver bunic 1000x0

Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković rekao je za RTS da intervju Bakira Izetbegovića, u kojem je rekao da se nada da će BiH priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ima veliku težinu. Ističe da je predsednik Vučić mnogo uložio u odnose sa Bošnjacima i da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljan i na liniji odgovorne politike.

Naveo je da Izetbegović s jedne strane ne priznaje teritorijalni integritet Srbije a s druge strane poteže sva sredstva za očuvanje teritorijalnog integriteta BiH.

Selaković je podsetio i da se Izetbegović, govoreći o Sandžaku, na najteži mogući način mešao u unutrašnja pitanja Srbije zaboravljajući da unutrašnje odnose u Srbiji ne uređuje međunarodni sporazum kao što je Dejtonski.

Nikola Selaković je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić u svakoj prilici isticao podršku teritorijalnom integritetu BiH, i onda kada mu to nije donosilo političke poene i da je izražavao spremnost da sasluša i razume potrebe bošnjačkog naroda u BiH i u Srbiji.

Generalni sekretar predsednika se osvrnuo i na izjave Saše Jankovića Slobodnoj Bosni da Vučić stvara lažnu krizu.

Ukazao je da se predsednik nije ni oglasio i da nije dao nijednu izjavu povodom intervjua Bakira Izetbegovića. Kako je rekao, predsednik sve to teško podnosi jer je mnogo uložio u dobre odnose i u stvaranje poverenja između dva naroda pa i sa samim Bakirom Izetbegovićem.

Selaković je ukazao da predsednika boli i licemerje međunarodne zajednice koja ima dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija.

“Ono što ja najopasnije kod ovog intervjua jeste što on govori o pravoj nameri jednog od predstavnika naših suseda, da se ne poštuje teritorijalni integritet Srbije”, rekao je Selaković i dodao da nije važno da li Izetbegović to može ili ne može da uradi.

Poručio je da je uveren da će odgovor Srbije biti ozbiljniji i na liniji odgovorne politike koju Srbija vodi.

Poručio je da su Izetbegovićeve izjave opasne i da bi trebalo razmisliti o svemu što je rekao. Dodao je i da se nada da će međunarodna zajednica reagovati ali je rekao da iskreno ne veruje da će se to dogoditi.

Nikola Selaković dodaje da je hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović rekao jasno i principijelno da neće prizanti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i dodao je da Srbija takav stav i odnos ume da ceni.

Govoreći o eventualnom raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, Selaković je rekao da će svoj stav izneti u stranci. Kaže da stranka ni ranije nije grešila kada je donosila slične odluke i da je uveren da će ostati na istoj liniji.

(Tanjug)

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles