16. Novembar 2012

Kosovo – “İlahija Majci i Ocu” je jedna od najslušanijih bosanskih ilahija u zadnje vrijeme na you-tube-u, ali ne bosanskog već goranskog izvođača sa Kosova. Sejfidin Haruni, autor prelijepih bosanskih ilahija i kasida, je rođen u Gori (selo Kruševo) na jugu Kosova.

Još od malih nogu počeo  se baviti muzikom i pisanjem narodnih pjesama, od kojih se oprašta počevši svoje studije na teološkom fakultetu u Turskoj. Amaterski i u vrlo ograničenim uslovima, 2009. godine u svom selu izdaje svoj prvi CD ilahija i kasida na bosanskom jeziku, ne sluteći da će nejgove ilahije probiti granice mjesta u kojem živi i proširiti se po Sandžaku i Bosni i Hercegovini.

”Neka je svaka hvala uzvišenom Allahu dž.š. Koji je moj veoma skroman trud učinio berićetnim i dao da svakog dana sve veći broj ljudi prima pouke i nasihate od njega. Postoji jedna lijepa izreka koja kaže: “Riječ iz srca lakše ide do srca”.

Svi moji tekstovi ilahija su pisani sa puno iskrenosti i znam da je iskrenost riječi spjevanih u ilahijama, ta koja je vrlo brzo doprela do srca slušaoca i tako se širila od jednog do drugog” kaže Sejfidin Haruni i dodaje da ima prejaku želju da još ljepše ilahije podjeli sa svojim slušaocima ali i da mu ja za to potrebna još koja godinica. Sejfidin Haruni trenutno priprema doktorsku disertaciju u oblasti Arapski jezik i književnost na univerzitetu Uludag u Bursi (Turska).

Neke od Sejfidinovih ilahija

  1. İlahija majci i ocu   –   http://www.youtube.com/watch?v=4QcgOi1QdZk
  2. Dodji i pokaj se      –   http://www.youtube.com/watch?v=1F20WLrkt1I
  3. Selam tebi resule
  4. Oprosti mi ya Rabbi
  5. Ti si Yâ Resulullah
  6. Mihrimah
  7. Omrun bitirmis

(Sandžak PRESS)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles