7. Mart 2018

Manjinski akcionari Gornjeg Ibra iz Rožaja stopirali su prenos vlasništva 50 hektara šumskog zemljišta koje je Opština Rožaje namjeravala da prenese na ime jednog od biznismena iz Rožaja koji živi i radi u Njemačkoj.

Oni optužuju Opštinu da je kupoprodajnim ugovorom o prenosu vlasništva šumskog zemljišta namjeravala da vrati dio dugovanja tom biznismenu koji je 2014. godine finansirao izbornu kampanju Bošnjačke stranke u ovoj opštini. Predsjednik NVO „Manjinski akcionari Gornjeg Ibra” Sadik Klimenta istakao je da je Opština ovom gastarbajteru prodala zemljište i šumu u paketu, po 43 eura po aru za ukupno 216.0 eura, što je, kako navodi, ispod svakog minimuma.

– Opština je na ovaj način svjesno ušla u krivičnu zonu odgovornosti prodajući zemljište, koje je u vlasništvu Gornjeg Ibra. Lokalna vlast je planirala da vrati dio duga od ukupno 500.0 eura koje duguje Bošnjačka stranka biznismenu iz Njemačke. Ovaj biznismen je već bio predao zahtjev da se imovina prevede na njegovo ime, ali mi smo, kao manjinski akcionari Gornjeg Ibra saznavši za tu malverzaciju odmah od Uprave za nekretnine zatražili da ospori ovu kupoprodaju. Od ove uprave smo, kao akcionari koji imaju 38,8 odsto akcija u Gornjem Ibru, tražili da budemo učesnici u prodaji ovog zemljišta koje nije dio stečajne mase GIR-a i pripada nama, kako bi tom prodajom naplatili akcije – kazao je Klimenta, koji smatra da su svi u nizu koji su nadležni za prenos vlasništva pomenutog zemljišta, napravili krivično djelo.

– Ovdje je riječ o kriminalnim radnjama za koje se svi koji su odgovorni, prave nevješti. Notar je dao nalog Upravi za nekretnine da se prevede predmetno zemljište iako u predmetu nema matičnog broja prodavca, što je obavezujuće. U predmetu je, pak, naveden matični broj Huzeira Nurkovića, stečajnog upravnika GIR-a, koji nije ovlašćen da prodaje pome- nuto zemljište jer nije dio stečajne mase bivše kompanije, čime je automatski počinio krivično djelo. Lokalna vlast je Nurkovića postavila za direktora jednog od svojih preduzeća kako bi na lakši način mogla da manipuliše tuđom imovinom i prodaju je u bescijenje, a sve u cilju razduživanja partijskih dugovanja, u ovom slučaju dugova Bošnjačke stranke – naglašava Klimenta, koji smatra da odgovornost po ovom pitanju snosi i država.

– U Crnoj Gori, pa i u Rožajama sve se svodi na partije, zaduživanje, zapošljavanje po par-tijskoj liniji… Lokalna uprava upošljava bez kontrole, a državni organi koji imaju kontrolnu funkciju o svemu ćute – rekao je Klimenta. Naglašava da je Opština prodala sporno zemljište i šumu po cijeni koju plaćaju koncesionari na šumske Sortimente.

– Takav čin se ne može drugačije okarakterisati već kao čist lopovluk. Ovdje se čisto vidi da je riječ o namirivanju dugova. Međutim, akteri ovog čina se varaju ako misle da će uspjeti da nas prevare jer mi nećemo odustajati od namjere da istjeramo mak na konac. Znamo da na naše sudove ne možemo da računamo, ali ćemo ići do međunarodnog suda pravde ne bi li smo te lopove koji svašta rade raskrinkali – kaže Klimenta, ističući da su već predali žalbu Ministarstvu finansija, ali da iz tog vladinog resora još nijesu dobili povratne informacije.

– Vjerovatno da u Ministarstvu finansija shvataju da je napravljen kriminal i zasad se ćuti. 0 umiješanosti u ove kriminalne radnje najbolje znaju stečajni sudija i stečajni upravnik, kao i Bošnjačka stranka kojoj oni pripadaju – zaključuje Klimenta. Predsjednik Opštine Ejup Nurković je SMS-om odbacio sve navode Klimente. On nas je uputio da se po ovom pitanju obratimo stečajnoj upravi koja, kako je napisao, ima tačne podatke. – To pitanje nije u nadležnosti lokalne uprave i predsjednika Opštine – odgovorio je Nurković.

TUŽIOCI NE REAGUJU

Klimenta ističe da im se duguju porezi na zarade i da su od stečajne uprave zatražili da im se od prodaje šumskog zemljišta namire ta dugovanja. – Stečajna uprava nam osporava to pravo tvrdeći da će novac navodno upotrijebiti za na-mirivanje dugova prema povjeriocima. S obzirom na to da mi imamo veze sa svim povjeri- ocima Gornjeg Ibra, poznato nam je da niko od njih nije dobio ni centa – kaže Klimenta, naglašavajući da su im doprinosi uplaćivani na minimalce. – O ovome javno obavještavamo tužilaštvo jer smatramo da je napravljeno krivično djelo, ali ne očekujemo da će ODT reagovati adekvatno, kao što nije nikada dosad reagovalo na naše navode. Sva imovina GIR-a je rasprodata nezakonito i mi smo o tome obavještavali tužioca, ali on nikada nije pokrenuo istragu. Obraćali smo se i Privrednom sudu od kojeg smo tražili da nam se po već donijetim presudama tog suda uplate doprinosi, ali predsjednik te sudske instance nam je odgovorio da smo mi već isplaćeni – žali se Klimenta.

Piše: Vera Ratković

Izvor: DAN

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles