2. Februar 2018
Stanovnici Priboja od naredne godine grejaće se na biomasu. Projekat prelaska sa fosilnih goriva na ovaj obnovljiv izvor energije realizuje se u tri faze, i trebalo bi da bude završen do 2019, objavljeno je na sajtu te Opštine.
 
O ovome je bilo reči i prilikom nedavne posete ambasadora Nemačke u Srbiji Axela Dittmana Opštini Priboj, a osim biomase tema sastanka bila je razvojna saradnja Nemačke i Srbije.
 
Kao najbolje rešenje za saradnju na lokalu istaknuta je saradnja sa GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), u ključnim projektima, poput prelaska na biomasu, prenosi sajt Opštine Priboj.
 
Podsetimo, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je u junu 2017. Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji predviđa da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu.
 
Osim toplane u Priboju, tim projektom obuhvaćena su i postrojenja u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju.
 
(Ekpaija)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles