12. Decembar 2017

04 Avdija Balija naplata odjave 1000x0

Pojedine kompanije, koje nude svoje usluge putem SMS-ova, naplaćuju usluge građanima koji odbiju da primaju njihova obaveštenja!

Naime, kako je za „Alo!” ispričao Avdija Balija iz Novog Pazara, njemu je pre mesec dana stigao SMS, a kada ga je otvorio kako bi video o čemu se radi, pisalo je da se pretplatio na neke servise.

– Stigla mi je poruka sa broja 4444, a kada sam je otvorio, pisalo je: „Uspešno ste se pretplatili za našu uslugu u naredna tri dana”. Pisalo je i da ukoliko ne želim da koristim njihove usluge pošaljem „stop” na taj isti broj, što sam odmah i uradio. Ne znam o čemu se radi, niti kakve usluge nude. Međutim, tada sam dobio poruku da mi je ta usluga naplaćena 183 dinara! – rezignirano priča Balija.

Odmah je, kaže, pozvao telekomunikacionu kompaniju čiji je pretplatnik, ali to nije bilo od pomoći.

– Oni su mi najpre rekli da napišem zahtev da mi se objasni zašto je moj račun za mobilni zadužen tim iznosom, što sam i uradio. No, od njih mi je stigao odgovor da nemaju ništa s tim, već da mi je firma „NTH Media“ zadužila račun za navodno korišćenje njihovog VAS servisa „Club Inside“, te da imaju dozvolu da korisnicima mobilne telefonije šalju poruke u kojima nudi svoje usluge. Sada ni kriv ni dužan plaćam to što ne želim da koristim nečije usluge! Ko zna koliko njih još tako plaća ni za šta. Stvarno nečuveno – zaključuje Balija.

Od kompanije NTH, koja šalje ove poruke, nismo uspeli da dobijemo precizne odgovore na pitanja zašto naplaćuje usluge koje korisnici nisu niti tražili, niti koristili, odnosno zašto naplaćuje odjavu sa svojih servisa.

– NTH posluje i prodaje usluge svojim klijentima na osnovu modela „business-to-business“, te ne nudimo nikakve vlastite usluge krajnjim korisnicima. Pružaoci sadržaja su isključivo odgovorni za usluge koje se naplaćuju putem NTH infrastrukture i oni su ti koji odlučuju šta se i koliko naplaćuje. Nakon što je potpisan ugovor s nekim od NTH-ovih preduzeća, pružalac sadržaja ima obavezu da se pridržava zakonskih okvira ugovora, prema kojima krajnji korisnik svaku naplatu mora prethodno da potvrdi pružaocu sadržaja – navode u toj kompaniji.

Dodaju da NTH kao pružalac tehničkih usluga osigurava tehničku podršku za primanje i slanje naloga za plaćanje između vlasnika usluga/oglašivača s jedne i krajnjih korisnika s druge strane.

– Prilikom konzumacije, dostave i naplate digitalnog sadržaja u kojem mobilni operatori pružaju mobilnu infrastrukturu i povezivanje, NTH omogućava uslugu agregacije plaćanja između pružatelja sadržaja i mobilnih operatora. S obzirom na to da NTH dela kao posrednik između mobilnih operatora i pružaoca sadržaja, neki krajnji korisnici nisu informisani o pravim vlasnicima spornih usluga. Iako nijedno od NTH preduzeća nije odgovorno za usluge isporučene od strane pružaoca sadržaja, vodimo posebnu brigu o pružanju najboljeg mogućeg korisničkog iskustva hitrom obradom svakog zahteva i pružanjem potpunih informacija o pružaocima sadržaja i njihovim kontakt-podacima – kažu u toj kompaniji.

Dodaju da je servis „Club Inside” zabavnog karaktera, te da korisnik može da uživa u širokom asortimanu sadržaja.

Građani da ih prijave

Da se građani najviše žale upravo na ovakve pružaoce raznih sadržaja putem mobilne telefonije, kaže za „Alo!” Zoran Andrejić iz Asocijacije za zaštitu potrošača Srbije (APOS).

– Oni ne bi smeli da korisnicima zadužuju račune zato što su odbili njihove usluge, osim ako u samoj poruci nisu naveli da odjava sa servisa košta toliko i toliko. Zato bi trebalo da ih korisnici prijave tržišnoj inspekciji, pa da ona reši problem, kada to već neće da uradi operater – napominje Andrejić.

(Alo)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles