12. Decembar 2017

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Almir Leković izjavio je danas da je proglašenjem pojedinih odredaba Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u lokalnoj samoupravi tog grada iz 2008. godine nezakonitim i neustavnim, sačuvan budžet grada.

On je radiju Sto plus rekao da je Gradska uprava, preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, inicirala ocenu ustavnosti tog dokumenta čije su pojedine odredbe predviđale da zaposleni, izabrana i postavljena lica u lokalnoj samoupravi mogu primati naknadu za topli obrok i regres kao dodatke osnovnoj plati.

Leković je podsetio da je tu odluku Skupština Novog Pazara usvojila u avgustu 2008. godine, a da je u decembru te godine Vlada Srbije donela uredbu kojom se topli obrok i regres inkorporiraju u koeficijent na osnovu kojeg se obračunava osnovna plata i da se ne mogu isplaćivati kao dodatak.

“Zbog te vladine Uredbe se pojavila potreba da stavimo van snage Odluku lokalnog parlamenta, ali je u zapisniku došlo do tehničke greške. Tako je umesto ‘odluka se stavlja van snage od 1. januara 2009. godine’, napisano ‘odluka se stavlja van snage do 1. januara 2009. godine’. Zbog toga se smatralo da je ta odluka i dalje pravno važeća”, kazao je Leković.

Načelnik Gradske uprave naglasio je i da su tu grešku “pojedini zaposleni iskoristili kako bi lokalnu samoupravu tužili i naplatili naknadu za topli obrok i regres”.

“Sudovi nisu uvažavali našu odbranu da se radi o tehničkoj grešci i presuđivali su u korist zaposlenih tako da smo po jednoj tužbi morali da plaćamo od 300.000 do 500.000 dinara bez kamate ili sudskih troškova. Zato smo se obratili Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, na čijem čelu je tada bila Ana Brnabić i zahtevali da se pokrene ocena ustavnosti Odluke iz 2008. godine”, rekao je Leković.

Postupajući po toj prijavi, Ustavni sud je u junu ove godine presudio da su odredbe odluke Skupštine Novog Pazara, koje tretiraju isplatu toplog obroka i regresa, nezakonite i neustavne.

“Na taj način smo zaustavili krvarenje iz gradske kase i uspeli smo da sačuvamo budžet za iznos od oko dva miliona evra, koliko bi zaposleni neosnovano potraživali. To je ogroman novac za naš grad, a mogao je da bude i mnogo veći”, istakao je Leković.

On je naveo i da lokalna samouprava razmatra “pravne instrumente koje bi mogla da iskoristi kako bi povratila novac koje je već platila zaposlenima na ime toplog obroka i regresa, a po presudi sudova”.

Leković je dodao i da posle odluke Ustavnog suda neće biti potrebno da se vrše izmene Odluke o naknadama i drugim primanjima zaposlenih u lokalnoj samoupravi Novog Pazara, jer se ocenom da su neustavne, sporne odredbe smatraju izbrisanim.

(Radiostoplus)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles