24. Oktobar 2017

Резултат слика за rts logo

Radio televizija Srbije u svoj program mora uvrstiti i program na manjinskim jezicima, što je propisano i Zakonom o javnim medijskim servisima, saopštila je Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

“Potrebno je obavezati Javni medijski servis Srbije da uvede programe na albanskom, bosanskom, vlaškom i bugarskom jeziku, kao i da unapredi program na romskom jeziku”, navodi se u preporukama koje je ta koalicija objavila u publikaciji “Informisanje na jezicima nacionalnih manjina – na sporednom koloseku”.

“Potrebno je zakonskim rešenjima osnažiti nezavisnost i autonomiju javnih servisa u svim aspektima, pa i u aspektima manjinskog informisanja, odnosno programa na manjinskim jezicima. Pod tim podrazumijevamo i nezavisnost od vlasti u Srbiji, ali i od nacionalnih saveta nacionalnih manjina”, navodi se u preporukama.

Kako se dodaje, kroz proces izmjene Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina je potrebno predvideti jasne mehanizme stabilnog, adekvatnog i nediskriminatornog finansiranja medija kojima su osnivači nacionalni savjeti.

Precizira se da Medijska strategija treba da predvidi tripartitne upravne odbore izdavača medija na manjinskom jeziku, osnovanih od strane nacionalnih saveta, koji bi trebalo da budu sastavljeni od predstavnika nacionalnih saveta, predstavnika redakcije i predstavnika civilnog društva.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija onlajn medija i Asocijacija Lokal pres.

(agencije)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles