11. Septembar 2017

Interpol je ponovo uklonio ime imama Jusufa el-Karadavija, predsjednika Svjetske unije islamskih učenjaka sa crvene potjernice, gdje su ga postavile pučističke vlasti u Egiptu, kao i drugih opozicionih lidera, čije izručenje zahtijeva vojna hunta, koja je na vlasti u Egiptu nakon vojnog udara 2013. godine.

Arapska organizacija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopćila je da je Interpol uklonio ime imama el-Karadavija sa crvene potjernice. Prema istom izvještaju, uklonjena su i imena ostalih opozicionara, izuzev jednoga, nakon što je napravljen uvid u dosijee. U saopćenju Organizacije se ističe da su egipatske pučističke vlasti tražile imama el-Karadavija zbog pljačke, razbojništva, ubistva i izazivanja požara, ali je Interpolovom analizom ustanovljeno da je imam el-Karadavi u to vrijeme bio van Egipta i da takve kvalifikacije ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Direktor Arapske organizacije za ljudska prava, Muhammed Džemil istakao je svoje zadovoljstvo što je Interpol odbacio zahtjeve egipatskih pučističkih vlasti, navodeći da je to poraze egipatskog režima, koji ubija Egipćane i hapsi opozicionare. On je još dodao da su posebnu ulogu u tom podlom poduhvatu protiv imama el-Karadavija imali UAE, gdje su emiratski mediji iskazali ogromnu radost prilikom stavljanja imamovog imena na listi Interpola.

IslamBosna.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Interpol ponovo uklonio ime imama el-Karadavija sa potjernice

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles