9. Novembar 2017

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uputio je pismo predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću. U pismu se kaže:

Gospodine predsjedniče, dragi prijatelju,

Hvala Vam na ljubaznom pismu koje ste mi poslali poslije moje posjete Srbiji. Bila mi je čast da budem jedan od prvih predsjednika koji je posjetio Vašu prelijepu zemlju, poslije Vašeg stupanja na dužnost. Želio bih da iskažem zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj delegaciji tokom posjete.

Potpisivanje Zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog savjeta za saradnju je ishod naše volje da dalje unapređujemo bilateralne odnose. Osnivanje Savjeta će činiti okvir za nastavak međusobnih posjeta na visokom nivou, čija je organizacija praćena intenzitetom i produktivnošću.

Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kome smo uživali tokom posjete regionu Sandžaka, zajedno sa Vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske, koji su zajedno sa mnom posjetili Srbiju, da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju, na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima.

Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku. Sa tim u vezi, visoko cijenim konstruktivan pristup koji je Vaša ekselencija pokazala. Pomno pratim odvažne korake koje Vi preduzimate ka zemljama regiona. Turska je uvijek spremna da doprinese zalaganjima usmjerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona.

U tim okvirima, smatram da je Trilateralni proces Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina koristan mehanizam. Dogovor koji smo postigli tokom moje posjete, o otpočinjanju priprema za Samit koji će se održati sljedeće godine, važan je korak za cio region.

Koristim ovu priliku da istaknem zahvalnost za saradnju u našoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, kao i za hrabre korake koje ste preduzeli.

Besprekoran program, koji je priređen u Beogradu i Novom Pazaru, kao i besprekorne mjere bezbjednosti i interesovanje koje je prema nama iskazano, dokaz su da je posjeta pripremana izuzetno vrijedno i temeljno. Cijenimo i zahvalni smo Vašoj ekselenciji i članovima Vašeg osoblja koji su učestvovali u pripremi posjete.

Također, zahvalan sam na Vašoj ljubaznoj poruci koju ste prenijeli povodom 94. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Turske.

Najiskrenije vjerujem da će Srbija dostići još prosperitetniju budućnost pod liderstvom Vaše ekselencije. Još jednom bih ponovio da će mi biti zadovoljstvo da Vam budem domaćin u svojoj zemlji, kako bismo jačali saradnju u tom pravcu, a prijateljskom narodu Srbije bih uputio najljepše želje.

Beograd, 9. novembar 2017.

Facebook Comments

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles