20. Oktobar 2016

Foto: Nedžad Smailagić

Na današnji dan prije dvanaest godina, 20. oktobra 2004. godine, održan je prvi Javni čas na bosanskome jeziku u Sandžaku u osnovnoj školi “Dr. Ibrahim Bakić” u Ljeskovi, općina Tutin.

Bio je to prvi čas bosanskoga jezika u Sandžaku nakon 97. godina od zabrane njegove upotrebe i preimenovanja u srpsko-hrvatski jezik 4. oktobra 1907. godine, odlukom austrougarskog guvernera Bosne i Hercegovine Buriana. Školskim zvonom, početak časa označio je rahmetli akademik Alija Džogović, a čas je održala učiteljica ove škole Fikreta Tutić.

Učenici su na času dobili i prve štampane udžbenike za bosanski jezik za prvi i drugi razred osnovne škole “Bosanski jezik sa elemenitima nacionalne kulture” autora Hoda Katala i Alije Džogovića, u izdanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Centra za bošnjačke studije.

Istoga dana, promijenjen je i naziv škole u “Dr. Ibrahim Bakić”, koja je do tada nosila ime Jovana Popovića. Skupu je prisustvovalo nekoliko hiljada građana, prosvjetnih radnika i uglednih ličnosti iz javnog i kulturnog života Sandžaka, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 20. oktobar je proglašen Danom bosanskog jezika u Sandžaku, a 21. februar za Dan bošnjačkog školstva u Sandžaku.

(Sandzacke.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles