13. Maj 2017

Podizanjem bošnjačke zastave na jarbol, uz intoniranje himne “Ja sin sam tvoj”, ispred glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), kao i Smotrom bošnjačkih narodnih igara (SBONI), sinoć je u Novom Pazaru svečano obilježan Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Zastavu bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji podigli su predsjednik BNV-a Sulejman Ugljanin i Irfan Hamzagić, kapiten Odbojkaškog kluba Novi Pazar, koji je ove godine osvojio kup Srbije.

Centralnoj proslavi 11 maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, pored članova folklornih ansambala iz Sandžaka i zemalja regije, prisustvovao je predsjednik Turske demokratske partije (TDP) u Makedoniji i ministar u vladi te zemlje Bezcan İliyas, zvaničnici iz Republike Turske, Crne Gore, Kosova, kao i predstavnici OSCE-a, članovi diplomatsko kora iz Beograda, predstavnici savjeta nacionalnih zajednica u Srbiji, lokalnih samouprava, političkih, kulturnih i NVO organizacija u Sandžaku i šire te drugih javnih ličnosti.

Ugljanin: Bošnjaci se suprotstavili vjerskom ekstremizmu i terorizmu

Obraćajući se prisutnima, Ugljanin je rekao da su Bošnjaci danas stali protiv vjerskog ekstremizma i terorizma te podsjetio da je u bogatoj sandžačkoj historiji “jedan zračak svjetlosti” prije 26 godina bio poziv BNV-a omladini da ne ide u JNA i rat protiv bilo kojeg jugoslovenskih naroda, kao i da su se prvi Bošnjaci, zajedno sa Srbima i Crnogorcima u Sandžaku, institucionalno organizovali protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Foto: Anadolija

“Ekstremizam i terorizam nikakve veze nema sa islamom, niti sa hrišćanstvom, jevrejima, budizmom, niti jednom vjerom. Bošnjačko nacionalno vijeće i svi Bošnjaci Sandžaka su protiv svakog vjerskog šovinizma, nacional-fašizma, socijal-rasizma, i svake vrste ekstremizma i terorizma”, poručio je Ugljanin.

On je zahvalio na prisustvu predstavnicima 21 manjine u Srbiji koji su večeras prisustvovali svečanosti ispred Glavnog ureda BNV-a i, čestitajući Dan bošnjačke nacionalne zastave, istakao da mu je bila velika čast što je po 26 put podigao zastavu na jarbol.

Promocija mladosti i kulture

Tradicionalno, članovi folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava, djeca i mladi, iz Sandžaka, Bujanovca, Brčkog (BiH), Prištine (Kosovo), kao i ostalih mjesta iz regije, odjeveni u nacionalnu nošnju uz muziku i igru prošetali su centralnim šetalištem Novog Pazara.

U Sali novopazarskog Kulturnog centra, učesnici Smotre bošnjačkih narodnih igara (SBONI) 2017. predstavili su se koreografijama iz svog kraja.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se nizom manifestacija i skupova koji se održavaju u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju.

Foto: Anadolija

Ovaj datum obilježavaju će brojna bošnjačka udruženja i klubovi u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Turskoj, Zapadnoj Evropi i SAD.

Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći nacionalni praznik sandžačkih Bošnjaka. Obilježava se 11. maja, na dan kada je, 1991. godine u Novom Pazaru, osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka).

Dan Bošnjačke nacionalne zastave od 2005. godine je uvršten u zvanične praznike Bošnjaka u Srbiji. Na zgradama i prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru i ostalim sandžačkim gradovima, uz državne simbole, istaknuta je i bošnjačka zastava.

 

Izvor: Anadolija

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles