23. August 2017

Osnovne škole u Novom Pazaru u novu školsku godinu ulaze sa računima blokiranim za preko 12,4 miliona dinara, što je za preko 3,5 miliona dinara manje nego prošlog septembra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Prema tim podacima, u koje je radio Sto plus imao uvid, najteža situacija je u O.Š. “Selakovac” od koje poverioci žele prinudno da naplate više od 2,6 miliona dinara.

Ipak, ova obrazovna ustanova je za godinu dana uspela da blokadu smanji za oko 1,1 milion dinara, jer su prošle godine dugovali 3,7 miliona dinara.

Račun ove škole blokiran je neprekidno od avgusta 2013. godine.

U ništa boljoj situaciji nisu ni osnovne škole “Stefan Nemanja” i “Jošanica” čiji računi su blokirani za 2,2 miliona dinara, odnosno 2,1 milion dinara.

Za razliku od “Jošanice”, koja je dug smanjila za 700.000 dinara, blokada O.Š. “Stefan Nemanja” je za 12 meseci porasla za blizu 1,5 miliona dinara.

Tekući račun Osnovne škole “Bratstvo” blokiran je za blizu 1,3 miliona, “Desanka Maksimović” za 1,1 milion, a “Rifat Burdžević Tršo” za milion dinara.

Osnovna škola “Kalifa bin Zajed al Nahjan” blokirana je za preko 750.000 dinara, “Rastko Nemanjić” u Deževi za 650.000 dinara, a “Đura Jakšić” za oko 445.000 dinara.

Žiro-računi osnovnih škola “Dositej Obradović”, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Vuk Karadžić”, “Ćamil Sijarić” i “Meša Selimović” nisu blokirani.

Osnovnim školama u Novom Pazaru iz gradske kase tokom 2016. godine prebačeno je blizu 75 miliona dinara, što je za skoro četiri miliona dinara više nego što je bilo predviđeno budžetom za prošlu godinu.

Podsećamo da je ranijih godina školama uglavnom prebacivano između 50 i 60 odsto namenjenih sredstava.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac nedavno je obećao da će jedan od prioriteta lokalne samouprave biti deblokada tekućih računa osnovnih škola.

Od srednjih škola, samo je račun Gimnazije blokiran i to za iznos od 72.000 dinara.

(radiostoplus)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles