Zukorlić: Transparentnost ključni faktor koji sprječava zloupotrebe

1
599

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju Prijedlog zakona o zaštitniku građana i izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Akademik Zukorlić ističe da je transparentnost ključni faktor koji sprečava zloupotrebe.

Komentirajući Prijedlog zakona o zaštitniku građana akademik Zukorlić osim, kako kaže, mehanizmičkog aspekta ima i ljudski odnosi koji se izgrađuje vremenom pogotovo u situacijama kada se čini da su sve instance zatvorene.

– Bitno vam je da da vam neko kaže Da, Vi ste u pravu, učinit ćemo sve što možemo, pa makar i da od toga na kraju ne bude ništa ali zvuči pozitivno i koristi građanima. Sve što je predloženo u pogledu daljeg utvrđivanja nezavisnog djelovanja zaštitnika građana i vezano za mandate, za finansijsku nezavisnost unapređuje zaštitnika građana.

Pored toga što je pravni mehanizam s emotivno-psihološkim implikacijama na građane važno je, ističe, da se poradi na svim nivoima javne komunikacije.

– Postojanje Zaštitnika građana ima i važan kulturno-kulturološki aspekt. I na tome bi trebalo poraditi a ne samo na nivou političke i javne komunikacije već i medijske komunikacije i obrazovanja. Bilo bi jako važno da u sistemu obrazovanja više govorimo o kulturi traženja prava.

Govoreći o Izmjenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ističe da je transparentnost ključni faktor koji sprečava zloupotrebe.

– Ovaj Zakon je odgovor na takvu opasnost, odnosno problem. I s njim imamo kratko ali solidno iskustvo da smo mogli zapaziti sve što su realne potrebe ili realni propusti. S vrlo visokim kvalitetom barem s tačke gledišta moje ocjene pripremljeni su prijedlozi koje u danu za glasanje treba podržati

Napominje, ono što trebalo biti predmet pažnje šta sa, kako ih naziva “stalno lošim učenicima” određenim državnim činovnicima, faktorima I subjektima koji informacije ne daju normalnom procedurom već ih treba natjerati mehanizmom zaštitnika. Šta je sa štetom ako se izgube godine dok se dobije tražena informacija koja na kraju ne vrijedi ništa.

– Da li postoji mehanizam kazne, to je jedno pitanje ali bi morao postojati neki vid barem javne osude da transparentno imamo istaknute državne organe, funkcionere, predsjednike, načelnike, na određenom portalu ili nekoj mogućnosti da znamo ko su oni koji vrše zloupotrebu i stalno tjeraju građanina ili određenu instituciju zainteresiranu za informaciju od javnog značaja da koristi mehanizam zaštitnika i izgubi godinu, dvije, tri.

Važno je, ističe, neproizvesti utisak da postoji zakon koji nije efikasan.

Izvor: SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.