Zloupotreba Halal sertifikata od strane porodice Jusufspahić

2
108

Novi Pazar – Agencija za sertificiranje halal kvaliteta najoštrije osuđuje zloupotrebu imena Agencije od strane porodice Jusufspahić iz Beograda. Ovo nije prvi put da se porodična firma Jusufspahića „Halal d.o.o.“, a čiji je većinski vlasnik Mustafa Jusufspahić, u javnosti lažno predstavlja kao nekakva agencija za halal kvalitet, sa ciljem pribavljanja imovinsko-pravne koristi.

Podsjećamo javnost da je Agencija za sertificiranje halal kvaliteta od strane Islamske zajednice u Srbiji osnovana 2007. godine i da funkcioniše u okviru Agencije za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle koja je pod jurisdikcijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Agencija za certificiranje halal kvalitete iz Tuzle osim u Srbiji ima svoje podružnice i u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, tako da u potpunosti pokriva prostor bivše Jugoslavije.

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji u saradnji sa svojom centralom u Tuzli uspostavila je saradnju sa sličnim agencijama u svijetu i prepoznatljiva je po svom Halal standardu BAS 1049:2007. Proces dobijanja halal standarda izuzentno je složena procedura koja podrazumijeva ovladavanje znanjima o šerijatskim aspektima halala, halal standardu i načinima njegove implementacije, sertificiranja i održavanja. Vijeće za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini aktom 54/50 potvrdilo je da je Halal standrad BAS 1049:2007 u skladu sa islamskim propisima.

Iznenađeni smo činjenicom da i renomirana svjetska agencija USAID učestvuje u projektima sa porodičnom firmom Jusufspahića. Želimo da vjerujemo da su predstavnici USAID-a obmanuti i da su mislili da se radi o zaista pravoj agenciji za sertificiranje halal kvaliteta. Očekujemo od predstavnika USAID-a da se povuku iz projekata sa porodičnom firmom Jusufspahić, jer bi u suprotnom to tumačili kao grubo miješanje u funkcionisanje Agencije za sertificiranje halal kvaliteta za Srbiju, a samim tim i Islamske zajednice u cjelini. Očekujemo da će agencija USAID biti naš partner u budućim projektima.

Podrška ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije gospodina Sulejmana Ugljanina privatnom preduzeću Mustafe Jusufspahića sigurno ne doprinosi stabilizaciji prilika i jedinstvu među muslimanima. Vjerujemo da se i u ovom slučaju radi o neupućenosti i pozivamo gospodina Ugljanina da svoj uticaj na ostvarivanje jedinstva muslimana, o kom toliko govori, manifestuje podrškom Agenciji za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji.

Ovim putem želimo još jednom da skrenemo pažnju javnosti da ovo nije prvi put da izvjesni Mustafa Jusufspahić svoju privatnu firmu „Halal d.o.o.“ pokušava lažno predstaviti kao Agenciju za sertificiranje halal kvaliteta u Srbiji čime svjesno čini krivično djelo obmanjivanja javnosti, a sa ciljem dobijanja imovinske koristi. Dotični nema nikakvu stručnu osposobljenost i takozvani „halal sertifikati“ koje izdaje, osim što dezavuišu javnost, sa stručno-šerijatskog aspekta potpuno su bezvrijedni.

Agencija za sertificiranje halal kvaliteta pred nadležnim sudovima pokrenuće postupke koji će zaštititi ime i ugled Agencije.

Informativna služba Agencije

(Mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

    • Halal im je dala upravo ta agencija iz Tuzle koju ovaj gore gospodin preporucuje, a pouzdano se zna da Zlatiborac nema svoju klanicu i da meso koje koristi dolazi iz Juzne Amerike bez halal sertifikata. Zlatiborac nije mogao da dobije Halal sertifikat od Halal agencije iz Beograda i to je pre par meseci bilo negde objavljeno. Toliko o mojim saznanjima

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.