Zločin u Kukurovićima

1
74

Fond za humanitarno pravo (FHP) je u ime 20 stanovnika sela Kukurovići, općina Priboj, 20. marta 2007. godine Republičkom javnom pravobranilaštvu podnio Zahtjev za poravnanje sa Republikom Srbijom, zbog njene odgovornosti za uništavanje njihovih domova koji su izvršili NN pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije (VJ) 18. februara i 11. aprila 1993. godine.

Prema izjavama svjedoka, u popodnevnim satima 18. februara 1993. godine, na selo Kukurovići izvršen je pješadijski i minobacački napad sa tri položaja Vojske Jugoslavije koji su se nalazila oko sela. Mještani, među kojima je bilo i djece, pobjegli su zbog straha za svoj život kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju. Bežeći, neki od njih su već tada vidjeli svoje kuće u plamenu. Dva dana kasnije, nekoliko mještana se vratilo u Kukuroviće, kako bi provjerili u kakvom je stanju njihova imovina. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač koji za vrijeme napada nisu uspeli da napuste selo. Dana 11. aprila 1993. godine, kada u selu više nije živio niko, zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno muslimanskim stanovništvom, nalazi se u uz državnu granicu Srbije prema Bosni i Hercegovini. Od 8. maja 1992. godine do okončanja ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, u Kukurovićima, kao i ostalim pograničnim selima, smješten je veliki broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije iz Užičkog korpusa. Stanovnike ovih sela su pripadnici VJ svakodnevno maltretirali i vršili nezakonite pretrese kuća i to samo zbog njihove etničke pripadnosti.

Selo Kukurovići

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj na licu mjesta, ali nakon toga nijedan    mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja. FHP je 23. oktobra 2006. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa VJ. Dana 27. oktobra 2006. godine, Tužilaštvo u Užicu je obavijestilo FHP da je predmet proslijeđen Tužilaštvu za ratne zločine.

FHP podsjeća da se mještani Kukurovića, kao i mještani oko 20 sela iz opštine Priboj, još uvijek nisu vratili u svoje domove, jer nisu obnovljeni. Država Srbija im do danas nije pružila bilo kakvu vrstu pomoći, iako su je stanovnici Kukurovića više puta tražili od nadležnih institucija.

FHP poziva državne organe u Srbiji da prihvate preporuku iz rezolucije Generalne skupštine UN od 16. decembra 2005. godine, te da u skladu sa svojim obavezama prema domaćem i međunarodnom pravu obezbijede reparacije žrtvama postupanja ili propusta koji se mogu pripisati državi i koji predstavljaju teška kršenja međunarodnog prava ljudskih prava ili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Oktobra 2009. godine oštečeni u slučaju Kukurovići , tj. familija Bulutović je bez ikakve informacije o toku krivičnog procesa koji se vodi u okružnom sudu u Beogradu jer je FHP  jednostrano prekinuo kontakt sa familijom te licemjerno odnoseći se prema njima , saučestvuje u zataškavanju toga zločina.

Autor: Uredništvo Sandžak PRESS-a


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.