Zeleno busenje / pripovijetke

6
40

Novi Pazar, Tutin – Dosljednji promoviranju vrijednosti ukupne kulturno-umjetničke zaostavštine Bošnjaka, obavještavamo čitatelje da je u saradnji Bošnjačke kulturne zajednice i izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, “El-Kelimeh”, iz štampe izašla treća knjiga Edicije DOST.

Fragment iz riječi urednika

Trećom knjigom u Ediciji DOST nastojimo slijediti zacrtani cilj da široj čitalačkog publici ponudimo djela koja predstavljaju okosnicu nacionalnog i kulturalnog dostignuća Bošnjaka, a ujedno ona dolazi i kao prirodni hronološki slijed austrougarske teme začete u prethodnoj knjizi.

Edhem Mulabdić pripada plejadi autora koji su ponijeli teret samoprepoznavanja bošnjačkoga naroda u najdramatičnijim trenucima razdjelnosti njihovoga nacionalnoga bića u grču smjene dvaju koncepata življenja, dva oponentna civilizacijska koda, nasilnog istrgnuća iz orijentalno-islamskog državnoga ustrojstva i prikopčavanja na zapadno evropski kulturalni milje. Markantnost njegove ličnosti i djela osvjedočava pregnuća prvih generacija naprednije inteligencije da se u tim traumatičnim trenucima suočeljavanja, navikavanja, prihvaćanja i aktivnog djelovanja u novonastalim društevnim uvjetima očuva posebnost nacionalnog i vjerskog identiteta Bošnjaka i tim prilagođavanjem, koje podrazumijeva uključivanje, te pomogućstvu i nametanje liderstva, u sve društvene tokove bosanskohercegovačkoga društva, ublaže posljedice gubljenja moći i utjecaja sultana na dotadašnjem evropskom dijelu carstva, što je imalo za posljedicu pokušaje asimilacije i stogodišnja odseljavanja muslimanskoga življa sa ovih prostora. Mulabdić je među prvima shvatio realnost položaja bošnjačkoga naroda u novonastaloj situaciji i važnost edukacije za opstanak i razvoj nacije, te je nastojao implementirati se u društvene tokove, steći položaj koji će mu dati mogućnost da pozitivno utječe i mijenja svijest vlastitoga naroda. Cjelokupan njegov put angažiranog intelektualca usmjeren je na edukaciju i nuđenje moralno-didaktičkih smjernica koje će pomoći mladim generacijama da sačuvaju svijest o posebnosti svog identiteta. Takav je njegov kako profesionalni i politički tako i umjetnički svjetonazor.

Izvor: Kelimeh.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

  1. Kod nas u Bosni se ovo cita kao lektira u srednjoj skoli , a trebalo bi i kod vas u Sandzaku. Inace dobra knjiga govori o borbi bosnjaka protiv austrije 1878. Cini mi se da se spominje i muftija pljevaljski Semsekadic

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.