Završeno suđenje – presuda 29. marta

0
13

Južni sandžak – Optuženi, kojima se u podgoričkom Višem sudu sudi za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, ponovili su u završnim riječima da nema nijednog dokaza koji bi potvrdio njihovu krivicu.

Suđenje za deportaciju bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore završeno je danas u Višem sudu u Podgorici, a presuda će biti objavljena 29. marta.

Tužilac je ranije zatražio zatvorske kazne za optužene, ocjenjujući da je na glavnom pretresu dokazano da su svi osumnjičeni izvršili krivična djela za koja se terete.

Za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva optuženi su Branko Bujić, Sreten Glendža, Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Boško Bojović, Milisav Marković, Radoje Radulović, Duško Bakrač i Milorad Ivanović.

Dio optuženih, koji su dostupni crnogorskim pravosudnim organima, istakao je da nijesu kršili zakon, već da su savjesno i odgovorno obavljali svoj posao, odnosno postupali po nalogu neposredno pretpostavljenih.

Bujić je kazao da mu se sudi iz političkih razloga, zbog govora u Skupštini Crne Gore i lokalnom parlamentu u Baru.

Bujić je bio poslanik Socijalističke narodne partije, a u vremenu koje tretira optužnica, proljeće 1992. godine, obavljao je dužnost načelnika Centra bezbjednosti Bar.

On je podsjetio da svjedočenje bivšeg predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića koji je kazao da optuženi nijesu ništa radili samostalno, već da su sve aktivnosti sprovedene u konsultacijama sa državnim tužilaštvom, što znači da nema pojedinačne odgovornosti.

Bujić je ukazao da je Bulatović rekao da, ako je napravljena greška, onda je bila državna, a ne pojedinačna.

“Svi ljudi koji su učestvovali u toj akciji dobili su za to naređenje od više instance. Da su odbili da ga izvrše bili bi proglašeni izdajnicima, izgubili bi posao, odnosno završili bi onamo gdje se danas ja nalazim – u zatvorskoj ćeliji u Spužu”, naveo je on.

Stojović, bivši šef Odjeljenja Službe državne bezbjednosti (SDB) u Ulcinju, kazao je da su navodi optužnice neosnovani i neargumentovani.

“Neopravdano sam optužen, jer samsamo obavljao redovno poslove i zadatke, u okviru zakonom predviđenih ovlašćenja”, rekao je on.

Stojović je naveo da je obavljanje informativnih razgovora sa bezbjedonosno interesantnim osobama predstavljalo dio redovnih poslova tadašnje SDB-a na sprječavanju prenošenja ratnih dejstava iz BiH u Crnu Goru.

On je kazao da ni na koji način nije povezan sa izručenjem osoba iz BiH.

Šljivančanin, nekadašnji komandir Stanice milicije u Herceg Novom, smatra da je na suđenju nedvosmisleno pokazano da optuženi ne mogu biti osuđeni za krivično djelo koje im se stavlja na teret.

On je naveo da ga je država nekada obasipala počastima, a sada ga optužuje za ratni zločin.

Glendža, bivši načelnik Odjeljenja bezbjednosti u Ulcinju, kazao je da ne postoji nijedan dokaz da je bilo šta urađeno nezakonito.

On je rekao da je se njegovo ime u slučaj deportacije našlo zbog lične osvete određenih lica iz policije i tužilaštva u Ulcinju.

Zamjenik specijalnog tužioca Lidija Vukčević kazala je da su optuženi prekršili odredbe Ženevske konvencije, jer su nezakonito uhapsili osobe koje su imale status izbjeglica i protivpravo ih izručili jednoj strani u sukobu u BiH.

Branioci okrivljenih smatraju da na suđenju nije bilo nijednog dokaza koji bi potkrijepio optužnicu, zbog čega su zatražili oslobađajuću presudu za svoje branjenike.

Advokat Zdravko Begović ponovio je danas, u izjavi novinarima, da u radnjama optuženih nema krivičnih djela koja im se stavljaju na teret.

“Nadam se da će svi optuženi biti oslobođeni, jer je pokazano da su samo obavljali svoje dužnosti u skladu sa zakonom”, kazao je on.

Advokat Igor Ivanović smatra da je glavni pretres pokazao da nema nijednog jedinog dokaza da su optuženi izvršli krivično djelo ratni zločin.

“Nakon završnih riječi tužioca, advokata i optuženih uvjeren sam da će sud donijeti jedino moguću odluku, a to je oslobađajuću presuda za sve okrivljene”, kazao je on.

Izvor: Bicent.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.