Završen projekat podrške nastave u srednjim turističkim školama

0
21

Južni Sandžak – Sedmogodišnji projekat „tour.reg“, koji je imao cilj da podrži razvoj praktično orijentisane nastave u srednjim turističkim školama širom Jugoistočne Evrope kako bi se ispunili međunarodni standardi kvaliteta turističke usluge, završen je u petak.

Svijest

Na konferenciji za novinare saopšteno je da je projekat finansirala Austrijska agencija za razvoj, kao i Ministarstvo prosvjete, umjetnosti i kulture, a za realizaciju je bio zadužen KulturKontakt-a (Austrija) u saradnji sa K-education projektnim kancelarijama i partnerima u zemljama učesnicama.

Prema riječima predstavnika Ministarstva prosvjete Srđana Raičevića projekat je doprinio podizanju svijesti o značaju turizma i turističkih zanimanja u Crnoj Gori i unapređenju kvaliteta obrazovanja i njegovom usaglašavanju sa potrebama tržišta rada.

– Kroz uvođenje praktično orijentisane nastave, projekat je omogućio sticanje ključnih kvalifikacija i specifičnih kompetencija – rekao je Raičević.

On je naglasio da očekuje da ostvareni rezultati daju efekat i nakon završetka projekta i da Crna Gora obrazuje kadrove koji će biti konkurentni na evropskom tržištu rada, čime bi se obezbijedila održivost.

Šef projektne kancelarije u Podgorici Robert Mršić je istakao da je „tour.reg“ počeo 2005. godine i da se kroz tri faze sprovodio do juna 2012. godine.

– U prvoj fazi težište je bilo na poboljšanju praktične nastave u turističkim obrazovnim profilima. Druga faza je imala naglasak na razvoju i upravljanju školom, projektnoj nastavi, komunikaciji, prezentaciji i održivosti. U trećoj, najvažnije je bilo da se osiguraju postignuti uspjesi i da se znanje dalje produbi – kazao je Mršić.

Udžbenik

On je naglasio da su glavni rezultati treće faze – štampanje udžbenika „Marketing u turizmu“, razvoj nastavnih materijala iz oblasti kulinarstva, restoraterstva i turističke grupe predmeta, niz seminara o metodama nastave koji su realizovani zajedno sa GTZ-om i Lux Development-om, razvoj Sporazuma o realizaciji profesionalne prakse, instalacija recepcionog softvera „Fidelio“ u svim projektnim školama.

Glavni partneri u projektu bile su škole u Ulcinju, Plavu, Bijelom Polju, Beranama, Herceg Novom, Budvi, Nikšiću, Baru, Podgorici, Žabljaku, Kolašinu, zatim Ministarstvo prosvjete i sporta, Centar za stručno obrazovanje, Privredna komora Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore, Crnogorska turistička organizacija, GIZ i partneri iz turističke privrede.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.