Zasijedalo gradsko vijeće

0
15

Novi Pazar – Dvije novoizgrađene osnovne škole dobile su imena, pokrenut je postupak javne nabavke male vrijednosti za izradu elaborata, tj. Prijedlog uređivanja područja Novopazarske Banje, jedne su od odluka koje su donijeli članovi Gradskog vijeća. Usvojeno je još niz prijedloga koji su značajni za bolje  funkcionisanje grada.

Izgradnja novih osnovnih škola je pri kraju, tako da će sljedeće školske godine Novi Pazar biti bogatiji za dvije nove škole , a donio je još niz značajnih tačaka za unapređenje obrazovanja u Novom Pazaru. Član Gradskog vijeća Rifat Ličina je rekao da je nakon održana tri sastanka dogoreno da se riješe problemi koji su bili karekteristični za prethodne godine, kada se veliki broj učenika upisivao u škole u drugim gradovima, pa je  predviđeno da će svi učenici moći da se upišu i u Novom Pazaru, jer će biti dovoljan broj mjesta.

„U OŠ „ Bratstvo“ ,u kojoj nastavu pohađa preko 1900 učenika, od 600 do 700 učenika će pripasti  OŠ „ Meša Selimović“, kod Petrove crkve. Škola „Ćamil Sijarić“ će preuzeti oko 700 učenika od škola OŠ „ Rifat Burdžević-Tršo, a i jedan broj učenika OŠ„Vuk Karadžić“. Na taj način stvoriće se bolji uslovi da za rad, jer su do sada učenici imali nastavu u tri smjene. Usvojen je Plan o mreži osnovnih škola na teritoriji grada, gdje su obuhvaćene ove dvije nove škole i prethodno odluka koja je usvojena za školu Mur. Umjesto 12 osnovih škola, mislim da ćemo u narednoj školskoj godini započeti rad sa 15.“, kaže član Gradskog veća Rifat Ličina.

Odlukom gradskih vijećnika ukinuto je plaćanje članstva izabranim i imenovanim licima u Komisijama i Radnim telima koje obrazuju organi grada Novog Pazara.

„Donijeli smo odluku o definisanju područja zaštite Novopazarske Banje i stvaranja uslova da se od nje stvori ne samo bolnički kompleks, već i turistički. Usvojen je i Prijedlog da se ubrza rad na izradi regulacionih planova grada Novog Pazara, jer nam je to osnov za sve buduće investicije. Plan je da se ograniči određeni vremenski rok za izradu tih planova“, kaže član Gradskog veća Milivoje Milanović.

Milanović je demantovao je i tvrdnje pojednihih medija u Novom Pazaru da su cene usluga Sandžaktransa i PU „Mladost“ mnogo uvjećane.

„ Zahtjevi za povjećanje cijena bili su na dnevnom redu, gdje je od nas traženo da te usluge budu znatno veće. Mi smo dozvolili da ona budu u granicama, koje Zakon propisuje i to je nekih 10%.

Dnevni red Gradskog vijeća bio je obiman ,a sve donijete tačke biće na skupštinskom dnevnom redu u narednom periodu.

(rtvnp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.