Zasijedala Gradska skuština Novog Pazara

0
28

Novi Pazar – Gradska skupština Novog Pazara definisala je razvojne planovi grada po pitanje mreže dečijih vrtića i osnovnih škola na teritoriji grada, koji će biti proslijeđeni Ministarstvu prosvjete na dobijanje saglasnosti.

Prema ovoj skupštinskoj odluci mrežu predškolskih ustanova činiće pet objekata i to tri već postojeća “Mladost”, “Naše dijete” i “Dječija radost”, kao i obdanište u izgradnji u naselju Hadžet i obdanište u naselju Šestovo, čija je izgradnja tek u planu.

Mrežu osnovnih škola u Novom Pazaru činiće 15 obrazovnih ustanova, od kojih su 12 već postojeće škole, a u planu je izgradnja osnovne škole u naselju Ćerimidžinica, kod fabrike obiće Ras, i na potezu naselja Šestovo i Deževskog puta.

Kao 15. obrazovna ustanova se navodi Osnovna škola “Mur”, koja je do sada radila kao izdvojeno odeljenje škole Jošanica u Lukarima.

Odbornici su zaključili da ova škola ima 589 učenika i da zadovoljava sve uslove da bude samostalna

Šef odborničkog kluba koalicije Za evropski Novi Pazar Muamer Bačevac kaže da će se osamostaljivanjem škole u Muru rasteretiti OŠ Vuk Karadžić.

“Na ovaj način ćemo našoj deci omogućiti da imaju kvalitetniju nastavu, odeljenja će imati manji broj učenika, a znanje će na neki način biti dostupnije svakom pojedincu”, kaže Bačevac.

Gradska skupština Novog Pazara usvojila je danas planove i programe rada većine gradskih institucija za ovu godinu, tako što je rasprava bila zajednička a glasanje sa ove tačke dnevnog reda je obavljeno pojedinačno.

To je bio jedan od razloga zbog kojeg su odbornici opozicione Bošnjačke liste za evropski Sandžak napustili današnje skupštinsko zasijedanje.

Zamjenik šefa odborničkog kluba ove liste Ahmedin Škrijelj smatra da svako gradsko preduzeće zaslužuje posebnu pažnju, jer ih finansiraju građani kroz budžet grada.

Škrijelj kaže da su odbornici ove liste imali određena pitanja za direktore ovih ustanova, prije svega ona vezana za potrošnju novčanih sredstava, na čije odgovore građani imaju pravo.

On je optužio predsjednicu skupštine Borku Jovanović da je tokom sjednice konstantno kršila poslovnik, kao i da je njihovim odbornicima uskratila pravo da predlože izmjene i dopune dnevnog reda

“Mi smo pokušali da ukažemo na te nepravilnosti, ali nas je Jovanovićeva prekidala za govornicom i nije nam dozvoljavala da govorimo, a mi nismo htjeli da prisustvujemo više jednoj ovakvoj farsi. Mi smo danas bili svjedoci elementarnog kršenja prava odbornika opozicije od strane predsjednice Skupštine i mi nismo više željeli tome da dajemo legitimitet, nego smo napustili zasijedanje. Nadam se da ćemo u budućem periodu biti jednako tretirani kao odbornici većine i da ćemo prava koja nam Zakon i poslovnik daje moći da koristimo”, kaže Škrijelj.

Sa druge strane, Jovanovićeva odbacuje optužbe navodeći da prijedlog Bošnjačke liste da skupština donese zaključak o zaposlenju sina pokojnog odbornika ove liste Ahma Crnovršanina nije skupštinski posao.

“Oni su dali samo dvije dopunske tačke, a ja sam im dozvolila da obrazlože svoje prijedloge svjesno kršeći poslovnik, jer sam prvo trebala da dam na glasanje da li se ti predlozi uopće usvajaju. To sam uradila svjesno da ne bi bilo da ne želimo da raspravljamo o nečemu sa čime se svi slažemo, a to je da pomognemo onima koji ostanu bez izvora egzistencije, ali to nije posao skupštine i ne može se naći na dnevnom redu”, kaže Jovanovićeva.

Ona ističe da nije prekršila poslovnik time što je objedinila raspravu o planovima i programima javnih preduzeća, jer su taj prijedlog odbornici većine usvojili a da ona samo poštuje odluke odbornika.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.