Zapad dao žuto svjetlo za Srebrenicu

13
28

BiH – Ratni ministar spoljnih poslova BiH i ambasador ze zemlje u UN izjavio da je međunarodna zajednica “dala žuto svetlo Miloševiću i Mladiću da osvoje Srebrenicu.

Muhamed Šaćirbegović je za agenciju Anadolija rekao da je žuto svetlo odnosilo “na osvojanje tri enklave u istočnoj Bosni, uključujući i Srebrenicu gde je izvršen genocid”, kao i da se BiH vođstvo 1995. našlo pod velikim pritiskom da Srebrenicu, Goražde i Žepu prepusti srpskim snagama.

“Izvršen je ogroman pritisak da napravimo zamenu teritorije. Oni su tražili da takozvane istočne zone budu deo srpske teritorije ako se želi sporazum do kojeg je kasnije došlo u Dejtonu. Oni su tražili od nas u vrhu vlasti, dakle, od pokojnog predsednika Alije Izetbegovića, Harisa Silajdžića i mene da napravimo zamenu teritorije“, tvrdi Šaćirbegović za Anadoliju.

Prema njegovim rečima, u leto 1994. Kontakt grupa je na sto stavila finalnu kartu BiH, koja je predviđala da BiH pripadnu teritorije Srebrenice, Žepe i Goražde, koje su, kao tri prsta, ulazile u srpsku teritoriju.

“Slobodan Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić nisu hteli da prihvate takvu kartu. Njihov zahtev da počnu nove pregovore 1995. podrazumevao je da se tri enklave razmene ili eliminišu. Mi to nismo prihvatili, pa su Srbima iz međunarodne zajednice dali žuto svetlo za osvajanje tih teritorija“, rekao je Šaćirbegović i dodao da je to na terenu izgledalo kao zeleno svetlo.

Zbog toga, kako kaže, i međunarodna zajednica koja je napravila spomenuti dil, treba da preuzme odgovornost za Srebrenicu i učini nešto konkretno za taj grad i njegove stanovnike.

Kao argument za odgovornost međunarodne zajednice zbog pada Srebrenice Šaćirbegović se poziva na tvrdnje “važnog čoveka iz ratnog štaba UN u Zagrebu”.

“On je meni rekao da je bilo sedam zahteva Holandije za vazdušne napade pre nego je Srebrenica pala. Zahtevi nisu dobili odgovore. Možemo kazati da jedan ili dva zahteva nisu bili adekvatni. Ali sedam – to je nemoguće. Možemo govoriti o jasnoj nameri, ako ne i o jasnom planu da se izda Srebrenica”, ističe Šaćirbegović za Anadoliju.

Izvor: Anadolija


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. BOSNJACI MA GDJE ZIVELI: PODRZIMO I DAJMO PODRSKU POKRETU ZA RBiH.NIKO I NIKAD NAM NECE NESTO PRIZNATI NITI POKLONITI AKO I DALJE BUDEMO PASIVNI PA ZAR SMO MI NAROD KOJI CE VIJEK VJEKOVA OSTAT POTCINJEN,PONIZEN I OBEZPRAVLJEN:JESMO AKO SE NEBUDIMO BORILI ZA NASE.ZATO DAJMO SVAKO OD NAS NA BILO KOJI NACIN SVOJ DOPRINOS ZA OCUVANJ NAMA JEDNE JEDINE DRZAVE RBiH JER REZERNE NEMAMO.

 2. Svi međunarodni “mirotvorci”,pregovarači,emisari su radili protiv BiH a za račun Srbije i njene uloge u Bosni bez čije pomoći genocidna ne bi ni nastala.General Mekkenzi Kanađanin koji je 92 bio na čelu takozvanih mirovnih snaga,zatim Karington i Oven pregovarači,zatim predstavnici i predsjedavajući UN i Japanac Akuši Jakaši,Indijac Satiš Nambijar,Kopt Egipćanin Budros Gali,Franzuski general Filip Morijon.Sve ove bjelosvetske bagre radile su za okupatora.Zamislite cinizma priznaju suvjerenost BiH a uvedu joj embargo na naoružanje tj.na odbranu.Zatim ta ista međunarodna zajednica preko pomenutih emisara saziva neke skupove u kojima kaže e nemojte da se bijete pomirite se a zapravo to nije bio rat u BiH već rat protiv BiH u kojima jedna strana vrši masovna ubijanja,progone,genocide dok se druga strana brani a onda im se prijeti e hajde se izmirite.Od početka je uloga MZ.bila nepoštena jer zapravo oni su mislili da će otpor bit mnogo slabiji i kraći i da će okupator za kratko vrijeme završiti posao a ne tri i po godine kao što je trajala agresija.Uostalom i pred sam kraj rata međunarodna zajednica je pokazala svoje lice predavši jedan grad dželatu a kasnije zaustavivši oslobađanje okupiranih teritorija u avgustu 95 god. kada je peti korpus koga je vodio Atif Dudaković počeo oslobađati Bosansku Krajinu.

 3. Medjunarodna zajednica treba da snosi najvecu odgovornost za GENOCID u Srebrenisi!Kako je mogla da zaustavi napredovanje ARMIJE BiH pred Banja Lukom mogla je da zaustavi i srpsku vojsku pred Srebrenicom !
  Alija Izetbegovic bio primoran od MZ da kao vrhovni komandat izda naredjenje ARMIJI BiH da stane pred Banja Lukom sa osvajanjem teritorija! MZ je postavila ultimatum Izetbegovicu ako ARMIJA BiH ne stane pred Banja Lukom , NATO ce izvrsiti bombardovanje ARMIJE BiH!
  Poslije mjesec dana potpisan je Dejtonski sporazum kojim se legalizuje sve sto je politikom KRVI,GENOCIDOM i PROGONOM ostvareno priznata je genocidna tvorevina Republika Srpska, srbi su dobili polla BiH! Rukovodstvo BiH na celu sa Alijom Izetbegovicem nije imalo mandat po tada vazecem Ustavu BiH da potpise Dejtonski sporazum koji je dizajnirao Milosevic!Bili su primoraniod MZ! Bosnjacki narod je doveden u vrlo tezak polozaj ciji je opstanak sve vise UPITAN na prostorima BiH!
  Bosnjacki narod ima samo jednu alternativu da se organizuje i ujedini u POKRET za RBiH i odlucno krene u akciju ocuvanja suveriniteta BiH!!!
  POKRET je za pravedno rijesenje za izgradnju demokratske RBiH na zdravim temeljima, ravnopravnih gradjana bez etnickih podijela u kojoj ce se postovati vladavina prava i gradjanske slobode !
  Bosnjacki narod je IZDAN od “svojih” politickih korumpiranih predstavnika koji su izvrsioci tudje politike koje treba pod hitno skloniti sa vlasti i sankcionisati za idaju drzave i svog naroda. Oni su danas izvrsioci projekta Karadzica .Za njih nije upitna RS nastala na GENOCIDU i PROGONU na krvlju i kostima najboljih sinova BiH koji su svoje zivote ugradili u temelje BiH!!!
  POKRET nikada nece pristati kao nasi lideri da na temeljima FASIZMA gradimo nasu buducnost i drzave BiH!
  POKRET ce se ODLUCNO suprostaviti nastanjivanju evropskog FASIZMA u BiH oduzimanjem prava Bosnjackom narodu kojamu pripada po svim zakonima. Bosnjaci su jedini vecinski narod u evropi koji nema drzavu!

 4. zasto zuto svjetlo- Sacirbegovicu!Brkas -POJMOVE ili si- DALTONISTA!Zapad je dao -Z E L E N O svjetlo -sto na zapadu znaci-OTVORENO,DOZVOLJENO,IDI-PUNOM PAROM!Sacirbegovicu…mozda bi ipak trebao traziti …pomoc NEUROLOGA!!!

 5. da je bilo vise pritiska sa nase strane-mozda su Zepa i Srebrenica- mogli biti spaseni-koji sa Gorazdom u znatnoj mjeri presjecaju Srpsku Republiku uz Drinu i onemogucavaju joj -zivotnu povezanost!bez ove povezanosti Srpska bi republika izgledala-kao otocici do kojih se jako tesko stize!Zalosno je Dr(uze )Sacirbegovicu-da niste insistirali na ovoj finalnoj karti Kontakt Grupe od 94-za SREBRENICU,GORAZDE I ZEPU
  koja je bila spasionosno Rjesenje za Bosnjake-i KRAH VELIKO SRPSKIH PLANOVA U BOSNI!Interesantno je da u svojim izjavama -NIGDJE -NE SPOMINJETE-STA JE NASA TJ BOSNJACKA STRANA IMALA-ZA RJESENJE KRIZE!U PROTIVNOM -STJECE SE DOJAM DA STE BILI -SAMO PASIVNI POSMATRACI-BEZ AKTIVNOG UDJELA U OKONCANJU RATA!OD 94 do 95 proslo je punih godinu dana-a DA SE NIJE REAGIRALO NA OVAJ PLAN KONTAKT GRUPE-koji je bio smrtni udarac -srpskim namjerama u Istocnoj Bosni!OVA SE POLITICKA PASIVNOST-ISKORISTILA OD STRANE SRBA -DA SE ZEPA I SREBRENICA UZMU PO SVAKU CIJENU-UZ EVROPSKI I AMERICKI MIG-TE POBIJU MUSLIMANI SREBRENICE-UDARI SE PECAT PORAZU IZETBEGOVICEVE VIZIJE BOSNE-I POBJEDE KVAZI SRPSKE DRZAVE U BOSNI!OVA TVOJA IZJAVA O PLANU KONTAKT GRUPE DA ENKLAVE SREBRENICA GORAZDE I ZEPA OSTANU U FEDERACIJI -tj izvan Srpske republike ipak ukazuju da TEORIJA KONSPIRACIJE UNISTENJA MUSLIMANA U BiH -nije temeljito,planski i odgovorno vodjena od imenovanih krugova u Evropi i Americi !Radije bih rekao -da je NEUCINKOVITOST NASIH PREGOVARACA,U KOJE UKLJUCUJEM TEBE PRVENSTVENO-DAVALO UVIJEK IZNOVA -NASIM DUSMANIMA NADU-DA MOGU DALJE SJECI OVE PRSTE OCAJA I BORBE ZA BOSNU-NAD KOJOM LAMENTIRAS!Sacirbegovicu,pojavljujes se-kao zut grabov list- na trotoaru-nace se jedna metla za tebe i jedan FAP-da te odveze tamo gdje ti je i -MJESTO!

 6. Ja mislim da je na pitanju Srebrenice bilo neke vrste Dogovora izmedju medjunarodne zajednice sa jedne strane i ostalih strana u sukobu ukljucujuci tu i Bosnjacku stranu.Jer da nije tako ne bi Bosnjacka strana povukla na “doskolovanje”fakticki glavni rukovodeci vojni kadar ukljucujuci tu i Nasera Orica kao glavnokomandujuceg covjeka odbrane Srebrenice.Potrebno je bilo obezglaviti rukovodstvo odbrane Srebrenice zna se sta je Naser znacio za odbranu i koliko je ugled imao kod naroda.Druga je stvar sto to nikad niko nece javno reci ali bakom toga dolazi do mirne reintegtacije Sarajevskih okupiranih opstina koje su drzali Srbi.

  • @pravedni-pa dobro pravedni ako je bilo dogovora ili NAzovi -sporazumnog napustanja enklave u Srebrenici-sve zbog radi -reintegracije (tvojih)Sarajevskih okupiranih opstina-koje su drzali sRBI-KAKO OBJASNITI UMORSTVO 8,000 CIVILA-zar su i oni dio istog- tala?Ocito je da Imenovana gospoda-Sacirbegovic,Izetbegovic i drugi-NISU IMALI POJMA -STA IM KOMBINOVANI DUSMANIN SPREMA!-Ja bih DOTICNE,UKLJUCUJUCI I GLAVNOKOMANDUJUCEG ENKLAVE-ORICA,RADIJE ZRTVOVAO ZA-8,000 DUSA!NIJE OVDJE PITANJE STA JE NASER ORIC -ZNACIO ZA ODBRANU SREBRENICE-NEGO LI STA JE TA ODBRANA -D A L A !!!!PAUK NE ZIVI -OD PAUCINE-VEC OD ONOG-STO SE U -NJOJ UPLETE,PRAVEDNI!

   • Ne bih ulazio u dalju polemiku sa tobom ali malo razmisli jesu li Hrvati na osnovu Vukovara dobili priznanje i tamo je bilo mnogo zrtava,svak ima pravo da misli sta hoce i to da kaze a nije samo Naser bio povucen nego ih je bilo dosta oficira zajedno sa njim,a da ne pricam kako je pala Posavina na sjeveru Bosne neces valjda reci da je to bilo ostvareno borbom.Vidim da te je pogodila ova polemika izvini ako sam te uvrijedio svak ima pravo da razmislja svojom glavom ja tebi ne poricem pravo na tvoj stav,ja tebi necu sugerisat na koji nacin ces ti polemisat i sa ovim bih zavrsio polemiku sa tobom.Pozz ili selam od mene

   • @pravedni-zao mi je- da te JE moja-MALENKOST-IPAK NATJERALA DA-BRZINOM PUZA-DEKLARISES-POBJEDU -I POBJEGNES U SVOJU -SARAJEVSKU -JAZBINU!Vukovarske -ZERTVE-SU NEMJERLJIVE -SA ONIM -U SREBRENICI!SRPSKI JE- OPANAK SPALJEN U VUKOVARU -ALI JE PREZIVIO U SREBRENICI!!!

 7. Sve je u BIH lose uradjeno osim borbe koju su vodili pravi patriote BIH.Nesumnjivo je da je Srebrenica bila zrtvovana najvise od strane zapada sa cim su se pomirili ineki Bosnjacki lideri zarad razmene teritorija.

  Do pre nekoliko godina na radiu ”slobodna Evropa”mogli ste slusati serijal u delovima kako je pala Srebrenica.

  U tim emisijama tacno se navodilo o tome da je Americki FBI noc uoci zlocina imao jasnu sliku preko satelita sta ce da se desi sa Srebrenicom,i nista nije preduzeto.

  Dakle sve je bilo planirano i dato je ne zuto vec zeleno svetlo srbima da rade sta hoce.Sve im je bilo dozvoljeno samo da bi zapad sklopio kockice za Dejton koji sledi i koji ce BIH unistiti za sva vremena.

  Zna se savrseno dobro da je Banjaluka pred Dejton bila okupirana od strane Bosnjackih oruzanih jedinica i nije se dozvolilo zauzimanje iste,i za to su odgovorni mnogi bivsi politicari BIH.

  Neznam samo zasto ovaj covjek prica sad o tome kad je sve to znao jos davno.

  Bojim se da ce se i u buduce desavat slicne stvari jer kad god Bosnjaci predju brojku stanovnika koja nekom ne odgovara odmah se planira minus nebitno na koji nacin.

 8. Svijet je odobrio genocid u Srebrenici a rezultate GENOCIDA ste priznali VI Sacirbegovicu i drugi politicki predtavnici Bosnjaka potpisivanjem Dejtonskog sporazuma koji je dizajnirao Milosevic .Primenom parcijalno sporazumom se nesmetano realizuje projekat Karadzica u BiH kojem se sudi u Hagu za ratne zlocine! Niko od vas nije imao mandat ni pravo da se u Dejtonu izdigne iznad vazeceg Ustava BiH i da po nagovoru drugih potpise Sporazum , pokloni babovinu nas protjeranih vise od milion iz genocidne RS i da se u ime nase odrekne pola BiH u korist naseg Dzelata koji nas je protjerao sa nasih vijekovnih ognista!!!
  Mi ne mozemo da se vratimo na svoje ni poslije 22 godine od protjerivanja! Sto je najbolji dokaz da Dejton nije proveden pa ga trebala drzava BiH proglasiti ukinutim u skladu da Zakonom o Ustavu BiH!
  BOSNJACKI narod je IZDAN od \”svojih\” politickih predstavnika koji i danas rade za drugog realizuju projekat Karadzica kroz precutno odobravanje i podrzavanje i MZ! Za lidere Bosnjackih stranaka-izdajnike nije upitno postojanje RS nastale na GENOCIDU i PROGONU. Drzava BiH je dovedena pod veliki UPIT OPSTANKA kao i opstanak Bosnjaka na prostorima BiH! Dovodjenjem na vlast u BiH vise od pola sledbenika politike ratnih zlocinaca sve vise mi Bosnjaci slijedimo SUDBINU KURDA pitanje je samo kada cemo ostati bez svoje domovine BiH ako ovako nastavimo da se pasivno ponasamo!
  Nas je SPAS u jedinstvu i organizovanosti u POKRET BIH za radikalne reforme u BIH !

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.