Zaokret u politici SDP-a

1
26
Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara

Izgradnja obdaništa u Petoj mesnoj zajednici biće nastavljena. U slučaju kada bi bili prekinuti radovi, 38 miliona dinara bi vjerovatno dobila neka druga opština.

Ne vidim nikakav razlog da mi to ne odradimo. Ako Islamska zajednica u Srbiji misli da nadoknada za to zemljište nije bila adekvatna i da može lokaciju da povrati sudskim putem, mi ćemo vratiti sve jer tu neće da idu djeca iz Leskovca ili Beograda, već iz ovog grada. Tu bi bilo smješteno 300 djece i bilo bi otvoreno 40 novih radnih mjesta, kaže za Sandžak Danas gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović.

Koju IZ podržavate, onu koju vodi muftija Muamer Zukorlić ili onu na čijem čelu je Adem Zilkič?

-Sandžačka demokratska partija (SDP) čiji sam predstavnik podržava jedinstvenu IZ u Srbiji, ali sve što govorim za Zukorlića rekao bih i za Zilkića. Četiri godine se svi u Novom Pazaru bavimo hodžama. Za hodže bi bilo najbolje i najpametnije da sjednu da se dogovore i da riješe problem u svojoj kući, jer onog trenutka kada je politika počela previše da se miješa u veru i napravila paralelnu IZ, počeli su problemi. Kao što ne dozvoljavamo da se vera miješa u politiku, to je ovo što radi Zukorlić, bili smo protiv da se Ugljanin i njegova ekipa miješaju u vjerske probleme. I dalje imamo stav da je neophodna jedinstvena IZ koja će se isključivo baviti verom. Bez obzira što se obojica izjašnjavaju za jedinstvenu IZ, i jednom i drugom odgovara podijeljena IZ, jer na taj način prave političke opcije. Zbog toga smo na izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka imali situaciju da narod ne zna za šta glasa. Mislili su da se glasa za IZ, pa su se izjašnjavali za jednu ili drugu. Vjerski predstavnici o svojim problemima mogu da razgovaraju sa kim god hoće, ali ne mogu u ime cijelog naroda. Biće izbora za dvije godine, neka formiraju političku partiju i neka pobjede ako uspiju narod da ubijede. Tada imaju pravo da pričaju u ime cijelog naroda.

Da li retorika koja se čula prije petnaestak dana u ovom gradu može da naruši međunacionalne odnose?

-Takva retorika, vjerovatno, može da naruši međunacionalne odnose u Novom Pazaru, ali vjerujem u tradicionalno dobre međunacionalne odnose ovdje. Bojim se da stalno igranje sa strpljenjem i tolerancijom jednih ili drugih, može svašta da izrodi. Kao što sam protiv srpskog nacionalizma, tako sam i protiv našeg bošnjačkog. Nikada ne smije da se desi da se u mješovitim sredinama prave takve zapaljive retorike. To nikom dobro nije donijelo.

Koliko ovakva situacija utiče na dolazak stranih investitora u Novi Pazar?

-Sigurno bi mogli mnogo više da uradimo, da napredujemo da nije ovakve situacije. Konkretno, za strane investicije, to nam mnogo otežava. Svaki potencijalni investitor, koji gleda i sluša šta se događa u ovom kraju, normalno je da neće biti raspoložen da uloži dva-tri miliona eura za otvaranje novih radnih mjesta. Nama svakodnevno dolaze privrednici i žale se da posle ovakvih scena nemaju kupaca sa strane, roba se sve teže prodaje na strani i imaju sve više problema u poslovanju. Na nama je teška odgovornost da sa našim privrednicima pokušamo da objasnimo njihovim kolegama iz drugih krajeva da i dalje treba da posluju sa Novim Pazarom, jer je ovo grad tolerancije i ovo je samo jedan prolazni period.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.