Žalba u ime djece ubijenog Mušana Husovića

0
4

Priboj – Fond za humanitarno pravo podneo  je danas u ime djece Mušana Husovića, koga su ubili pripadnici Vojske Jugoslavije 1993, žalbu Ustavnom sudu pošto je Apelacioni sud potvrdio presudu kojom je odbijena tužba protiv Republike Srbije za nadokndu štete.

U saopštenju, Fond je naveo da su Mušana Husovića pripadnici Vojske Jugoslavije ubili u februaru 1993. godine u njegovoj kući u Kukurovićima, u općini Priboj.

Apelacioni sud u Beogradu je u februaru potvrdio presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu kojom je odbijena tužba djece Mušana Husovića za naknadu štete, pozivajući se na zastarelost.

Fond je ocjenio da je takva sudska odluka u suprotnosti sa garantovanim pravom na zabranu diskriminacije, na jednaku zaštitu prava, pravom na život, na pravično suđenje i pravom na naknadu štete.

Zbog toga je Fond u ime šestoro djece Mušana Husovića – Huseina Husovića, Rašida Kaltaka, Mevle Berbo, Emine Muratović, Zahide Rovčanin, Ramize Arbak i Džemile Čalaković – podneo žalbu Ustavnom sudu, “očekujući da taj sud utvrdi povrede prava, i naredi državi Srbiji da nadoknadi štetu nanetu djeci Mušana Husovića”.
Kako se navodi, djeca ubijenog Mušana Husovića traže od Ustavnog suda da ustanovi da je došlo do povrede prava na život jer država Srbija ni posle 19 godina od ubistva njihovog oca nije pronašla odgovorne.

Pretkrivični postupak protiv nepoznatih počinioca počeo je još 1993, a od 2004. predmet se nalazi u Tužilaštvu za ratne zločine.

Fond je ocjenio da se osnovano može zaključiti da državni organi Srbije nisu preduzeli adekvatne korake u cilju pranalaženja krivica jer ni do danas nije sprovedeno saslušanje očevica zločina u Kukurovićima.

U saopštenju se navodi da su za vrijeme oružanog sukoba u BiH, u blizini granice, u selu Kukurovići, bile koncentrisane brojne jedinice rezervnog sastava VJ.

Oko sela su se nalazila tri položaja VJ, a 18. februara 1993. godine sa tih položaja otvorena je pešadijska i minobacačka vatra na selo. U napadu su ubijena tri starca koji nisu uspjeli da pobjegnu: Mušan Husović, Uzeir Bulutović i Fatima Sarač.

Izvor: RadioStoPlus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.