Zajedno u borbu protiv droge

0
15

Nova Varoš – Grupa šestaka, učenika OŠ “Živko Ljujić”, uputila je ovih dana apel lokalnoj javnosti, sa ciljem da skrenu pažnju na sve učestaliju pojavu droge u našem gradu. Baveći se ovom problematikom u poslejdnjih nekoliko mjeseci, novovaroški osnovci izradili su i razrednu studiju u kojoj od svih nadležnih institucija države i opštine zahtijevaju efikasniju borbu protiv najveće pošasti savremenog doba, jer droga sve češće “uzima danak” i među učeničkom populacijom.

Promocija ove studije nedavno je upriličena u školskoj Biblioteci, u prisustvu rukovodstva, nastavnika i učenika ove obrazovne ustanove. Tom prilikom je istaknuto da će najzanimljiviji dijelovi ovog istraživanja biti predstavljeni i široj javnosti, i to otvorenim pismom, u kome se kao najefikasnija mjera u borbi protiv droge predlaže značajnija prisutnost pripadnika policije na rizičnim mjestima.

– Prisustvom policije na rizičnim mjestima biće zaštićeni nedužni mladi ljudi, koji ne žele da uplove u ove opasne vode i zbog sve veće prisutnosti droge, osjećaju strah kada su u pitanju izlasci i druženja u gradu. Naši roditelji bi nam sa olakšanjem dozvoljavali da izlazimo kada bi znali da će nas policija štititi. Značajnije prisustvo pripadnika MUP bi doprinijelo i efikasnijem i pravovremenom reagovanju prilikom rasturanja droge i njenog korišćenja na javnim mjestima, ističe se u pismu javnosti u kojem piše i da mjere koje se trenutno sprovode u borbi protiv droge ne daju gotovo nikakve rezultate. Rješavanje ovog problema otežavaju i stavovi koji se sve češće mogu čuti da se prisutnost droge među mladima svodi u kategoriju “prava na privatnost”, dodaje se.

Novovaroški osnovci, inače, polaznici građanskog vaspitanja, u svom istraživanju na temu droge došli su do zaključka i da ova pošast uzima maha i u sredinama kakva je naša, i da se i lokalna vlast mora aktivno uključiti kako bi se situacija bar ublažila, sve u cilju kako bi sačuvala živote mladih ljudi i generacija koje dolaze. Grupa od desetak šestaka posjetila je i brojne institucije i ustanove koje su, po prirodi stvari, upućene na ovu problematiku – policiju, Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Skupštinu opštine, osnovne i srednje škole, kao i lokalni list Zlatarske novosti.

– Kroz posjete nadležnim institucijama, saznali smo da postoje neslaganja u zajednici vezana za pitanje droge. Nadležne službe ne poriču svoju odgovornost, ali svaka misli da bi onaj drugi trebalo da se više založi, kako bi se problem ublažio. Mi smatramo da svi oni zajedno, u saradnji sa porodicom, treba da urade najviše što mogu, i da svi pojedinačno daju svoj doprinos, smatraju ovdašnji osnovci i pozivaju odrasle da se značajnije angažuju na informisanju mladih o opasnostima i posljedicama koje droga nosi sa sobom, ograniče rad kafića, kao i da mladima ponude kvalitetnije sadržaje kako ne bi posegli za “bijelim prahom”.

Čitav proces rada i istraživanja mladih na temu droge pratila je pedagog u gradskoj Osnovnoj školi Neca Jović, inače, stručna saradnica i specijalista metodike građanskog vaspitanja. Ona ističe da su se ovdašnji šestaci upoznali sa radom i kativnostima svih nadležnih ustanova i institucija, koje se bave unapređenjem kvaliteta života u lokalnoj zajednici. “Naučili su da su i sami odgovorni za kvalitet života u svojoj sredini i da bi trebalo da budu aktivniji građani. Svi mi sami biramo pravac i odgovorni smo za izbor”, smatra Jović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.