Zabrinutost zbog secesionističke retorike u BIH i nazatka u Mostaru

0
19

BIH, Austrija – Austrijski ambasador očekuje da će se preostalim reformskim zadacima, nakon što je provedena rakonstrukcija vlade na državnom nivou, dati zasluženo prioritetno mjesto u političkom radu.

“Austrija podržava učvršćivanje BiH kao živuće, efikasne multietničke države, koja je dio evropske zajednice vrijednosti i čija je budućnost u Evropskoj uniji. Secesionistička retorika i mjere koje potkopavaju cjelovitost države, suprotne su ovom cilju. Zabrinut sam zbog rasta ovih centrifugalnih tendencija”, naglašava ambasador Köck.

Kaže da je nazatku okrenuta i retorika u Mostaru, a instrumenatliziranje starih slika neprijateljstva u političke svrhe, smatra neodgovornim jer osim političara u BiH upravo i predstavnici religijskih zajednica svih strana, imaju važnu posredničku ulogu koju trenutno ne izvršavaju.

Iako nije članica NATO-a, Austrija podržava ambicije BiH prema NATO-u i uvažava značaj za stabilnost zemlje koje bi članstvo u NATO-u donijelo sa sobom.

” Demilitarizirana država imala bi malo izgleda za pristupanje odbrambenom savezu” kaže ambasador Köck i dodaje da kao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da je reforma odbrane i stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine bila jedna od najuspješnijih reformi u posljednjih deset godina i da može poslužiti kao uzor saradnje između narodnih skupina i entiteta.

Na pitanje Agencije FENA o sve učestalijim pozivima na zatvaranje OHR-a, ambasador Köck odgovara podsjećanjem da je prije mjesec dana Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija dalo visokom predstavniku punu podršku i potvrdilo Bonske ovlasti koje su mu date 1997. godine te je pozdravio i to što je Evropska unija preuzela vodeću ulogu među internacionalnim akterima u BiH.

Poručio je da je na organima vlasti u Bosni i Hercegovini da odrede tempo i tok zatvaranja OHR-a.

” Napredak u provođenju agende “5+2” će se pozitivno odraziti i na EU integracije, i obrnuto, održivi i nepovratni napredak u evroatlantskoj integraciji BiH (kao npr. stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, aktiviranje NATO-MAP-a i podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za pristupanje Evropskoj uniji) vodit će rekonfiguraciji međunarodnog prisustva u BiH”, kaže austrijski diplomat uz poruku da su u sadašnjem trenutku diskusije o zatvaranju OHR-a ili okončanju izvršnog mandata EUFOR Althea preuranjene.

Govoreći o austrijskoj finansijskoj potpori razvoju BiH, ambasador kaže da je Austrija u 2011. godini u BiH putem nacionalnih i regionalnih projekata uložila tri miliona eura sredstava za poticaj. Između 1995. i 2010. godine austrijski razvojni angažman je podržao BiH sa 465 miliona eura.

” U skladu sa socio-ekonomskim razvojem BiH klasični će oblik razvojne saradnje između dvije zemlje biti okončan 2013. godine i fokus saradnje će bit premješten na nove i inovativne instrumente kooperacije, kao što su privredna partnerstva, kofinansiranje bilaterlanih projekata nevladinog sektora, regionalni projekti ili krediti i savjetodavni program austrijske Razvojne banke”, precizira ambasador Austrije.

Od aktuelnih primjera privrednog partnerstva koji su dogovoreni 2012. godine su jačanje potencijala bosanske šumske industrije u području Olova, privredno partnerstvo za izgradnju tržišta Photovoltaik postrojenja za proizvodnju električne iz solarne energije u BiH s pilot-projektima u blizini Sarajeva i Mostara.

“Važnim smatram i regionalni projekt koji je počeo 1. decembra, a tiče se redukcije sigurnosnih rizika i rizika u okolišu putem pojačane saradnje unutar i između zemalja u regionu”, dodao je ambasador Köck.

Kada je u pitanju privredna saradnja Austrija je i dalje najveći inostrani investitor u BiH, s kumuliranim investicijama od 1995. godine u visini 1,7 milijardi, odnosno 1,19 milijardi eura, tako da je, dosada, 22 posto svih inostranih investicija u BiH došlo iz Austrije.

Ambasador ističe da se investicije ne ograničavaju samo na bankarski sektor nego obuhvataju široki portfelj, od zdravstva, energetike i infrastrukture do branše građevinskog materijala, obrade metala i osiguranja, a austrijski investitori su ogledalo strukture austrijske privrede koju obilježavaju uglavnom mala i srednje velika preduzeća.

Bilateralna trgovinska razmjena između BiH i Austrije odvija se vrlo dinamično, a 2011. godina je bila rekordna godina za bilateralni vanjskotrgovinski volumen (666 miliona eura). Bosna i Hercegovina je 2011. godine, prvi put (i kao jedina zemlja u regionu), postigla vanjsko-trgovinski suficit prema Austriji u visini od 24,5 miliona eura.
Očekuje se da će slični pokazatelji biti i u 2012. godini: austrijski izvozi u Bosnu i Hercegovinu u prva tri kvartala dosežu 259,5 miliona eura (+6,8 posto), a uvozi iz Bosne i Hercegovine u Austriju 293,9 miliona eura (+14 posto), kazao je na kraju intervjua austrijski ambasador u BiH Donatus Köck. (Razgovarala: Hana Imamović-Babić)

(Bosnjaci)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.