Za posao na RTK2 konkurisalo 80 Bošnjaka

0
29

Kosovo – Parlamentarna komisija za zaštitu ljudskih prava organizovala je danas u prostorijama Skupštine Kosova sastanak sa novinarima. Tema je bila “Zaštita ljudskih prava u medijima na Kosovu”.
Sastanak, koji je ispred ove parlamentarne komisije organizovala i zastupnica Duda Balje, prisustvovali su Sanela Bilalović, urednica RTK programa na bosanskom,  Alban Zejneli, predsednik Unije novinara Kosova, Majlinda Sinani Lulaj iz Ureda Narodnog advokata i novinari iz albanskih medija.
Istaknuti su problemi sa kojima se novinari na Kosovu svakodnevno susreću, o njihovom nepoštivanju, teškoćama dolaženja do informacija, zakazivanja sastanka, ulaska u službene prostorije…
Poseban akcenat je stavljen na probleme manjinskih novinara i na otvaranje novih kanala u okviru javnog servisa – RTK2 i RTK3.
Bilo je riječi  o zastupljenosti bošnjačke zajednice na novom srpskom kanalu RTK 2, a iznet je i podatak da je na konkursu za radna mjesta na ovom kanalu konkurisalo preko 80 Bošnjaka.
Predsjednik Unije novinara Alban Zejneli je istakao probleme vezane za nepoštivanje ugovora o radu novinara, o prekovremenom radu i bez prava na odmor, kao i o velikom broju žalbi koje su zapele u sudu i koje se godinama ne rješavaju. On je izneo podatak da se Kosovo nalazi na 86. mjestu po slobodi novinarstva i da su uslovi za rad novinara u privatnim medijima potpuno ne regulisani…
Predstavnica Narodnog advokata iz ureda za odnose sa javnošću Majlinda Sinani Lulaj je rekla da vrlo često i novinari krše ljudska prava tako što zalaze u privatnost ljudi, te da se osuđuju bez sudske odluke prejudicirajući ishod suđenja. Ona je istakla da nijedna žalba novinara nije stigla kod njih na rješavanje i rasvetljavanje.

(info-ks)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.