Za finansiranje Regionalne TV građani Novog Pazara izdvajaju pola miliona eura

1
24

Novi Pazar – Studija balkanske istraživačke mreže  utvrdila je da Grad Novi Pazar i opština Raška jedine lokalne samouprave u Srbiji koje iz budžeta finansiraju samo javna informativna preduzeća čiji su osnivači .Novi Sad godišnje za sve medije izdvaja oko 94 miliona, dok u svakom pogledu više puta manji Novi Pazar iz budžeta grada samo za Regionalu televiziju izdvaja 49 miliona dinara (oko 500 000 eura).

Tako Užice, malo veći grad od Novog Pazara, finansira čak osam, Valjevo sedam, a Kruševac i Prijepolje po četiri lokalna i regionalna medija.

Ipak, jasno je vidljiva velika razlika u finansiranju javnih preduzeća i glasila u privatnom vlasništvu. Studija je utvrdila da mediji u privatnom vlasništvu pojedinačno dobijaju mnogo manja sredstva nego javna preduzeća, jer se njima iz budžeta prebacuje više od 70 odsto svih opredijeljenih sredstava.

Kako pokazuju izvještaji, veći dio novca se troši na pokrivanje tekućih troškova, najpre plata i pratećih doprinosa zaposlenih, a vrlo mali dio na proizvodnju programskih sadržaja. Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je najavio da će Medijska koalicija, koja okuplja novinarska udruženja i organizacije, nastaviti sa insistiranjem da se podrška medijima sprovodi  kroz projektno finansiranje, na šta se vlada i obavezala Medijskom strategijom.

Povodom ovih činjenica oglasila se Sandžak televizija saopštenjem koje prenosimo u cjelini:

Frapantan je podatak da  Gradska vlast u Novom Pazaru samo za finansiranje RTV izdvaja 49. miliona dinara, a da recimo, nekoliko puta veći Novi Sad za finansiranje svih medija, i javnih i privatnih izdvaja 94 milona dinara.

Činjenica da grad Novi Pazar ni jednom parom ne finansira niti pomaže tzv. privatne medije, posebno govorim o tv Sandžak pokazuje koliko je sloboda govora od strane gradskog režima napadnuta i ugrožena, te kolika je težnja partija na vlasti, SDPi SDA da ućutkaju i uguše one medije koje krasi objektivnost i potpuna sloboda govora te neovisnost od uređivačke politike bastiona okupljenog oko pomenutih stranaka koje su na vlasti u našeme gradu.

Od novopazarske gradske uprave tražimo da bude objektivna i već jednom počne finansirati i one mediji čiji nije osnivač, jer će na takav način pokazati svoj demokratski kapacitet ukoliko ga imaju. Odbijanjem finansiranja privatnih medija vlastodršci u Novom Pazaru pokazuju da im nije stalo do principa slobode govora niti osnovnih načela demokratije.Podržavamo najavu predsjednika NUNS-a da će Medijska koalicija, koja okuplja novinarska udruženja i organizacije, nastaviti sa insistiranjem da se podrška medijima sprovodi kroz projektno finansiranje, na šta se vlada i obavezala usvajanjem Medijske strategije, koju su obavezne da poštuju i loklane samouprave.

Informativna služba Sandžak televizije.

Pozvali smo nadležne u Gradskoj upravi koji i pored više pokušaja nijesu se javljali na telefon.

A. Šabotić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. – Za finansiranje Regionalne TV građani Novog Pazara izdvajaju POLA miliona eura !!!!
  – Novi Sad godišnje za sve medije izdvaja oko 94 miliona !

  Aman žalosti !
  Ima li živa Bošnjaka da ovo pitanje pokrene u ovoj našoj jadnoj skupštini !???
  Šta će nama (poreskim obveznicima) toliki ogromni izdaci za JEDNU televiziju?
  Kao da smo prebogati pa se razbacujemo sa parama!?
  Ličimo na siromaha koji je nerazuman i kupuje najskuplju kravatu od svile a nema cipele da valja!
  Postoji li u ovom gradu neko, neka pametna glava koja će da lupi šakom o sto i da kaže: DOSTA VIŠE !?
  NEMA RAZBACIVANJA PARA DOK JE NEZAPOSLENOST 60 % !!!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.