XI predavanje u okviru kursa “Interkulturalno razumevanje, ljudska prava i pomirenje”

0
20

Novi Pazar – Doc. dr Amela Lukač-Zoranić profesor na Departmanu za filološke nauke Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, održala je 04.01.2013. godine iz predmeta Interkulturalno razumijevanje, ljudska prava i pomirenje, predavanja na temu: “Uloga nastavnika, procesu učenja i sredina u kojoj teče ovaj proces i izrada kurikuluma”.

Predavanje je najprije, imalo za cilj da se kroz semiotički i postkolonijalni pristup studentima predstave u istorijskoj i savremenoj perspektivi različiti oblici susreta naroda i kultura. Zatim, predavanje je imalo za cilj da se studenti upoznaju sa ulogom i značajem nastavnika u procesu pravičnog i interkulturalnog obrazovanja, kao i uticajem obrazovnog sistema i sredine u kojoj se odvija obrazovni proces na obrazovni ishod.  Pored navedenog, predavanje je imalo za cilj upoznavanje studenata sa poimanjem kurikuluma, kao i sa postupkom izrade kurikuluma.

Uvodni dio časa profesorica Lukač-Zoranić posvetila je pitanjima perspektive i percepcije. S tim u vezi posebno je naglasila da različite društvene grupe (vjerske, etničke, nacionalne, rasne, klasne i sl.)  imaju različite perspektive, kao i različiti pojedinci, te da se perspektiva, a sa njom i perceptivni i kognitivni horizonti grade u zajednici i zavise od ustanovljenih vrijednosti zajednice, tj. određuju njom. Zatim je istakla, da ustanovljene vrijednosti umnogome zavise od obrazovnog procesa, a obrazovni proces, sa druge strane umnogome zavisi od nastavnika koji učestvuju u njemu. Shodno tome,   profesorica je naglasila da samog nastavnika, njegovog stručnog kvaliteta, njegovog stila rada u mnogome zavisi da li će se dostignuti nivo pedagoškog znanja adekvatno sprovesti u praksu. Za razliku od tradicionalnog oblika nastave u kome se više vodilo računa o nastavnom gradivu nego o učeniku i načinu usvajanja tog gradiva, posljednjih godina prilazi se diferencijaciji nastave i individualizaciji vaspitno-obrazovnog rada, kako bi se što uspješnije realizovali ciljevi koje društvo postavlja pred školu. Savremena škola svakim danom prerasata iz ustanove za prenošenje znanja u vaspitno-obrazovnu organizaciju u kojoj se to znanje stiče i gdje učenik uz saradnju i partnerstvo sa nastavnikom razvija svoje sposobnosti i formira moralne i društvene vrijednosti. Savremena kvalitetna škola osposobljava učenika da spoznajući svet učestvuje u njegovom mijenjanju i svojom elastičnom i dinamičnom strukturom rada u kojoj dominira tolerncija sve se više oslanja i koristi bogatsvom vaspitno-obrazovnih izvora za učenike, a sve manje ostaje zaseban, izolovan informacioni sistem.

Cilj pravičnog i interkulturalnog obrazovanja je da i učenik i nastavnik rade kvalitetno uz međusobno uvažavanje svih kulturnih, verskih, nacionalnih, rasnih i drugih različitosti kako bi učenici pre svega upoznali sebe, a onda i druge, odnosno njihovu religiju, jezik, običaje, odnosno sve ono sto je karakteristično za druge društvene grupe, kako bi bili lišeni predrasuda, pogrešnih stavova o drugima, i strahova koji se javljaju kao posljedica neznanja.

Drugi dio predavanja, posvećen je  sticanju znanja iz oblasti izrade kurikuluma, pravljenju razlike između predmetnog i razvojnog pristupa izrade kurikuluma s obzirom na specifičnosti polazničke grupe za koju se kurikulum pravi.

U završnom dijelu profesorica Lukač-Zoranić je naglasila neophodnost pravičnog i interkulturalnog obrazovanja kako bi buduće generacije postale građani svijeta čija je uloga da doprinesu razvoju ljudskih vrednosti i humanizma.

(iunp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.