Vuk dlaku mijenja, ali kamu nikad

16
227

Komandantu Drugog Mileševskog četničkog korpusa Vuku Kalajitoviću, koji je 1943. godine učestvovao u masakru nekoliko hiljada Muslimana u Sandžaku i Bosni, u ponedjeljak je otkriven spomenik u selu Štitkovu, kod Nove Varoši, u prisustvu neizbežnog vladike Filareta i poznatog proruskog akademika Veselina Đuretića

Spomenik Vuku Kalajitoviću, poznatom pod koljačkim nadimkom Kalajit, finansirali su Beograđani rodom iz Nove Varoši: Vojin Vučićević, predsjednik Humanitarne organizacije „Stara Raška“, Rajko Dobrosavljević, vlasnik restorana „Marinada“ na Savi, i Radiša Tomašević, vlasnik lanca trgovina i hotela „Orašac“. Da sve izgleda svečano i tobož duhovno, parastos Kalajitoviću služio je vladika mileševski Filaret sa svještenstvom i monaštvom Mileševske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a prisutan je bio i poznati proruski akademik Veselin Đuretić.

”Spomenik, koji je u biti krajputaš, što je tradicija ovog kraja, podižemo čovjeku koji je potomak knezova Raškovića, oficiru koji je ostao odan kralju i otadžbini. Za podizanje spomenika imamo saglasnost porodice”, kazao je Vučićević okupljenima dodajući da će komandanta pamtiti po tome što je „podjednako branio pravoslavni i muslimanski živalj”. Kako je pomenuti branio muslimanski živalj, pokazuje podatak da je Vuk Kalajitović, kao komandant Miliševskog odreda, učestvovao 1943. u masakru nad Bošnjacima zapadnog Sandžaka (Prijepolja, Priboja i Pljevalja) i Bosne (Čajniče i Foča), i za tri dana, prema izvještaju četničkog komandanta Pavla Đurišića, ubijeno je 8.000 muškaraca, djece, staraca, a na stotine žena je silovano!

Na spomeniku ovom zločincu napisano je: “Potomak slavnih knezova Raškovića, oficir koji se opredijelio za kralja i otadžbinu i odan đeneralu Draži Mihailoviću, hrabro je poginuo na Zlataru, a grob mu se ne zna”. Na četničkim web-sajtovima može se pročitati još nešto o Vuku Kalajitoviću (1913-1948), što slovi kao patriotska dilema:

„Jedna od nаjvećih tаjni i dаlje je mjesto nа kome počivа tijelo Vukа Kаlаjitovićа, kаo i sudbinа njegove rаtne аrhive. Kаd se jаnuаrа 1948. godine sа prаtiocimа nаšаo u obruču potjere u blizini zemunice nа Zlаtаru, Kаlаjitović je аktivirаo bombu ispod sebe kаko ne bi pаo živ u ruke pripаdnikа Udbe. Njegovom tijelu koje je sutrаdаn bilo izloženo u Novoj Vаroši dа, kаko je vlаst govorilа, ’nаrod vidi zlikovcа’, ubrzo se izgubio trag. Nаgаđa se dа je Udbа tijelo bаcilа u krečаnu kod dаnаšnje hаle trikotаže Slobodа…U Stаrom Vlаhu i Polimlju, gde je Kаlаjitović imаo stotine sаborаcа, nаdаju se dа će podizаnje spomenikа pomoći dа se konаčno rаzmаkne tаmа sа nekih dogаđаjа vezаnih zа život i borbu četničkog komаndаntа, koji su i punih šest decenijа nаkon njegove pogibije zаogrnuti velom misterije“.

Ova vest izazvala je burna reagovanja različitih udruženja, historičara, boraca NOR-a i njihovih potomaka, koji smatraju da je podizanje spomenika Kalajitu “podgrijalo podjele iz prošlosti”. Jovan Radovanović, novinar i historičar iz Užica, koji se prvi oglasio povodom podizanja ovog spomenika, kaže da historijske činjenice nepobitno govore da je Kalajit „bio jedan od najvećih ratnih zločinaca i koljača“. Od njegovih zločina Radovanović izdvaja ubistvo seoskog odbornika za večerom u novovaroškom selu Vraneša 1945. godine, a dvije godine kasnije ovaj četnički komadant je u selu Trudovo ubio jednog seljaka i njegovu ćerku na spavanju. “Želio bih da pitam ‘darodavce’ i finansijere ovog spomenika koljaču i ratnom zločincu da li zaista znaju kakav je krvolok i ne čovek bio ‘čovjek’ kojem podižu spomenik”, navodi u pismenom saopštenju javnosti historičar Jovan Radovanović.

Na Kalajitove zločine u svom saopštenju podsećaju i članovi predsjedništva novovaroškog odbora SUBNOR-a, koji su ovih dana zatražili i reagovanje opštinske uprave i Ministarstva kulture. Učesnik NOR-a Diko Pejatović, nosilac Partizanske spomenice 1941, između ostalog, upitao je trojicu Beograđana da li je podizanje spomenika četničkom vojvodi njihov doprinos u rasplamsavanju vatre na području Sandžaka.

Autor: Uredništvo Elektronskih novina

Izvor: E-Novine.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

16 KOMENTARI

 1. не таласајте много јер неће добро да вам буде!живите радите и уживајте у СРБИЈИ јер вам је она ваша држава а не босна,албанија,турска итд!нико вас не дира и зато не причајте глупе приче како су вам угрожена права!да су вам стварно угрожена права ви бисте за овакве бљувотине већ одавно робијали а не стизали да то овде износите јавно!санџак је СРБИЈА а ви сте њени грађани и док је год тако имате иста права као и ми остали који живимо са вама мањинама!

 2. Vi koji Srbe koljete vec 600 godina gde god stignete sad pricate o ovom cetnickom komandantu sve najcrnje!?
  Prvo,morate da shvatite da je istorijska cinjenica da ste svi vi vecinom poturceni Srbi i da na izvestan nacin ubijate svoje,a ne neke tudjince.
  Drugo,da Srbi rade u nekoj drzavi to sto vi radite u sred Raske CEO SVET BI USTAO PROTIV NAS!
  I trece,to sto vi nazivate Sandzakom nije Sandzak,nego Raska sa glavnim gradom Rasom gde je bila prestonica prve srpske drzave. Zaboravite na autonomiju.

 3. e pa gledajte braco Bosnajci, iipak ste vi na kraju srbi znam da vam je to tesko za shvatiti ali jeste. Imate i prezimen koja ne lice na srpska al ste po poreklu Srbi. Tuzno je to znam milsite da vam je istanbul grad i Alah otac a celjad ste zastranjena,,,, niko vas nije dirao jer ste nejaki decanijama u nazad ne dirajte vraga jer ste se okotili takvi nejaki,,, trgivci i dobri budite. Kamu ne pominjite nije vam sudila , a Bog ce dati i nece.. ne trazite ono sto nije vashe no cinite da nam dobro svima bude, a ako ne umijete lazi i nejakost vasha stici se vas

 4. Muslimani su bili u Sandzaku deo Nacisticko-Fasisticke okupacije i saradjivali su sa okupatorima sa vodjom Acif-efendijom Vi pamtite zlocine a postupke koje pravite koje dovode do te zlocine nepamtite,Muslimani vecinom su bili u sastavu NDH ili Velike Albanije i govorite da je on neki zlikovac… Stvarno mi vas je zao kolko ne znate istoriju i ko vam ispira mozak tuga i sramota za vas ovde.

 5. IZVEŠTAJ KOMANDANTA LIMSKO-SANDŽAČKIH ČETNIČKIH ODREDA OD 13. FEBRUARA 1943. DRAŽI MIHAILOVIĆU O IZVRŠENIM ZLOČINIMA NAD MUSLIMANIMA U SANDŽAKU I DELU ISTOČNE BOSNE1

  ŠTAB
  Liimsko-Sandžačkih četn. odreda
  Str. Pov. Broj
  13 februara 1943 godine
  Položaj.

  NAČELNIKU ŠTABA VRHOVNE KOMANDE.

  Akcija u Pljevljanskom, Čajničkom i Fočanskom srezu protivu muslimana izvršena je.
  Operacije su izvedne tačno po naređenju i izdatoj zapovesti.2 Napad je počeo u određeno vreme. Svi komandanti i jedinice izvršile su dobivene zadatke na opšte zadovoljstvo.
  Otpor neprijatelja bio je od početka do kraja slab. Jedini veći otpor bio je na Trebeškom brdu, koji je trajao 4 časa, ali i on je brzo savladan.
  Naši odredi 7. ovog meseca u toku noći, već su izbili na r. Drinu, te su borbe zaključno sa tim danom bile u glavnom završene, a zatim je nastalo čišćenje oslobođene teritorije. Sva muslimanska sela u tri pomenuta sreza su potpuno spaljena tako, da nijedan njihov dom nije ostao čitav.
  Sva imovina je uništena sem stoke, žita i sena. Naređeno je i predviđeno prikupljanje ljudske i stočne hrane u određenim mestima, za stvaranje magacina rezervne hrane i ishranu jedinica, koje su ostale na terenu radi čišćenja i pretresa-nja terena i šumovitih predela, kao i radi sprovođenja i učvrš-ćavanja organizacije na oslobođenoj teritoriji.
  Za vreme operacija se pristupilo potpunom uništavanju muslimanskog življa bez obzira na pol i godine starosti.
  Žrtve.— Naše ukupne žrtve su bile 22 mrtva od kojih 2 nesretnim slučajem i 32 ranjena.
  Kod muslimana oko 1200 boraca i do 8.000 ostalih žrtava: žena, staraca i dece.
  Za vreme početnih operacija, muslimani su se dali u begstvo ka Metaljci, Čajniču i r. Drini. Na Metaljci je našao sklonište mali deo stanovništva. U Čajniču se računa da ima do 2.000 izbeglica, a jedan deo je uspeo da umakne preko Drine pre nego što su određene jedinice izvršile presecanje mogućih odstupnih pravaca na tom sektoru. Sve ostalo stanovništvo je uništeno.
  Obezbeđenje i zaštita prelaza preko Drine i Lima. — Da bi se sprečio svaki povraćaj muslimana sa leve na desnu obalu r. Drine i sa desne na levu obalu Lima, naredio sam ovako posedanje obale:
  od s. Dorića do ušća Lima u Drinu jedna četa Višegradske brigade;
  prelaz kod Međeđe: Zaborački bataljon;
  prelaz kod Ustiprače: Prenćanski bataljon;
  prelaz kod Ustiprače do zapadne ivice s. Kopači, jedan bataljon Čajničke brigade; i
  prelaz kod Goražda bataljon Fočanske brigade.
  U selu Dubac postavljen je jedan bataljon Mileševske brigade, a u selu Bučje jedan bataljon Čajničke brigade sa zadatkom da kao rezerve priteknu u pomoć u pravcu gde bi muslimani eventualno pokušali prelaz.
  Posedanje oslobođene teritorije. — Za komandanta zone i svih jedinica na istoj do izvršenja organizacije odredio sam kapetana I klase Lukačevića Vojina.
  U selu Poblaće na reonu od sela Ponikve smešten je jedan bataljon Pribojske brigade, do sela Trpinje (3) tri bataljona Pljevaljske brigade; i
  — Na reonu od sela Ponikve do sela Trpinje postavljenje jedan bataljon II Durmitorske brigade.
  Zadatak ovih jedinica je da svojim prisustvom vrše pritisak na Čajniče i ne dozvole izlazak muslimana iz njega i terorisanje našega življa.
  Moral: kod naših jedinica bio je u svakom pogledu izvrstan i na veoma visokom stupnju. Herojski poduhvati svakog pojedinca i čitavih jedinica sa svojim starešinama su u svakoj situaciji dokazali vidnog izražaja i zaslužuju svaku pohvalu.
  Moral kod muslimana bio je takoreći strašan. Zavladala je epidemija straha od naših četnika tako, da su bili rposto izgubljeni.
  Intervencija okupatora iz Plevalja i Čajniča sastojala se samo u tame—zaštita i obezbeđenje njihovih garnizona od opasnosti usleđenja našega napada.
  Detaljan izveštaj podneću naknadno u relaciji sa svima prilozima i skicama.
  Komandant, major Pav. I Đurišić

  1 Original (pisan na mašini, ćirilicom) u Arhivu VII, Ca, k. 132, reg. br. 25/3 (CG-V-75).
  ) I ODRED
  Komandant, kapetan Lukačević Vojin.3 Štab 1484

  Sastav:

  I kolona:

  Komandant, poručnik Kalajitović Vuk,
  Višegradska brigada 200 boraca,
  Pribojska brigada 400 boraca,
  Novovaroška brigada 200 boraca.
  Svega 800 boraca.

  Dokument dokazuje kome je podignut spomenik.Jos uvjek se niko ne oglasava od vladinih clanova.Bosnjaci Sandzaka vide da je uzalud to sto imaju ministre u vladi.Poznato je da su i predsjedniku Srbije dali svoj glas,izgleda uzalu.Dali je ovo jos jedan od dokaza da u drzavi Srbiji za sve ima mjesta, osim za Bosnjake.Ocekujem bar od onih sto su pisali o Acif-efendiji sada progovore.Ili ce neki krugovi pisati samo o Bosnjacima,i to u negativnom smislu.

 6. xexexexexex….sandzak,bosna,nikad srbijaaa…znaci Vama je cast sto ste vrshili genocid kako u srebrenici tako i na podrucju sandzaka,ubijali nerodjenu decu itd…da ne idem dalje,sve je jasni sve ste nam rekli….

 7. Mi muslimani trebamo biti jedinstveni u tome da nesmijemo zaboraviti stradanja našega golorukog naroda. Dosa samo Muftija je ostao u saffu za Sandzak, dr.Ugljanin bi trebo da se povrati. Prasim je ni na nebu ni na zemlji on nezna kome će dali ciganima srbije ili bošnjacima sandzaka, pa ja mislim ni ovim ni onim već zelenim dolarima.

 8. Sta vam je ljudi sto se sekirate, cetnika je bilo i bice, ali i onih sto muslimane brane od njih. Samo da se zna, i da se ponosite time, ovog vuka (citaj pasce) ubio je nas sandzaklija, sa pesteri i za to dobio boracku penziju od partizana!

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.