15. Septembar 2018

Predsjednik Srbije smatra da Republika Srpska i Sandžak nemaju sličan status – ni kao ustavnopravne kategorije, ni po veličini.

Predsjednik Aleksandar Vucicć izjavio je da bi “neki u Bosni i Hercegovini rado i lako gazili Ustav Srbije” i podvukao da Republika Srpska i Sandžak “nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu”.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su – “na njegove riječi da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH – obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan vjerovatno biti i izabran za člana Predsjedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak”.

“Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena”, smatra Vučić.

Podsjetio je da je “Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime ‘Srbija'”, a da je tamošnjim političarima rekao da bi “i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna”, ali da nijedne od tih građevina nema.

Izgradila ih je, kako je naveo, Srbija ili “njeni prijatelji” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja.

‘Neki ne poštuju ni spostveni Ustav’

“Ovo nije otomanska imperija i Sandžak ne postoji kao takav”, naveo je Vučić i dodao da “neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osjetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum”.

Republika Srpska i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, a da se “i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima”.

“Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvijek jednostavan, imamo mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti”, rekao je Vučić.

“Uputiću poziv predsjedniku Crne Gore da u narednom periodu posjeti Srbiju”, dodao je.

Još je rekao kako ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles