Vučić: ‘Radnicima FAP-a do utorka jedna plata’

0
16

Priboj – Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je večeras da FAP neće biti ugašen, već istinski restruktuiran, kako bi, uz pomoć stratešškog partnera, 2015. bio profitabilan, a radnicima će do 1. marta iduće godine biti isplaćivan minimalac.

Vučić je, posle sastanka sa rukovodiocima fabrike, predstavnicima štrajkačkog odbora i jednim od direktora Mercedesa, radnicima, koji su čekali ishod sastanka, rekao da razume njihov gnev, da nisu bili na pruzi iz besa, već iz muke, ali da moraju shvatiti da država ne može da toleriše zaustavljanje železničkog saobraćaja, koji je za samo tri dana “koštao” 25 miliona.

On je najavio da će vlada posebnim aktom riješiti i problem ovjere njihovih zdravstvenih knjižica.

FAP je od velikog značaja i velikog interesa, rekao je Vučić.
On je najavio formiranje radne grupe od predstavnika ministarstava privrede i finansija, rukovodstva, predstavnika zaposlenih i Mercedesa, kao zainteresovanog partnera, i nekog iz njegovog kabineta, s ciljem da pronađu rešenje za fabriku u Priboju.

“Ja ću nadgledati njihov rad, da bih mogao da garantujem za dogovoreno”, naglasio je Vučić.

Radnici su aplauzima reagovali na vicepremijera i na vesti koje im je donio, a predsjednik štrajkačkog odbora Milorad Dragaš je rekao da je “vrijedelo čekati” na njegov dolazak.

  • Fabrika automobila Priboj jedini je proizvođač teških privrednih vozila u Srbiji, a osnovana je pre šest decenija, 30.oktobra 1953.

Vučić je rekao da nije znao da li će ga dočekati kamenicama, ili lijepo, kao što je i bilo, a da je trebalo odmah da ga zovu, i on bi se, kao i danas, odazvao.

Dragaš je izjavio da će se Vlada uključiti u pronalaženje strateškog partnera za FAP do 1, marta iduće godine.

Aleksandar Vučić obezbijedio je dolazak jednog od direktora kompanije Mercedes, Rolfa Jirgena Sejerlea, u Priboj i njegovo učešće u razgovoru vicepremijera sa rukovodstvom FAP-a.

Sejerle je u prostorije FAP-a u Priboju stigao neposredno nakon vicepremijera.

Kako Tanjug nezvanično saznaje, od predstavnika “Mercedesa” se očekuje da procjeni da li njemački automobilski gigant može na bilo koji način da pomogne FAP-u, odnosno da uposli njegove kapacitete.

Vučić je na sastanak sa rukovodstvom FAP-a došao sa svojim ekonomskim savjetnikom Sinišom Malim i savjetnikom Jorgom Haskensom.

Sastanak je trajao više od dva sata.
Štrajkači su bili okupljeni u fabričkom krugu od jutros u 10 sati, kada su obavešteni da će u toku dana u FAP stići Vučić.

Oni su jutros prekinuli trodnevnu blokadu željezničke stanice u Priboju, na pruzi Beograd – Bar.

Imamo zainteresovane za FAP

Prvi potpredsjednik je u izjavi za RTS precizirao da se traži strateški partner za FAP, da napravi biznis plan koji je održiv.

“Mislim da smo neke od njih zainteresovali, i one koji su bili večeras (Mercedes) i neke druge”, rekao je Vučić .

On je dodao i da su obavljeni razgovori sa predstavnicima “Mercedesa” i izrazio uverenje da i FAP može ponovo da bude uspješna i profitabilna kompanija.

“Ne mogu da očekujem da će to da bude odmah završeno na način kako bi trebalo, ali da uđu i sa 10 do 15 odsto da nam pokriju proizvodnju ovde, to bi mnogo značilo jer tu imamo i druge ideje vezano za namensku industriju i već dio finansijskih sredstava smo za to u prethodnoj godini izvdojili”, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, nije problem da država izdvoji novac ako firma ima dobar biznis plan i ako će u narednih 20 godina da bude profitabilna, kako bi država od nje mogla da naplaćuje poreze i doprinose.

“Hoćemo da FAP bude zdrava kompanija i da mi uzimamo od njih. Daćemo jednokratno veću sumu novca, ali dajte da ne plaćamo kao prethodnih 12 godina ono što je otišlo u bunar i ne znate gde su te pare. Ne želim da pričam o krađi, otišlo u primanja, nije bilo stvarnog ulaganja u proizvodne kapacitete, dve generacije smo u minusu u tehnološkog procesu, 49 godina je starosna struktura”, rekao je Vučić.

On je dodao da je na današnjem sastanku sa rukovodstvom FAP-a i bilo riječi o racionalizaciji i smanjenu broja zaposlenih i ponovio da će radnicima biti završeno zdravstveno osiguranje do utorka.

Time je, kako je rekao, država pokazala odgovornost da neće da isplaćuje nezarađeno, a istovremeno će omogućiti ljudima da prežive.

“A ti ljudi su pokazali da imaju ogroman elan i energiju da zajedno sa nama traže i pokažu da možemo da napravimo nešto što može da bude motor razvoja cijelog podzlatiborskog dela”, rekao je Vučić koji je današnji dan ocjenio kao težak, baš kao i razgovore za koje je rekao da su uspješno okončani.

On je dodao da je video dobru energiju i kod radnika, koji su, vjeruje, razumjeli da država nema novca za bacanje, “da 12 godina daje subvencije, daje subvencije i daje subvencije, a da se ništa ne dešava i da nema stvarnog restrukturiranja”.
“Čini mi se da je mnogo toga nedostajalo što je moglo da uradi u prethodnom periodu, a sada postoje napori rukovodstva da se pronađe strateški partner”, rekao je Vučić i ponovio da je dogovoreno formiranje radne grupe


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.