Vrijeme je za pravog političkog lidera Bošnjaka

0
9
Mersada Nuruddina Agović
Mersada Nuruddina Agović

Dok se Hrvati masovno okreću Vatikanu, a Srbi Moskvi, Bošnjaci zbog licemjerstva i izdaje od strane njihovih političkih lidera još uvijek obezglavljeno tumaraju u beznađu nejedinstva i razjedinjenosti. S jedne strane, tome doprinosi izdaja od strane njihovih izabranih političkih lidera, a s druge licemjerna politika međunarodne zajednice i susjednih država koje ne kriju višestoljetni apetit prema Bosni nastojeći je prikazati kao zemlju bez perspektive.

Bošnjački politički lideri, nakon svega što su propustili učiniti, danas su poput ispušenih muštikli koje više nikome ne trebaju. Propustili su sve dobre šanse da učine nešto u korist interesa svog namučenog naroda. Fahrudin Radončič nakon nekoliko katastrofalnih izdaja bošnjačkih interesa ubio se sopstvenim rukama i strmoglavio do te mjere na nikad više na svoje noge ne može ustati. Bakir Izetbegović se toliko oslanjao na staru slavu svoga rahmetli oca da prstom nije mrdnuo da bitno doprinese svome narodu. Zlatko Lagumdžija je najviše svoje glasače razočarao prodajući usluge svakome onome ko da više.

S druge strane Drine, bošnjački Sejdo Bajramović (Rasim Ljajić) i Rahman Morina (Sulejman Ugljanin) ušli su u historiju kao bošnjački izdajnici bez premca. Ljajić će najviše biti upamćen po zaštiti genocidnih zločinaca, a Ugljanin po cijepanju Islamske zajednice. Takozvana elita koju čine akademici ANUBiH, kao pametne, a uspavane glave ništa nisu učinili da pomognu svojoj zemlji. Bošnjačka zajednica kulture Preporod ne znamo ni je li među živima, godinama ne daje znake života. Mogli bismo u nedogled redati ovakvih poraznih primjera.

Nuh bošnjačke lađe

Ko je jedini iz cijelog ovog bošnjačkog mrtvila ustao, kao feniks-ptica, da marljivo gradi i radi, te poziva narod na buđenje i borbu za bošnjački opstanak, uprkos svim opstrukcijama od strane dušmana i domaćih izdajnika?

Nuh bošnjačke lađe sa svojim sljedbenicima!

Nakon što je pokazao neviđenu snagu, znanje, hrabrost, odvažnost, dostojansvo i mudrost, obrušili su se na njega otrovnim strijelama svi nabrojani propali subjekti, zajedno sa stranim dušmanima koji su im medijsko i drugo oružje obezbijedili. Na najboljeg bošnjačkog sina poletjele su strijele sa svih  strana.

U vrijeme Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kad su na najboljeg od njih strijele letjele, sljedbenici su ga svojim tijelima branili. U Bici na Uhudu poletjele su strijele na Muhammeda, a.s., a ashab Usame, r.a., je, postavivši se tijelom ispred njega,  umjesto Poslanika četrdesetak strijela u svoje tijelo primio i poginuo.

Kako se ponašaju nesvesni i nesavjesni Bošnjaci u odnosu na našeg bošnjačkog najboljeg sina? Ne da ga svojim tijelima pokušavaju štititi, nego su oni ti koji, zajedno sa bošnjačkim dušmanima, strijele odapinju. I to toliko da se ne zna da li više strijela dolazi od njih ili od vijekovnih dušmana Bošnjaka.

Osobine bošnjačkog političkog lidera

Šta bilo kojeg lidera čini liderom, bez obzira na to bio vjersko-duhovni ili nacionalno-politički lider? Pozicija lidera se ne može kupiti. Liderstvo se jedino može zaslužiti predanim radom, nesebičnim zalaganjem, bezrezervnim iskrenim samožrtvovanjem za više narodne ciljeve.

Bošnjački lider uz to mora biti i pravi intelektualac, kako ga njegovi sljedbenici ne bi nadmašivali inteligencijom i znanjem. Mora poznavati i jezik istoka (arapski) i jezik zapada (engleski), a ne da mu se događa da u stranoj zemlji ne zna sastaviti dvije smislene rečenice bez prevodioca (dok neki to ne znaju ni uz pomoć prevodioca).

Lider mora biti hrabar i odvažan, kako bi pregovaračkim stranama ulio uvjerenje da je ozbiljan i važan pregovarač Nikako ne smije biti poput umišljeno hrabrog i arogantnog srpskog kabadahije Dodika koji pred medije nastoji istaći kao nekulturna vulgarna sirovina. Bošnjački politički lider mora imati korisna i važna poznanstva na Istoku i Zapadu preko kojih bi uspostavljao značajnu saradnju sa važnim subjektima u korist interesa svoga naroda.

Bošnjački politički lider treba biti onaj koji ima veliko iskustvo u učešću na značajnim skupovima, koji prisustvuje važnim vijećima lidera, međunarodnim sesijama za mir, islamsko-hrišćanskim konferencijama, sastancima važnih svjetovnih i religijskih autoriteta, značajnim svjetovnim i vjerskim manifestacijama, svečanostima, inauguracijama, prijemima, skupovima, sijelima, svjetskim forumima intelektualaca, promocijama, izložbama, konferencijama, dodjelama nagrada, itd.

On treba biti onaj koji je u svijetu poznat među najuglednijim ličnostima svijeta. Takav lider treba da vodi Bošnjake.

Znati preuzeti, nositi i ispuniti emanet vođstva

Međutim, najvažnija sposobnost koju mora posjedovati bošnjački politički lider je sposobnost preuzimanja i nošenja emaneta do njegovog potpunog ispunjenja. Emanet preuzima jak i odgovoran lider, spreman i da podnese kaznu za njegovo neispunjenje. Koliko je emanet teška odgovornost, govori nam Kur’anski ajet:

„Mi smo nebesima, Zemlji i planinama ponudili emanet, pa su se ustegli i pobojali da ga ponesu, ali ga je preuzeo čovjek…“ (El-Ahzab, 72)

Bošnjaci koji vjerno slijede ovakvog lidera su također osobe jakih moralnih vrlina i jak oslonac svom lideru, poput osoba iz hadisa: „Vjernik vjerniku je kao građevina čiji se dijelovi međusobno vežu (jedni na druge naslanjaju).“

Preuzimanje emaneta vođstva od strane političkog lidera je počast njemu, ali i velika odgovornost prema narodu. Ovo su zaboravili svi dosadašnji izabrani politički lideri stranaka koji brigu o narodu nikad nisu sproveli riječi u djelo. Bošnjački narod je danas sasvim ubijeđen da uzrok ovom problemu nije njihova puka nesposobnost, već izdaja i veleizdaja interesa naroda u korist mizernih ličnih šićara.

Zato, narod je shvatio da je krajnje vrijeme da emanet odbrane bošnjačkih narodnih interesa preuzme pravi politički lider Bošnjaka! To je, po svemu sudeći, onaj koji im je do sada bio samo duhovni.

Autor: Mersada Nuruddina Agović

(revija SANDŽAK | 10. april 2014. | br. 178 | RevijaSANDZAK.com)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.