Vlasti RS žele odlučivati i kako će se obavljati dženaze!?

0
16
BIH – Hoće li smetati naši nišani, naši mezarluci? Čak može zasmetati i Memorijalni centar Potočari, jer za neke ni on nije istina, kazala je Hatidža Mehmedović

Prijedlog Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u Republici Srpskoj apsolutno je neprihvatljiv za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini (IZBiH), jer se njime zadire u temeljne slobode koje ”stoljećima imaju vjerske zajednice u pogledu načina sahrana“, izjavio je za agenciju Anadolija (AA) rukovodilac Službe Rijaseta IZBiH Ekrem Tucaković.

Narodna skupštine RS usvojila je 13. decembra 2012. godine Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti, koji je izazvao dosta osporavanja.

Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kazaović uputio je 12. marta visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku pismo u vezi Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u. U pismu se izražava zabrinutost zbog odbijanja amandmana Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS na prijedlog Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u tom entitetu. No, kako je potvrdo Tucaković, Inzko još nije odgovorio na ovo pismo.

Reis Kavazović jučer je o svemu upoznao i američkog ambasadora u BiH Patricka Moona.

IZBiH najavljuje nastavak pravne borbe kako bi se uklonile sporne odredbe u zakonu.

”Prema prijedlogu Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS, općinske vlasti imaju pravo da propisuju izgled nadgrobnih spomenika, natpise na njima, kao i pitanje nekih obreda, i to u mezarijima koja su vlasništvo vjerskih zajednica. Stvara se tako pretpostavka da lokalne vlasti određuju kako će se provoditi dženaza!? Može se reći kako nišani ne valjaju i da trebaju biti ovakvi ili onakvi. Mogu se zabraniti natpisi na nišanima i da se odredi da treba da stoji ovo ili ono… Radi se o tome da se ovim krši i Zakon o slobodi vjere, koji predviđa autonomiju vjerskih zajednica i crkava u smislu da su vjerske zajednice nadležne da brinu o grobljima. U RS žele da upravljaju i administriraju i u vjerskim poslovima”, kazao je Tucaković za agenciju Anadolija (AA).

Islamska zajednica u BiH strahuje od posljedica Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u. Pogotovo u onim sredinama u RS gdje su nekada većinski živjeli Bošnjaci, a danas ih nema mnogo i nemaju svoje predstavnike.

”Lokalna vlast, dakle, može donositi odluke koje su izrazito nepovoljne. Šta god se uradi, mogu kazati da je to u skladu sa zakonom”, navodi Tucaković.

Prema odredbama člana 6. prijedloga Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti u RS-u, jedinica lokalne samouprave donosi posebnu odluku kojom će detaljnije propisati uvjete o ”izgradnji groblja, grobnica, nadgrobnih spomenika i upisu podataka na njima”. Također, lokalne vlasti propisuju i ”način sahrane umrlih lica”.

Nadalje, odredbama člana 21. ”natpisi na grobovima i grobnicama ne smiju vrijeđati ničije nacionalne, vjerske ili moralne osjećaje”. To se, kako upozoravaju i u IZBiH, može prilično široko tumačiti, te biti povod za različite zabrane. Zakon, također, definira i ”zatvaranje i stavljanje groblja van upotrebe, kao i postupak izmještanja groblja”.

Hatidža Mehmedović,  predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”  tvrdi da je strategija RS-a opasna i da u tom entitetu nastavljaju etničko čišćenje Bošnjaka.

”I dalje se, samo drugim metodama, radi na etničkom čišćenju. Mi koji smo preživjeli genocid i vratili se na prijeratna prebivališta samo da bi živjeli od uspomena i kada umremo bili ukopani pored svojih najmilijih, nemamo spokoja. Ni kad umremo neće nam, evo, dati mira. To što rade vlasti RS na čelu sa Miloradom Dodikom krajnje je zabrinjavajuće. Da li to znači da će uskoro moći donijeti odluke da i poravnaju naše mezare? Hoće li smetati naši nišani, naši mezarluci? Čak može zasmetati Memorijalni centar Potočari, jer za neke ni on nije istina”, kaže Mehmedović koja je u genocidu u Srebrenici izgubila dva sina, supruga, braću…

Dodaje kako ovakav zakon najvišeg zakonodavnog organa RS treba da zabrine sve normalne ljude, bez obzira na nacionalnost.

”Ponavljam, to je još jedan plan, a čija je suština da se nastavi etničko čišćenje. U RS-u već dobro znaju kako se ravnaju mezari. Kod više džamija koje su tokom agresije porušili bili su haremi, i to je poravnato. Svaki dan nas ovdje u RS-u bombardiraju novim provokacijama, svaki dan nam nešto novo priređuju kako nam ne bi dali mira, pa da i ovaj ostatak života, nakon svega što nam je učinjeno, ne možemo provesti u miru. Ovo je veliki grijeh, neka ih Božija kazna stigne. Ti ljudi nemaju granice”, poručila je Mehmedović.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić u obrazloženju je tada navela da se ovim zakonom uređuju izgradnja, korištenje i upravljanje grobljima, sahrana umrlih, vođenje evidencija i druga značajna pitanja.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata su saglasni da je ovim zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes, dok su klubovi Srba i ostalih ostali suzdržani. Bošnjaci su, uz svojih devet amandmana na Zakon, dostavili i pismo Međureligijskog vijeća BiH koje im je dalo punu podršku. No, u IZBiH tvrde kako su svi argumenti odbačeni.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Mujo Hadžiomerović rekao je da je ovaj klub 24. decembra prošle godine pokrenuo postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer Zakon o grobljima dovodi u pitanje prava vjerskih zajednica u odnosu na Zakon o slobodi vjera i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica BiH.

Zaštita vitalnog interesa

Upozorio je da ovo pitanje ne može biti isključiva nadležnost jedinica lokalne samouprave koje bi propisivale način sahrane, izgled nadgrobnih spomenika i opću sliku grobalja.

Vijeće Ustavnog suda RS za zaštitu vitalnog interesa odlučilo je početkom ovog mjeseca da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske smatra da je u konkretnom slučaju, donošenjem predmetnog Zakona od entitetskog parlamenta, povrijeđen vitalni interes tog naroda koji se odnosi na “obrazovanje, vjeroispovjest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturnog nasljeđa“.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.