Vlasti BiH moraju izmijeniti Ustav!

1
25

BiH – Generalni sekretar Vijeća Evrope (CoE) Thorbjorn Jagland izjavio je u Strazburu u intervjuu za agencije ONASA i SRNA da je jasna poruka CoE vlastima BiH da moraju izmijeniti Ustav, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić i Finci protiv BiH”.

”Nadam se da će vlasti BiH shvatiti poruku da moraju izmijeniti Ustav”, kazao je Jagland.

Prema njegovim riječima, prvi korak u ustavnoj reformi treba biti usklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i omogućavanje istih prava svim građanima, da mogu glasati i biti izabrani.

Trenutno u BiH pripadnici manjina ne mogu biti birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, što mora biti izmijenjeno, posebno nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić i Finci protiv BiH”.

”Preduvjet za nastavak ustavne reforme biće Ustav koji svima omogućava jednaka prava”, kazao je Jagland.

Generalni sekretar je dodao i da smatra da bi odredbe Ustava kojima se diskriminišu pripadnici manjina trebale biti promijenjene prije općih izbora u BiH, zakazanih za oktobar.

Ukoliko Ustav ne bude promijenjen prije izbora, rezultati izbora bi mogli biti osporeni, te bi opet moglo doći do sudskih parnica, koje će pokrenuti oni kojima su prekršena prava, kazao je Jagland.

On je dodao da je, ukoliko ne dođe do reforme prije izbora, onda važno da sve stranke postignu dogovor i obavežu se da će izmijeniti Ustav nakon izbora.

Bh. građani mogu promijeniti stanje, glasajući za ljude koji žele promjene

Generalni sekretar CoE nije želio govoriti o eventualnim sankcijama CoE prema BiH, ako ne izmijeni Ustav, ističući da bi to bilo kontraproduktivno, jer je ovo proces koji traje.

”Ako ne dođe do promjene Ustava, onda bh. građani mogu promijeniti stanje, glasajući za ljude koji žele promjene”, kazao je on.

Jagland je dodao i da je u BiH bilo previše nametnutih odluka, te da CoE ne dijeli taj stav, već BiH tretira kao normalnu državu, sa normalnim obavezama.

”Ne namećemo odluke BiH, već samo očekujemo da BiH ispuni svoje obaveze. BiH je dio ove porodice i u njenom interesu je da ispuni obaveze”, kazao je Jagland.

Savjet BiH da ne gubi vrijeme

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (CoE) danas je, nakon hitne debate o potrebi za ustavnim reformama u BiH radi implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić i Finci protiv BiH”, usvojila Nacrt rezolucije i Nacrt preporuka, u kojima se se vlasti BiH ponovo pozivaju da, bez daljnjeg odlaganja, ozbiljno pristupe izmjenama Ustava BiH.

U ovoj rezoluciji se savjetuje BiH da “ne gubi vrijeme i da, i prije opštih izbora u oktobru, pokrene ozbiljan institucionalan proces za sveobuhvatni paket ustavnih amandamana u skladu s obevazama koje nosi članstvo u Savjetu Evrope i uz poštivanje ekspertize i preporuka Venecijanske komisije”, javlja izvještač Srne specijalno iz Strazbura.

U Rezoluciji stoji i da je generalna skupština Savjeta Evrope”ozbiljno zabrinuta time što dosadašnje inicijative koje su preduzele vlasti BiH, nisu dale konkretne rezultate.”

– Parlamentarna skupština je potpuno svjesna da bi opći izbori u oktobru 2010. godine mogli da budu u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i njenim dodatnim protokolima. Bude li tako, Parlamentarna skupština ponovo će razmatrati ovaj slučaj i zauzeti odgovarajuće političko stajalište – navodi se u Rezoluciji.

Rezolucija je donesena nakon hitne debate u Vijeću Evrope, a na osnovu izvještaja šefa monitoring komiteta za BiH u ovoj organizaciji Finca Kima Sasija.

U Rezoluciji se navodi da, iako je još teoretski moguće da se usvoje amandmani koji bi eliminisali diskriminatorne odredbe u izbornom zakonu prema građanima koji se izjašnjavaju kao “ostali” i prema pripadnicima konstitutivnih naroda koji ne žive u entitetu gdje je njihova grupa prevashodno zastupljena, to nije realistično očekivati. Vijeće Evrope navelo je i da ima vrlo malo pozitivnih promjena u jačanju institucija.

Dejtonski sporazum nije dizajniran za uslove mira

Svi evropski učesnici ove diskusije iz cijelog spektra političkih partija u Evropi, istakli su zabrinutost zbog malog napretka u BiH nakog građanskog rata. Gotovo svi smatraju da je uzrok leži u tome što Dejtonski sporazum nije dizajniran za  uslove mira.

– Naša osnovna poruka jeste ta da se nalazite u veoma ozbiljnoj situaciji. Da nije tako, Savjet Evrope ne bi sazvao hitnu debatu. Ne možete održati izbore ako svi znaju da su oni održani u suprotnosti s ljudskim pravima – rekao je Švajcarac Dik Marti, jedan od najutjecajnih delegata u Savjetu Evrope.

Sassi: Bh. političari tvrde da se ne mogu dogovoriti

Izvjestitelj o ovoj temi je bio Kimo Sassi iz Finske, koji je istakao da je jasno da BiH mora izmijeniti Ustav, ali da nije siguran da postoji ozbiljan pokušaj bh. vlasti da ga izmijene.

On je podsjetio da je Vijeće ministara formiralo Radnu grupu za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH radi provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”, ali da njen rad nije dao rezultate.

– Političari u BiH moraju preuzeti u vlastite ruke odgovornost za budućnost ove zemlje – kazao je Sassi, dodajući da bh. političari tvrde da se ne mogu dogovoriti, kao i da ne mogu ništa uraditi jer se bliže izbori, što su tvrdili i prije prošlih lokalnih.

Sassi je kazao i da je, ako odluka Evropskog suda za ljudska prava ne bude implementirana do općih izbora u BiH u oktobru, potrebno inicirati novi ozbiljan institucionalni proces radi donošenja ustavnih amandmana.

Prema njegovim riječima, ovo bi trebao biti “domaći proces”, u kojem bi, osim političara, sudjelovali bh.stručnjaci i predstavnici civilnog sektora.

– Također, od budućih, novih vlasti BiH očekuje se da utvrde jasne ciljeve i program u vezi sa ustavnim promjenama – kazao je Sassi, dodajući da je važno i da BiH imenuje člana Venecijanske komisije.

Tokom rasprave istaknuto je da je BiH možda jedan od najvećih problema sa kojim se suočio CoE, kao i razočarenje time što BiH, sve ove godine nakon rata i uprkos brojnim pozivima medunarodne zajednice, nije uspjela da izmijeni Ustav i ostvari značajniji napredak ka euroatlantskim integracijama.

Izetbegović: Oktobarski izbori u duhu kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima

Član stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (CoE) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Strazburu, tokom hitne debate o potrebi za ustavnim reformama u BiH, da se “glavni političari u BiH nisu dogovorili o amandmanima kojim bi bio izmijenjen Ustav.

Podsjetio je da će, ako Ustav ne bude izmijenjen kako bi se ispoštovala presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”, oktobarski opći izbori biti održani u “duhu kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima”.

– Vjerujem da će ovo biti urađeno nakon izbora, jer svaka odluka Evropskog suda za ljudska prava mora biti ispoštovana – kazao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, osim izmjena odredbi Ustava BiH koje sada omogućavaju samo pripadnicima triju konstitutivnih naroda, Srbima, Hrvatima i Bošnjacima, da budu birani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH, potrebna je sveobuhvatnija ustavna reforma kako bi BiH dobila samoodržive i funkcionalnije institucije.

– BiH je trenutno pod protektoratom međunarodne zajednice, što je dovelo do apatije domaćih političara. Vrijeme je da ovakav angažman bude završen, ali prije toga moramo imati funkcionalne domaće institucije, u kojima će biti ukinuti instrumenti blokade – kazao je Izetbegović.

On je zamolio Parlamentarnu skupštinu CoE da ne “tretira sve političare iz BiH na isti način”.

– Neki od nas su željeli mir, neki su željeli rat, neki su zanemarili sve što je CoE tražio od BiH, neki kreiraju krize… – kazao je Izetbegović.

Ivanić: Nemoguće ukidanje entitetskog glasanja

Član stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Mladen Ivanić izjavio je da se vrlo lako može desiti da nova delegacija BiH neće moći učestvovati radu Vijeća Evrope ako se nešto ne dogodi u vezi sa provođenjem odluke Suda u Strazburu u predmetu “Sjedić i Finci”.

Ivanić smatra da će biti ozbiljnih problema, zato što nema spremnosti da se to uradi, posebno kod partija iz Sarajeva.

Prema njegovim riječima, činjenica da je Parlamentarna skupština Vijeća Evrope razmatrala po hitnom postupku pitanje neprovođenja odluke u predmetu “Sejdić i Finci” pokazuje duboku zabrinutost Savjeta Evrope, jer su rasprave po hitnom postupku veoma rijetke.

– Sud za ljudska prava u Strazburu je za Vijeće Evrope najviša pravna institucija i ignorisanje njegove presude se ne može prihvatiti. Iako u Rezoluciji nema sankcija, jasno je iz razgovora sa ključnim ljudima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope da će nova delegacija BiH nakon izbora imati ozbiljan problem da se prihvate njeni akreditivi – upozorio je Ivanić.

On smatra da bošnjačke partije očekuju da je moguće ukinuti entitetsko glasanje i da neće glasati ni za jednu drugu promjenu koja to ne bude uključivala.

– Ukidanje entitetskog glasanja je nešto nemoguće, to partije iz Republike Srpske ne smiju dozvoliti ni po koju cijenu, jer bi se time odrekle, praktično, svake mogućnosti da utiču na bilo šta u BiH. Partije iz Sarajeva to znaju, ali svjesno žele da naprave loš ambijent, jer se nadaju da će neka međunarodna institucija da se ozbiljnije uplete i nametne – naglasio je Ivanić.

On je, međutim, napomenuo da je ohrabrujuća jasna poruka današnje rasprave u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope da provođenje odluke Suda u Strazburu neće biti stvar međunarodnih nego domaćih institucija.

– A, ako domaće institucije ne budu željele djelovati, onda je moguće očekivati neke oblike sankcija. Ali, o sankcijama za BiH realno je razgovarati tek od januara iduće godine – dodao je Ivanić.

Matić: Dejtonski Ustav učinio BiH nefunkcionalnom državom

Član stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (CoE) Slavko Matić izjavio je danas u Strazburu, tokom hitne debate o potrebi za ustavnim reformama u BiH, da sve stranke u Parlamentu BiH podržavaju implementaciju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sejdić i Finci protiv BiH”, ali da neki žele da budu izmijenjene samo one odredbe Ustava BiH koje se odnose na presude, dok se drugi zalažu za sveobuhvatniju ustavnu reformu.

Matić je kazao da je Dejtonski ustav učinio BiH nefunkcionalnom i neodrživom državom, te da je omogucio da prilikom donošenja odluka dolazi do preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda u BiH – Hrvata.

– Zbog ovoga je potrebna svebuhvatnija izmjena Ustava BiH – kazao je Matić.

Radojičić:  Provođenje ove odluke mora biti rezultat domaćeg dogovora

Predsjednik NSRS Igor Radojičić rekao je da upozorenje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope da u njenom radu neće moći da učestvuju predstavnici BiH zbog neprovođenja odluke “Sejdić i Finci”, predstavlja jednu od mogućih mjera, koja neće pomoći u unutrašnjim odnosima BiH.

Radojičić je rekao novinarima u Banjaluci da nije bilo realno očekivati da se ovom odlukom, koja je donesena prije par mjeseci, može promijeniti Ustav BiH.

– Provođenje ove odluke mora da bude rezultat domaćeg dogovora i nikakva mjera takve vrste neće pomoći u unutrašnjim odnosima BiH – rekao je Radojičić.

On je dodao da zemlje koje su poslale ovakvu poruku ne pomažu BiH,  jer se stvari u vezi sa promjenom ustava ne dešavaju preko noći i to mora da bude stvar dogovora domaćih subjekata.

Izvor: DnevniAvaz.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Moj Matiću ,ne kukaj ,niste vi ugroženi.Držite sve ključne pozicije u federaciji.Vama smeta što niste uspjeli da realizujete ono što sitnim slovima u Vašingtonskom sporazumu piše,a to je da če te fundamentaliste držati pod kontrolom,narodski rečeno manjina da vlada večinom.To je čitava prića.Ja koliko vidim vama ama baš ništa ne nedostaje.Od kuća sa bazenom ,do najnovijih tipova vozila,fabrika i preduzeća od čega se živi.Ako ste nekome obečali da če te bošnjake majorizirati tu ste se grdno prevarili,kao što se i sam Tudžman prevario,kad je dijelio Bosnu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.