Vlast legalizira diskriminaciju

1
13
Samir Tandir, predsjednik IO BNV

Srbija je definirana kao sekularna država u kojoj se vjerske zajednice odvojene od same države. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se na vjersku slavu Sveti Sava djeca koja nisu pravoslavni kršćani primoravaju da sudjeluju u tim programima, rekao je Samir Tandir, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u razgovoru za “Pravdu”.

– Neprihvatljivo je u 21. stoljeću, u demokratskoj Europi, u sekularnoj državi Srbiji, nametanje neke religije i religijskih običaja. Mi smo i ranijih godina ukazivali na taj problem, međutim, zbog situacije u medijima nije bilo moguće čuti ništa o tome. Ovog puta smo dobili prostor, a najviše zahvaljujući pobjedi BKZ-a na izborima za konstituiranje BNV-a. Muslimani u Srbiji su većinom poslušali poziv glavnog muftije Muamera Zukorlića. Zabrinjavajuće je da su pojedini nastavnici i profesori tjelesno zlostavljali djecu u Sandžaku i prisiljavali ih da 27. siječnja prisustvuju svečanim akademijama. Mi ćemo tražiti da oni kazneno odgovaraju.

Ministri u Vladi Srbije, koji su iz Sandžaka, kažu da će Zukorlić svojim nastupima produbiti separatizam …

– Nema ništa u nastupima muftije Zukorlića, tako i njegovih suradnika, predstavnika IZ-a, BKZ-a, BNV-a, što podsjeća na separatizam. Ono što radi muftija, njegovi suradnici i institucije, jeste da pomažu Srbiji na njenom putu ka euroatlantskim integracijma i na putu demokratizacije Srbije.

Optužuju vas primati naređenja iz Sarajeva. Je li to tač-no?

– Duhovni i kulturni centar svih Bošnjaka jeste Sarajevo, isto kao što je Beograd centar svih Srba. Što se tiče nekih administrativnih problema koje imamo u Sandžaku, naravno da je glavni grad Srbije Beograd, i mi se za sve obraćamo Beogradu. Međutim, na pozive kako glavnog muftije, tako i predstavnika BNV-a i BKZ-a, da se povede jedan suštinski razgovor o brojnim otvorenim pitanjima u Sandžaku, nažalost, niko od zvaničnika režima nije se odazvao. Na taj način dokazali su svoj maćehinski odnos prema regiji Sandžak i prema Bošnjacima u Srbiji. U nedostatku sugovornika u Beogradu, legitimni predstavnici Bošnjaka iz Sandžaka pokrenuli su proces internacionalizacije pitanja Sandžaka. Želimo vjerovati da će sve izvjesnija promjena vlasti u Srbiji značiti i novi odnos službenog Beograda prema Bošnjacima i Sandžaku.

Imate li podršku iz svijeta i Europe?

– Apsolutno. Ono što sandžački Bošnjaci traže jeste ono što zovemo europski standard. Mi imamo podršku međunarodne zajednice iz prostog razloga što je diskriminacija koja se provodi nad Bošnjacima očigledna. Ona se ogleda u zapošljavanju u javnim institucijama u Sandžaku. Nemamo imena škola, ulica … Tražimo da budemo ravnopravni, tražimo promjenu diskriminatorskog Ustava, gdje je Srbija definirana kao država srpskog naroda i svih ostalih.

Zukorlića optužuju da je ušao u politiku i da je njegova stranka BDZ?

– Na čelu te stranke nalazi se mlad i perspektivan političar, stručnjak za ekonomiju Emir Elfića. IZ je napadnuta političkim sredstvima i da bi odbranili IZ, morali smo odgovoriti političkim sredstvima. Islam je vjera koja je sveobuhvatna, i koja tretira sva pitanja života, a sa tog aspekta muftija i nastupa. Muftiji kao vjerskom licu i svim ostalim u toj hijerarhijskoj ljestvici ne samo da se ne zabranjuje bavljenje politikom, već se to od njih i traži.

Što će se dogoditi ukoliko vlast formira paralelno BNV?

– Aktualna vlast pravi paralelne institucije da bi legalizirala diskriminaciju koja se provodi. Ono što sada čini ministar Svetozar Čiplić nije ništa novo, to isto je radio Slobodan Milošević kada je Albancima sa Kosova pokušavao nametnuti njihove predstavnike. Neprihvatljivo je da u demokratskoj Srbiji, koja želi biti u EU, imamo takvo ophođenje ministarstva koje je zaduženo za poštivanje ljudskih i manjinskih prava.

Izvor: Pravda.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.