Vladislav Bojović- Potcjenjivački odnos vlasti prema Pljevljima

0
33

thumbPljevlja – Skupština Crne Gore predložila Vladi da se iz kapitalnog budžeta izdvaja do 10 procenata za razvoj opštine Cetinje

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su raspravu o Predlogu zakona o prestonici koji predviđa izdvajanje do deset odsto kapitalnog budžeta za fond za razvoj Cetinja, Zakon, koji su predložili poslanici DPS-a, predviđa da fondom za razvoj Cetinja upravlja Senat prestonice. Poslanik Demokratskog fronta Vladislav Bojović rekao je da seCetinje ovakvim zakonom tretira na ponižavajući način i da se Cetinje favorizuje u odnosu na druge sredine prije svega u odnosu na sjever, a posebno na Pljevlja.

-Surova je istina da se ovim predlogom budžeta zapravo traži posebna pomoć države za prestonicu Cetinje. Pomoć koja se traži obično se daje sredinama koje su pogođene zemljotresom. Samo što se u slučaju Cetinja zemljotres desio u vidu vlasti DPS-a, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou. Ova inicijativa je sama po sebi potvrda koliko je Cetinje nisko palo i u kakvu situaciju ga je dovela aktuelna vlast, kazao je Bojović.

On je konstatovao da je ova aktuelna vlast u vrlo tešku socijalnu i ekonomsku situaciju dovela i druge gradove u Crnoj Gori, kako je istakao, u još težu situaciju nego što je to slučaj sa Cetinjem.

-Međutim, i pored toga, poslanici DPS-a ovim zakonom traže da se prilikom raspodjele budžetskog novca Cetinje favorizuje u odnosu na ostale gradove. A šta je sa gradovima na sjeveru? Ovdje se poteže argument da je Cetinje prestonica i da ima poseban kulturno-istorijski značaj. To niko ne spori, i ja uvažavam simbolički i kulturno-istorijski značaj Cetinja, ali priznaćete da se u pitanju apstraktne kategorije i apstraktni argument. Međutim, mi imamo životnu dramu sredina na sjeveru, dramu opstanka tih sredina kao što je slučaj u Pljevljima, zatim, Žabljaku, Bijelom Polju, Beranama, Šavniku… Pogledajte infrastrukturu u tim sredinana, pogledajte stanje životne sredine, prirodni priraštaj, demografsku sliku, broj nezaposlenih, naglasio je poslanik Demokratskog fronta.

Bojović smatra da se zakonom ne traže sredstva za realizaciju konkretnih projekata, već deset odsto iz kapitalnog budžeta, a da se DPS-u ostavlja na volju kako će ih raspoređivati.

– Predloženi zakon predstavlja pokušaj da DPS sebi obezbijedi novo korišćenje državnih resursa i državnog novca u partijske svrhe. Nemam nikakvu dilemu da ovom inicijativom DPS zapravo pokušava da legalizuje zahtjeve koji su saopšteni u aferi Snimak, i koje treba realizovati putem zloupotrebe državnih resursa. Dakle, ovaj zakon vidim kao pokušaj legalizacije afere Snimak. Posebno je neprihvatljivo to što se ne traže sredstva za realizaciju konkretnih projekata na Cetinju, već se traži 10% od Kapitalnog budžeta države, kako bi onda DPS-ova garnitura na čelu Cetinja trošila ovaj novac shodno njihovom trenutnom nahođenju i potrebi. Ovim se zapravo otvara prostor za zloupotrebe državnog novca shodno trenutnom interesu DPS-a i pojedinačnim obećanjima koje je DPS dao pred izbore. To znači da novcem svih građana ove države treba da se podupre DPS da realizuje bar dio svojih predizbornih obećanja. Ispada da mi građani Pljevalja kao poreski obveznici sada treba da finansiramo realizaciju obećanja koje je DPS dao na Cetinju. Ovaj zahtjev predstavlja vrhunac političkog bezobrazluka i političke drskosti, bio je izričit Bojović

Bojović je konstatovao da se ovo još jedna potvrda politike dvostrukih aršina i diskriminacije koju, kako ističe, “demonstrira aktuelna državna vlast prema pojedinim sredinama u Crnoj Gori.” On je mišljenja da u u Crnoj Gori postoje građani prvog i drugog reda, kao i opštine koje su prvog reda i opštine koje su drugog reda.

-One su izložene planiranom zapostavljanju i suočene sa ignorisanjem i odbijanjem svih zahtjeva koji se iz tih opština dostavljaju na adresu Vlade.  Podsjećam da su 08.06.2012. godine usvojeni Zaključci SO Pljevlja, u kojima se traži da Vlada, opština Pljevlja i najveći privredni subjekti u Pljevljima potpišu Memorandum o namjerama a onda i ugovore o postepenom saniranju dramatično teške ekološke situacije i toplifikaciji grada. Rok za potpisivanje Memoranduma je bio 30.07.2012. a rok za potpisivanje ugovora bio je 30.09.2012. Svi rokovi su odavno probijeni. Niti je potpisan Memorandum, niti su potpisani ugovori! Od Vlade smo imali ignorisanje ovih inicijativa i zahtjeva iza kojih je stala Skupština opštine. Tražili smo takođe kao Skupština opštine Pljevlja da se cijena uglja i struje za sva domaćinstva u opštini Pljevlja smanji za 50%, sve dok se kvalitet vazduha ne dovede na dozvoljeni nivo i sve dok se ne realizuje projekat toplifikacije. Umjesto toga cijene uglja i struje su povećane, a toplifikacija se opet pojavljuje u vidu predizbornog obećanja, kazao je Bojović.

On je podsjetio da je zajedno sa poslanikom dr Novicom Stanićem u Skupštini Crne gore prošle godine podnio amandman na Budžet Crne Gore za 2013. godinu kojim su tražili da se obezbijede, kako je naglasio, skromna sredstva za rekonsktrukciju vodovodne mreže u pet ulica u Pljevljima, gdje je najveći gubitak vode.

-Taj amandman je glasovima poslanika vladajuće većine hladno odbijen, a sada se očekuje da podržimo ovakav zakon kojim se predviđa da 10% ukupnog novca iz Kapitalnog budžeta države ide samo za Cetinje. Želim da naglasim da je ignorisanje zahtjeva koji stižu iz opštine Pljevlja bilo je prisutno i kada je DPS imao predsjednika opštine, što govori da imamo na sceni plansko zapostavljanje ove sredine i već godinama potcjenjivački odnos aktuelne državne vlasti prema građanima Pljevalja, zaključio je Bojović

(Pvportal)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.