“Velikodušnost” po džepovima građana: Nova pomoć Vlade RS za Andrićgrad

1
6

BiH – Vlada Republike Srpske pomoći će drugu fazu izgradnje Andrićgrada u Višegradu sa dva miliona maraka. Poreski obveznici tog entiteta tako će platiti 6,5 miliona za projekat Emira Kusturice. Ekonomisti napominju da su socijalno ugrožene kategorije mnogo preče od Kusturičinog projekta, a analitičari kažu da je riječ o zloupotrebi Andrića u političke svrhe.

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske obezbijediće još dva miliona maraka za drugu fazu izgradnje Andrićgrada. Iako autor projekta Emir Kusturica nije dostavio svu traženu dokumentaciju za ovu fazu, u tom ministarstvu smatraju da to nije prepreka za drugu tranšu novca. Iz džepa građana RS za sada na Kamengrad odlazi 6,5 miliona maraka.

„Ovo što se dešava oko Kusturice i Andrićgrada i kako se Vlada ponaša u tom kontekstu ukazuje na dvije stvari: da izgleda nema ništa bitnije u RS od Kusturičinog projekta, i s druge strane je očito – kad se ne može dobiti besplatno kamen iz Trebinja mora se dodati još novca da bi se kamen nabavio. Poruka građanima je vrlo jasna: mi ćemo raditi šta mi hoćemo, a vi se snalazite kako znate i umijete“, ocjenjuje ekonomista Damir Miljević.

S druge strane, usta predsjednika RS Milorada Dodika zadnjih mjeseci puna su Ive Andrića. Tako je javnost mogla saznati da je Dodikova omiljena literatura Andrićevo Pismo iz 1920. i roman Na Drini ćuprija.

„Meni to više liči na političku promociju sa jedne strane RS-a, sa druge strane Kusturice. To je jedan pokušajda se taj pisac koristi za političke svrhe. Ja sumnjam da je Dodik otkrio neki ozbiljno naučni ili literarni interes za Andrića, ali to je više neka zloupotreba da se da legitimitet“, smatra profesor za jugoistočne evropske studije Univerziteta u Gracu Florian Biber.

Cijela ideja i nacionalni pristup bh. nobelovcu i njegovim djelima, smatra Biber, ne samo da je opasan već je i neinteligentan, znajući da je Andrić evropski i svjetski pisac kojeg se ne može koristiti za političke projekte.

Kao kralj Nikola

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović smatra da se opredjeljenjem za Andrića, predsjednik RS, iako nesvjesno, opredjeljuje za Bosnu i Hercegovinu. Živanović, međutim, nema dileme o pozadini Andrićgrada.

„Radi se o politizaciji svega toga. I kada je riječ o Ivi Andriću, nažlost, to se tako događa. Tako se događalo i sa brojnim drugim stvaraocima i njihovim djelima“
, kaže Živanović.

Zgrada Vlade RS

​​
I dok Vlada RS ne štedi za Kusturičin projekat, građani Trebinja spriječili su poznatog režisera da sa njihove tvrđave Petrinja uzima kamenje za Andrićgrad. Jedan od kandidata za načelnika Trebinja Nebojša Vukanović komentariše velikodušnost entitetske vlade prema Kusturici.

„Ali sam siguran da bi bilo pametnije da se napravio neki proizvodni pogon ili da su se dale neke subvencije privatnicima koji bi pokrenuli kakav-takav biznis ili poljoprivredu umjesto što se daju novci Emiru Kusturici, čovjeku koji je već zaradio dosta novaca. Naša vlada me podsjeća na crnogorskog kralja Nikolu koji je kad je dijelio žito, onome ko ima 100 kilograma davao mu još 100 kilograma, a onome ko nema ništa, nije mu davao ništa. Tako i naša vlada pomaže – što si bogatiji to će ti vlada dati više novaca, što si siromašniji nećeš dobiti ništa“, navodi Vuković.

Samo činjenica da je RS izdvojila 6,5 miliona za Andrićgrad, dodijelila Kusturici koncesiju na građevinsko i vodno zemljište veličine 30.000 kvadrata za oko 50.000 maraka, govori o ekonomskim prioritetima entitetskih vlasti. Takvi argumenti, očito, nisu bili dovoljni za susjede iz Srbije.

Članovi Srpske napredne stranke iz Kraljeva došli su na ideju da prave Kraljevgrad, investiciju „tešku“ oko 50 miliona eura. Kraljevački Naprednjaci planiraju pozvati Emira Kusturicu, kojem se, tvrde ,,ideja izuzetno dopala”. Ukoliko ona prođe, nije nemoguće da Kamengrad i Kraljevgrad ostvare “specijalne i paralelne veze”. Pokojni nobelovac tako bi bio komercijalizovan i ispolitizovan s obje strane Drine.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Vidjeće građani tek sada čije namet na vilajet gori.Možda zažale za turcima ?Kako je počelo sve grad do grada za historiju,politikanstvo,hljeba i netreba sirotinji raji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.