10. Oktobar 2013

Veselin-Vuckovic-uCrna Gora – Tužilaštvo je odbacilo optužbe protiv više funkcionera DPS-a, među kojima je i predsjednik partije Milo Đukanović, funkcioneri Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, Zoran i Vukica Jelić, Zoran Vukčević, Radivoje Nikčević, Boro Lazović, Tarzan Milošević , Miodrag Đurovićć, Ivan Novosel, Radivoje Nikčević, Kujović Abaz, Zarubica Milorad, Vladan Vučelić, Jovan Martinović, Dejan Mandić i Husnija Šabović

 Vrhovno državno tužilaštvo je prije objavljivanja Afere Snimak, tokom 2012. i u prvoj polovini 2013. godine, povodom parlamentarnih, lokalnih i predsjedničkih izbora, radi provjere sumnji da je bilo povrede izbornih prava ili zloupotrebe državnih resursa u političke svrhe, formiralo predmete kod Osnovnih državnih tužilaštava u Herceg Novom, Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Pljevljima, Kolašinu, Ulcinju i Rožajama, navodi se u informaciji zamjenika Vrhovnog državnog tužioca.

U Informaciji koja je dostavljena Odboru za antikorupciju povodom kontrolnog saslušanja Vrhovnog državnog tužioca o mjerama i aktivnostima koje je preduzeo povodom objavljivanja audio snimka i transkripta sa sjednica organa i tijela DPS-a, u koju je Pobjeda imala uvid, navodi se da rezultat tih provjera da je Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom optužilo je 11 osoba zbog krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju.

Herceg Novi

– Sud je donio presudu kojom je sve okrivljene oglasio krivim tako što je izrekao tri kazne zatvora u trajanju od po 45 dana do šest mjeseci, dok je osam okrivljenih osuđeno na uslovnu osudu. Jednom od okrivljenih u ovom postupku suđeno je u odsustvu zbog čega je uvažen njegov zahtjev za ponavljanje postupka i zakazan je novi glavni pretres. Nakon završenog glavnog pretresa, sud je donio presudu kojom je stavio na snagu raniju presudu, stoji u informaciji v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića.

Poprijavi Centra bezbjednosti Herceg Novi, na osnovu rezultata izviđaja, optužena su dva lica.

– Osnovni sud u Herceg Novom, nakon završenog glavnog pretresa, donio je i javno objavio presudu kojom su optužena lica osudjena uslovnom osudom. Presuda u ovom predmetu je pravosnažna, ikaže Vučković.

Podgorica

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici provjeravalo je više desetina sumnji da je bilo zloupotreba u predizborne svrhe, ali je nakon prikupljanja podataka i dokaza tužilaštvo našlo da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Tužilaštvo je odbacilo optužbe protiv više funkcionera DPS-a, među kojima je i predsjednik partije Milo Đukanović, funkcioneri Branimir Gvozdenović, Daliborka Pejović, Zoran i Vukica Jelić, Zoran Vukčević, Radivoje Nikčević, Boro Lazović, Tarzan Milošević , Miodrag Đurovićć, Ivan Novosel, Radivoje Nikčević, Kujović Abaz, Zarubica Milorad, Vladan Vučelić, Jovan Martinović, Dejan Mandić i Husnija Šabović.

Nikšić

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću imalo je u radu krivičnu prijavu protiv odbornika jedne političke partije zbog sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.

Radi provjere iznijetih sumnji tužilac je saslušao 13 svjedoka, pribavio podatke od Uprave za nekretnine, devet crnogorskih banaka, tri mobilna operatera i Univerziteta u Prištini.

– Podaci dobijeni sprovođenjem ovih radnji osporili su sumnju da je prijavljeni izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave, ističe Vučković.

Kotor

Kod Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru formirana su četiri predmeta povodom sumnji da je izvršeno krivično djelo povreda slobode opredjeljenja pri glasanju, pri čemu su sva lica u svojim izjavama negirali su da je na njih na bilo koji protivpravan način vršen uticaj da na izborima vrše ili ne vrše pravo glasa ili da glasaju za ili protiv odredjenog kandidata ili izborne liste.

Pljevlja

Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je dva krivična predmeta protiv predsjednika opštine u Pljevljima i predsjednika opštine u Žabljaku zbog sumnje da su uoči parlamentarnih izbora prekomjernim trošenjem budžetskih sredstava izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

– U oba predmeta na osnovu rezultata izvidjaja utvrđeno je da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, stoji u informaciji zamjenika vrhovnog državnog tužioca.

Kolašin

Kod Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu formirana su dva predmeta, gdje je nakon prikupljenih dokaza i provjera utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, o čemu je obaviješten podnosilac prijave.

Ulcinj

Osnovno državno tužilaštvo u Ulcinju odbacilo je krivičnu prijavu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, protiv člana izbornog štaba DPS-a zbog krivičnog djela povreda slobode opredjeljenja pri glasanju i falsifikovanje rezultata glasanja, jer je nakon detaljne provjere ocijenjeno da u radnjama prijavljenog nema osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo.

Rožaje

Osnovno državno tužilaštvo u Rožajama formiralo je dva predmeta povodom prijava MANS-a protiv Gradonačelnika opštine Rožaje, povodom navodnih zloupotreba u političke svrhe budžetskih sredstava Opštine Rožaje.

– Nakon sprovedenog izvidjaja prijave su odbačene zbog neposotjanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u informaciji zamjenika Vrhovnog državnog tužioca.

Sjednica Odbora za antikorupciju zakazana je za 11. oktobar i na njoj će se voditi rasprava o ovoj informaciji.

(pobjeda)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles