Uzbuna katanac na škole oko Nove Varoši

0
15

Nova Varoš  – Posmrtno zvono za sela!
Najava Ministarstva prosvjete da će uskoro početi da zatvara škole s malim brojem đaka zabrinula je i uplašila i nastavnike, ali i mnoge domaćine po selima oko Nove Varoši.

Iako kriterijumi koje je Vlada već usvojila nisu široko poznati, jedna ranija najava da će biti zatvarana izdvojena odeljenja sa manje od pet đaka trenutno znači da bi u ovom kraju mogle biti zatvorene škole u Draglici, Štitkovu, Vilovima… Još ranije, u ovoj općini zatvorene su škole u Radijevićima, Miševićima, Amzićima, Donjoj Bistrici…

– Mi smo se u Amzićima na svom primjeru uverili šta znači zatvaranje seoske škole. S katancem na vratima škole počeo je sunovrat sela, u kome je sve manje djece i mladih, a sve više kuća s jednim ili dvoje starih ljudi… Možda to u Beogradu ne znaju, ali katanac na školi znači katanac za čitavo selo – kaže Drago Mandić, domaćin iz Amzića.

Radiša Filipović, direktor jedine gradske osnovne škole u Novoj Varoši i aktiva direktora škola, kaže da bi država morala imati veoma istančan sluh u vezi sa kriterijumima po kojima će se škole zatvarati.

– Ne mogu ti kriterijumi biti isti za sve regione, za Beograd, Novi Sad i Novu Varoš. Čime ćemo prevoziti decu iz Vilova ili Draglice do Nove Varoši? Kako će ta djeca, kada uvječe na magistrali, po mećavi, izađu iz autobusa, pešačiti do kuće sat ili dva? Ko će tu djecu svako jutro voziti u školu zaleđenom magistralom pored jezera? Kako će siromašna općina obezbijediti novac za prijevoz? – pita Filipović.

Direktor škole u Novoj Varoši uvjeren je da će zatvaranje seoskih škola značiti novo iseljavanje iz sela u grad, da će ta mjera najviše pogoditi najnerazvijenije, a manje Beograd ili Vojvodinu.
– Posljednje što sada treba raditi jeste zatvarati seoske škole. Srbija taj teret mora da podnese – kaže Filipović.

Izvor: Kurir-Info.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.