Usvojen plan zapošljavanja i antikorupcijski plan za grad Novi Pazar

0
19

Na sjednici Skupštine grada Novog Pazara donijela je Lokalni akcioni plan zapošljavanja u ovoj godini, kojim se utvrđuju mjere za smanjenje nezaposlenosti.

Biće izdvojeno 5 miliona dinara iz gradskog budžeta za zapošljavanje 50 građana Novog Pazara. Ovim aktom predviđeno je finanisranje 25 programa za samozapošljavanje i subvencije za otvaranje 25 novih radnih mjesta,na kojima će biti zapošljene osobe iz kategorija teže zapošljivih grupa.

Lokalnim akcionim planom zapošljavanja za 2019 godinu određuju se prioriteti aktivne politike zapošljavanja ,a koji se odnose na usklađivanje ponude i potražnje radne snage na tržištu rada, sprovođenje stručnog usavršavanja i sticanja dodatnih znanja i vještina u cilju dobijanja kvalifikovane radne snage, otvaranje novih radnih mjesta, realizovanje programa stručnog osposobljavanja mladih koji prvi put zasnivaju radni odnos, podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih grupa nezaposlenih lica i ranjivih kategorija, unapređenje socijalnog dijaloga na teritoriji grada.

Program aktivne politike zapošljavanja grada Novog Pazara za 2019. godinu definisani su prioriteti politike zapošljavanja, mjere za ostvarivanje prioriteta, nosioci poslova zapošljavanja, izvori finansiranja i rok realizacije pojedinačnih mjera.

Formiranjem Saveta za zapošljavanje i donošenjem Programa aktivne politike zapošljavanja, Gradska uprava je prepoznala mogućnost da utiče na politiku zapošljavanja na svojoj teritoriji ida planira i utvrdi mjere za smanjenje nezaposlenosti i povećanje zaposlenosti. Za sprovođenje mjera iz Programa, u 2019. godini je opredijeljeno 5.000.000,00 dinara sredstava budžeta Grada, a realizovaće se sljedeće mjere aktivne politike zapošljavanja.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim mjestima Poslodavci koji pripadaju privatnom sektoru, prvenstveno mikro, mala i srednja preduzeća, mogu za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih ostvariti pravo na subvenciju za zapošljavanje na novootvorenim radnim mjestima. Subvencija se isplaćuje poslodavcu u jednokratnom iznosu.

Nezaposlena lica iz kategorije teže zapošljivih, na koje se ova subvencija može primjeniti, su: mladi do 30 godina starosti -bez kvalifikacija/sa niskim kvalifikacijama, mladi koji posao traže duže od 12 mjeseci i mladi koji su imali/imaju status djeteta bez roditeljskog staranja, stariji od 50 godina koji imaju status viška zaposlenih, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, žrtve porodičnog nasilja.

Odbornici usvojili i Prijedlog Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite i strukturi jedinica civilne zaštite na teritoriji grada Novog Pazara.

Odbornici razmatrali i usvojili Lokalni antikorupcijski plan za grad Novi Pazar.

(Agencije)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.