Usvojen budžet Tutina za 2020. godinu – SPP: Budžet nenamjenski i netransparentan

2
12

Nakon više od tri sata rasprave i dva odlaganja početka sjednice odbornici lokalnog parlamenta Tutina usvojili su prijedlog budžeta za 2020. godinu koji iznosi preko 1,5 milijardi dinara, što je za oko 20 miliona dinara manje u odnosu na ovogodišnji. Budžetom za sledeću godinu predviđen je suficit od više od 30 miliona dinara, a lokalna samouprava ne planira da se zadužuje.

Predsjednik Opštine Tutin Kenan Hot istakao da će za nastavak izgradnje gradskog trga biti izdvojeno 75 miliona dinara.

“Za medije ćemo u narednoj godini izdvojiti 10 miliona dinara, za vjerske zajednice 5,5 miliona dinara, za nevladin sektor čemo u ovoj godini izdvojiti milion dinara više nego u prošloj godini, smatramo da je to jedan važan segment našeg društva i da treba da ga podržimo na ovaj način, BNV će se finansirati sa 6 miliona dinara iz budžeta i svakako jedan dobar projekat u 2020. bit će stipendiranje najboljjih studenata u našoj Opštini i studenata sa slabim imovnim stanjem.”, istakao predsjednik Opštine Tutin.

Odbornici koalicione Sandžače demokratske patije naglasili da nisu učestvovali u kreiranju budžeta ali da daju podršku.

“Ja imam dužnost da ispred SDP-a kažem da mi nismo učestvovali u kreiranju buidžeta i da nismo konsultovani ali ćemo iz koalicionih razloga da podržimo ovaj budžet ali naravno uz određene komentare i nadam se konstruktivne prijedloge bit ćemo aktivni u raspravi 1. tačke dnevnog reda.”, istakla odbornica SDP-a Fazila Ferizović.

Odbornici opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) najviše primjedbi imali su na nenamjensko i netransparentno trošenja budžetskih sredstava i, kako su rekli, veliki broj nerealizovanih projekata za koja su bila predviđena sredstva u budžetu za 2019. godinu.

“Rekonstrukcija gradskog trga, naravno da je nama svima drago da je trg najbolji mogući, živimo u ovom gradu i svi doprinosimo na neki način da naš grad izgleda jako lijepo ali ans je u gradu ostalo jako malo i nama je ovaj trg dovoljan. Vidim da je ovdje planirano za popločavanje ulica od supa do pošte već je izdajano oko 200 hiljada eura i za taj posao je već ugovoreno sa firmom “Ukras”, koliko se sjećam, ulaže se 840 hiljada eura za obnovu proširenja trga. Lijepo je da da nam je trg kao i u drguim opštinama sređen, međutim, meni je prioritet da imamo vodu, da imamo puteve a ako još nismo vodu riješili a proširujemo ono što već imamo, zaista se ne slažemo sa tim i mislim da ćete se složiti sa mnom.”, istakla odbornica SPP-a Atifa Šaljić.

“Porez na ostale prihode 12 miliona 352 hiljade, šta su to ostali prihodi kada ste već sve nabrojali, nema više ostalih prihoda, ovo je samo naduvavanje budžeta. Činjenica da ste i sami rekli da u ovoj godini neće biti zaduživanja je ohrabrujuća ali ja mislim da je to zato jer neće niko da vam da nikakav kredit, s obzirom da prošle godine niste realizovali ni polovinu budžeta koju ste predvideli.”, naglasio odbornik SPP-a Tajip Đondić.

Budžet opštine Tutin prokomentirao je i predsjednik OO SPP-a Zaim Redžepović ističući da je ovaj budžet najozbiljniji pečat propasti vlasti.

“U skupštini danas je meni interesantno da će imati pola miliona eura za šoder koji se koristi za kampanje, da će svi biti zainteresirani za stipendije studenata, pa će biti 200 stipendija danas, iako ih nikada nema kada nisu izbori, nevjerovatna je stvar da će se danas pričati o uređivanju trga gdje se koriste i mrtvi i živi, i sve žive aktivnosti koje imaju će zloupotrijebiti samo da bi dobili te izbore. Ovaj trg će u krajnoj liniji građani Tutina po njihovom planu koštati milion eura, što je totalna katastrofa, nikakve potrebe nema, mi smo ga skoro pravili i skoro potrošili 100 hiljada eura da bi on bio takav kakav jeste, u isto vrijeme će nas zamlaćivati sa tim pločama od supa do mjesta gdje je nekada bio “Pink” i pričat će nam da sve to košta oko milion eura. Naravno, kada je trebalo ograditi groblje, nije bilo novca, kada treba platiti neki dinar za vakufsku kuhinju, nije imalo novca, neće imati ni za Školu Kur’ana.”, naglasio predsjednik OO SPP-a u Tutinu.

Na sjednici parlamenta usvojen je i Prijedlog Kadrovskog plana, Odluka o izmjeni Plana detaljne regulacije (PDR) “Tutin”, Odluka o pristupanju izradi PDR za granični prelaz Godovo, a usvojena su i rješenja o imenovanju direktora Centra za socijalni rad i imenovanju članova školskog odbora Gimnazije u Tutinu.

 

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

  1. U tom Tutinskom budzetu najverovatnije pise da se srbima koji bedno zive u selima ne da nista kao i do sada, nikad nista opstina u Tutinu koja dobija pare od drzave nije nikad izdvojila srestva za neko srpsko selo. Ali nikad.

    0

    0
  2. ha ha rekonstrukcija trga koji ce “zivjeti” godinu i po a opracemo malo sa strane,pa imal vecih gnjida od ovih prodanih tutinskih dusa,i tako zadnjih 50 godina.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.